Jaki prezent dla faceta, który zaczął zbierać winyle i kupił pierwszy gramofon?

D
DanielBezStresu
2026-05-31 21:23
Wątek
Szukam pomysłu na prezent dla faceta, który od niedawna wkręcił się w winyle i kupił swój pierwszy gramofon. Ma na razie kilkanaście płyt, głównie rock i jazz, ale jeszcze nie bardzo wiem, czego może mu brakować na tym etapie. Prezent ma być na urodziny, budżet mniej więcej 200-300 zł. Chciałbym wybrać coś związanego z tym hobby, ale nie przypadkowy gadżet, który będzie tylko leżał na półce. Co realnie ucieszyłoby kogoś, kto dopiero zaczyna przygodę z płytami winylowymi?
Odpowiedzi (3)
T
TrafionyPomysl
2026-06-01 08:28
U mnie przy pierwszym gramofonie najbardziej przydały się rzeczy do czyszczenia płyt i igły, bo tego zwykle człowiek nie kupuje od razu, a różnica jest odczuwalna. W budżecie 200-300 zł spokojnie da się złożyć sensowny zestaw: szczotka z włókna węglowego, płyn, ściereczki i ewentualnie nowe koperty antystatyczne na płyty. Jeśli ma już kilkanaście winyli, to taki prezent nie będzie leżał, tylko pójdzie w użycie praktycznie od razu. Wiesz może, jaki ma gramofon i czy kupuje też używane płyty?
K
KasiaMowi
2026-06-01 08:32
"U mnie przy pierwszym gramofonie najbardziej przydały się rzeczy do czyszczenia płyt i igły, bo tego zwykle człowiek nie kupuje od razu, a różnica jest odczuwal"
Też bym poszedł w akcesoria do pielęgnacji, bo przy pierwszych winylach szybko wychodzi, że kurz i trzaski potrafią zepsuć odsłuch bardziej niż się człowiek spodziewa. Tylko dobrze byłoby sprawdzić, czy ma już choćby podstawową szczotkę albo płyn do czyszczenia.
S
SzybkaPodpowiedz
2026-06-02 08:48
Ja bym celował raczej w coś praktycznego do obsługi płyt niż w kolejną płytę w ciemno. W tym budżecie fajnie wypada porządna szczotka antystatyczna, płyn i ściereczki do czyszczenia winyli albo lepsze koperty wewnętrzne, bo na początku mało kto o tym myśli, a różnica w codziennym używaniu jest spora. Dobrym pomysłem może być też bon do sklepu z winylami, jeśli ma już swój gust i lubi sam grzebać w płytach. Wiesz, jaki dokładnie gramofon kupił?