Jaki prezent dla faceta, który zaczął fotografować analogowo i wywołuje pierwsze filmy?

R
RadekSkleja
2026-05-30 15:03
Wątek
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla faceta, który od kilku miesięcy wkręca się w fotografię analogową. Kupił prosty aparat 35 mm i zaczyna samodzielnie wywoływać czarno-białe filmy. Ma już podstawowe chemikalia i koreks, ale dopiero porządkuje sobie cały proces oraz miejsce do pracy w łazience. Prezent ma być praktyczny, w budżecie około 150-300 zł, raczej coś przydatnego przy pierwszych rolkach niż przypadkowy gadżet. Co warto doprecyzować przed zakupem? Czy taki prezent da się dobrać bez znajomości konkretnego aparatu?
Odpowiedzi (5)
P
PomocnaWskazowka
2026-05-30 16:03
W takim budżecie celowałbym w porządny termometr do chemii, menzurki z czytelną skalą albo klipsy i rękawiczki do suszenia filmów, bo przy pierwszych rolkach takie drobiazgi mocno porządkują pracę. Jeśli jeszcze tego nie ma, fajnym prezentem będzie też changing bag, bo daje dużo spokoju przy zakładaniu filmu do koreksu poza ciemną łazienką.
M
MichalPodpowie
2026-05-30 16:21
U mnie przy pierwszych filmach najbardziej przydały się drobiazgi do ogarnięcia procesu, a nie kolejny aparatowy gadżet. W tym budżecie fajnym prezentem byłby termometr fotograficzny, porządne klipsy do suszenia filmu, miarka/cylindry z podziałką albo rękaw do zakładania filmu do koreksu, jeśli jeszcze go nie ma. Do łazienkowej ciemni bardzo pomaga też organizer albo zamykane butelki harmonijkowe na chemię, bo po kilku rolkach robi się mały chaos. Wiesz, czy on już skanuje negatywy, czy dopiero planuje?
K
KajaTip
2026-05-30 16:43
"U mnie przy pierwszych filmach najbardziej przydały się drobiazgi do ogarnięcia procesu, a nie kolejny aparatowy gadżet. W tym budżecie fajnym prezentem byłby t"
Michał dobrze celuje, bo przy pierwszym wywoływaniu najbardziej robią robotę rzeczy, które porządkują pracę i zmniejszają stres w łazience: termometr, sensowne klipsy do suszenia, cylinder z czytelną podziałką albo rękaw do ładowania filmu. Jeśli jeszcze nie ma rękawa, to chyba od niego bym zaczął, bo daje dużo większą swobodę niż kombinowanie po ciemku w łazience.
S
SzymonPoleca
2026-05-30 18:19
Ja bym celował w rzeczy, które porządkują proces, a nie w kolejny gadżet do aparatu. W tym budżecie fajnie sprawdza się porządny termometr do chemii, kilka dobrych klipsów z obciążeniem do suszenia filmu, rękawiczki bezpyłowe albo mata/kuweta do pracy w łazience, żeby nie robić bałaganu. Jeśli jeszcze nie ma, przydatna jest też ciemnia fotograficzna w formie worka do ładowania filmu, bo odpada kombinowanie po ciemku w łazience. Wiesz, czy on bardziej męczy się teraz z wywoływaniem, suszeniem, czy skanowaniem negatywów?
O
OlaRada
2026-06-08 15:24
"Ja bym celował w rzeczy, które porządkują proces, a nie w kolejny gadżet do aparatu. W tym budżecie fajnie sprawdza się porządny termometr do chemii, kilka dobr"
SzymonPoleca dobrze idzie w stronę rzeczy, które ułatwiają ogarnięcie całego bałaganu przy pierwszych wywołaniach. U mnie najbardziej przydały się właśnie drobiazgi do suszenia i kontroli temperatury, bo na początku człowiek bardziej walczy z wodą, kurzem i miejscem w łazience niż z samą chemią. Fajnym prezentem byłby zestaw: sensowny termometr, klipsy z obciążeniem i jakaś składana mata albo kuweta pod koreks i menzurki. To nie wygląda tak efektownie jak akcesorium do aparatu, ale po kilku rolkach docenia się takie rzeczy najbardziej. Czy on ma już menzurki i butelki do przechowywania rozrobionej chemii?