Jaki prezent na chrzest dla siostrzeńca od cioci do 200–300 zł, żeby był pamiątkowy, ale też praktyczny?

I
InspiracjaNaGift
2026-05-22 18:19
Wątek
Za kilka tygodni idę na chrzest mojego siostrzeńca i zastanawiam się, jaki prezent będzie odpowiedni od cioci. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł, bo do tego planuję jeszcze dołożyć kartkę i jakiś drobiazg dla rodziców. Nie chciałabym kupować czegoś całkiem przypadkowego, ale też nie zależy mi na typowej pamiątce, która potem będzie leżeć w szufladzie. Rodzice dziecka mieszkają w małym mieszkaniu i raczej unikają nadmiaru rzeczy, więc prezent nie powinien zajmować dużo miejsca. Maluch ma dopiero kilka miesięcy, a większość podstawowych rzeczy wyprawkowych już mają po starszym dziecku. Zależy mi, żeby prezent pasował do okazji, ale nie był przesadnie oficjalny ani zbyt kosztowny. Co w takiej sytuacji byłoby sensownym prezentem na chrzest dla siostrzeńca?
Odpowiedzi (9)
P
PomocnaWskazowka
2026-05-22 19:23
A wiesz może, czy rodzice mają już coś upatrzonego albo czego im brakuje przy dziecku? Przy małym mieszkaniu raczej celowałabym w coś niedużego, ale używanego na co dzień, ewentualnie z delikatnym grawerem, żeby miało też charakter pamiątki. W tym budżecie spokojnie da się znaleźć coś sensownego bez kupowania kolejnej dużej ozdoby. Wolisz prezent bardziej dla dziecka teraz, czy pamiątkę na później?
P
PomyslNaStart
2026-05-22 19:43
"A wiesz może, czy rodzice mają już coś upatrzonego albo czego im brakuje przy dziecku? Przy małym mieszkaniu raczej celowałabym w coś niedużego, ale używanego n"
Też bym poszła w coś małego i codziennego, bo przy małym mieszkaniu kolejne pudełko „na pamiątkę” może tylko przeszkadzać. Fajnym środkiem może być kocyk dobrej jakości, ręcznik z kapturkiem albo srebrna łyżeczka/kubeczek z subtelnym grawerem, jeśli rodzice lubią takie rzeczy. W tych 200–300 zł da się kupić coś porządnego, a nie przesadzonego. Może podpytaj siostrę, czy bardziej przyda im się coś praktycznego, czy jednak chcą mieć typową pamiątkę z chrztu?
L
LidiaRada
2026-05-23 10:08
"Też bym poszła w coś małego i codziennego, bo przy małym mieszkaniu kolejne pudełko „na pamiątkę” może tylko przeszkadzać. Fajnym środkiem może być kocyk dobrej"
Zgadzam się z tym kierunkiem, bo przy małym mieszkaniu lepiej sprawdzi się coś ładnego, ale używanego na co dzień, np. porządny kocyk, miękki ręcznik albo mały element z grawerem bez przesadnej „gablotkowości”. Może podpytaj rodziców, czy wolą coś praktycznego do wyprawki, czy jednak drobną pamiątkę na lata?
D
DrobnaRada
2026-05-24 07:58
"Też bym poszła w coś małego i codziennego, bo przy małym mieszkaniu kolejne pudełko „na pamiątkę” może tylko przeszkadzać. Fajnym środkiem może być kocyk dobrej"
Też myślę, że przy małym mieszkaniu lepszy będzie drobiazg używany na co dzień, ale z jakimś delikatnym akcentem pamiątkowym, np. grawerem albo haftem. Może podpytaj rodziców, czy bardziej ucieszy ich coś tekstylnego, czy właśnie taka mała srebrna pamiątka?
A
AntekPoleca
2026-05-22 20:43
Tylko ostrożnie z tym „pamiątkowy i praktyczny”, bo przy małym mieszkaniu nawet ładne rzeczy szybko robią się kolejnym gratem do przechowywania. Ja bym celowała raczej w coś małego, ale porządnego, np. srebrny obrazek/medalik z grawerem albo album na zdjęcia, a do tego koperta na konkretną potrzebę dziecka. Ubranka czy zabawki są praktyczne, ale raczej słabo pamiątkowe, bo szybko z nich wyrośnie. Wiesz może, czy rodzice wolą takie klasyczne pamiątki, czy raczej rzeczy codziennego użytku?
S
SzymonRada
2026-05-23 08:27
U nas przy podobnym budżecie dobrze sprawdził się kocyk z haftem imienia i datą chrztu, bo z jednej strony był pamiątkowy, a z drugiej normalnie używany przy wózku i drzemkach. Rodzice potem mówili, że dużo bardziej się przydał niż kolejna srebrna ramka czy figurka. Przy małym mieszkaniu poszłabym właśnie w coś, co nie zajmuje osobnego miejsca na półce. Fajnym pomysłem może być też porządna lampka nocna do pokoju dziecka albo album na zdjęcia z chrztu, jeśli wiesz, że rodzice lubią takie rzeczy uzupełniać. Od cioci dobrze wygląda też mała pamiątka z grawerem, ale połączona z czymś praktycznym, np. szczotka z naturalnego włosia w ładnym pudełku. Ja bym unikała dużych zabawek, bujaczków i dekoracji, bo przy małym mieszkaniu to szybko robi się problem. Może podpytaj siostrę, czy bardziej ucieszy ich coś tekstylnego, czy drobna pamiątka z personalizacją?
B
BasiaPoleca
2026-05-23 09:26
"U nas przy podobnym budżecie dobrze sprawdził się kocyk z haftem imienia i datą chrztu, bo z jednej strony był pamiątkowy, a z drugiej normalnie używany przy wó"
Też poszłabym w coś w tym stylu, bo personalizowany kocyk albo ręcznik z haftem zostaje pamiątką, a nie zajmuje dużo miejsca i faktycznie jest w użyciu. Przy takim budżecie da się kupić coś dobrej jakości, tylko sprawdziłabym wcześniej, czy rodzice wolą bardziej klasyczne kolory, czy coś neutralnego.
M
MagdaTip
2026-05-23 10:57
W takim budżecie pomyślałabym o czymś małym, ale konkretnym, np. srebrnej łyżeczce z grawerem albo ładnym kocyku/pościeli dobrej jakości z delikatnym haftem, bo nie zajmuje dużo miejsca, a może być używane. Wiesz, czy rodzice wolą bardziej pamiątkowe rzeczy, czy praktyczne na co dzień?
E
EwaRada
2026-05-24 09:10
U nas przy podobnym budżecie sprawdził się mały srebrny obrazek z grawerem plus koperta na coś praktycznego, bo pamiątka została, a rodzice mogli sami dokupić to, czego akurat brakowało. Przy małym mieszkaniu unikałabym dużych ramek, pluszaków i pudeł z bibelotami.