Czy zdjęcie z telefonu nada się na koszulkę urodzinową?

L
ListaDlaBliskich
2026-05-22 19:27
Wątek
Chcę zamówić koszulkę urodzinową ze zdjęciem jubilata, ale mam tylko fotografię z telefonu przesłaną kiedyś przez komunikator. Na ekranie wygląda w porządku, jednak po przybliżeniu widać trochę rozmycia i nie wiem, czy na koszulce nie wyjdzie to dużo gorzej. Koszulka ma być prezentem na 30. urodziny, więc zależy mi, żeby nie wyglądała przypadkowo. Czy ktoś zamawiał koszulkę urodzinową ze zdjęciem w podobnej jakości i może powiedzieć, jak to finalnie wyglądało?
Odpowiedzi (2)
K
KarolSugeruje
2026-05-22 21:53
Dużo zależy od tego, jak duże ma być samo zdjęcie na koszulce. Jeśli ma zajmować pół przodu, to rozmycie z komunikatora może już być widoczne, bo takie aplikacje często mocno zmniejszają pliki. Przy mniejszym nadruku, na przykład w formie grafiki z napisem urodzinowym, niedoskonałości zwykle mniej rzucają się w oczy. Ja bym sprawdził, czy da się zdobyć oryginalne zdjęcie z telefonu, a nie wersję przesłaną przez czat. Pomaga też lekkie obrobienie zdjęcia, podbicie kontrastu albo zrobienie z niego bardziej „plakatowej” grafiki, bo wtedy nie wygląda jak przypadkowo rozciągnięta fotka. Dobrze też poprosić drukarnię o podgląd projektu w docelowym rozmiarze, bo na ekranie telefonu wszystko wygląda lepiej niż na materiale. Jaki mniej więcej rozmiar nadruku planujesz?
B
BartekSugeruje
2026-05-23 08:42
"Dużo zależy od tego, jak duże ma być samo zdjęcie na koszulce. Jeśli ma zajmować pół przodu, to rozmycie z komunikatora może już być widoczne, bo takie aplikacj"
Karol dobrze to ujął, bo przy dużym zdjęciu na środku koszulki kompresja z komunikatora potrafi wyjść dużo mocniej niż na ekranie telefonu. Przy projekcie urodzinowym z mniejszym zdjęciem, ramką i napisem rozmycie zwykle mniej rzuca się w oczy, ale dobrze byłoby sprawdzić, czy da się zdobyć oryginalny plik od osoby, która robiła zdjęcie.