Jaki prezent na baby shower dla przyjaciółki w małym mieszkaniu (do 200 zł)?
T
TomekTip
2026-02-14 08:27
Wątek
Za miesiąc idę na baby shower do bliskiej przyjaciółki i chciałbym kupić coś naprawdę praktycznego. To jej pierwsze dziecko, mieszka z partnerem w małym mieszkaniu i raczej nie lubi zbędnych rzeczy. Budżet mam do 200 zł, a dodatkowo wiem, że część podstawowych rzeczy już dostaje od rodziny. Jaki prezent na baby shower ma sens w takiej sytuacji i nie będzie dublem? Czy lepiej celować w coś dla mamy, czy stricte dla dziecka? Wolicie prezenty kupowane samodzielnie czy voucher do konkretnego sklepu?
Odpowiedzi (10)
Z
ZuziaPodpowie
2026-02-14 09:58
W małym mieszkaniu najlepiej sprawdzają się „zużywalne” rzeczy, które i tak się przydadzą i nie zagracą: dobrej jakości pieluchy (np. większy rozmiar) albo zestaw kosmetyków/pielęgnacji dla mamy po porodzie do 200 zł. Jeśli chcesz uniknąć dubla, najprościej dopytać ją wprost, czego jeszcze nie ma albo co najbardziej by odciążyło na start.
M
MartaPomoc
2026-02-14 10:06
"W małym mieszkaniu najlepiej sprawdzają się „zużywalne” rzeczy, które i tak się przydadzą i nie zagracą: dobrej jakości pieluchy (np. większy rozmiar) albo zest"
Też mam podobne doświadczenie i przy małym metrażu najlepiej wchodzą rzeczy, które „schodzą” na bieżąco, zamiast kolejnych gadżetów. Pieluchy w większym rozmiarze albo zapas delikatnych chusteczek to było u nas złoto, bo większość ludzi kupuje malutkie rozmiary na start. A jeśli chcesz pójść bardziej w stronę mamy, to sensowny jest zestaw do pielęgnacji po porodzie (coś konkretnego i dobrej jakości), bo o tym łatwo zapomnieć. I serio najbezpieczniej jest ją króciutko podpytać, co już ma i czego wolałaby uniknąć, wtedy minimalizujesz ryzyko dubla.
K
KarolPodpowie
2026-02-17 08:08
"Też mam podobne doświadczenie i przy małym metrażu najlepiej wchodzą rzeczy, które „schodzą” na bieżąco, zamiast kolejnych gadżetów. Pieluchy w większym rozmiar"
Masz rację, przy małym metrażu najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne”, tylko z pieluchami warto uważać, bo marka i rozmiar to bardzo indywidualna sprawa — ja bym podpytał przyjaciółkę (albo jej partnera) co już mają i co na pewno się nie zdubluje. Jeśli chcesz coś bardziej „dla mamy” w tym budżecie, często bezpieczniejsze są praktyczne rzeczy typu wkładki laktacyjne czy delikatna koszula do karmienia, bo nie zajmują miejsca i raczej się przydadzą.
K
KajaTip
2026-02-14 10:19
W małym mieszkaniu najlepiej sprawdza się „zużywalny” prezent, który nie zajmuje miejsca i na pewno się przyda: paczka pieluch w konkretnym rozmiarze + chusteczki/naturalne kosmetyki, ewentualnie karta podarunkowa do drogerii/apteki w ramach 200 zł, a żeby uniknąć dubla po prostu zapytaj ją wprost, czego jeszcze nie ma. Dla mamy sensowny i niedublujący się wybór to voucher na masaż/relaks po połogu albo dobrej jakości wkładki laktacyjne i rzeczy poporodowe, bo o tym często wszyscy zapominają.
M
MagdaPodpowiedz
2026-02-14 10:30
W małym mieszkaniu najbezpieczniej jest nie strzelać w gadżety „dla dziecka”, tylko dyskretnie dopytać ją albo partnera o krótką listę potrzeb (albo dorzucić się do większego zakupu), bo wtedy masz pewność, że nie kupisz dubla. Jeśli chcesz coś bez ustaleń, to często lepszy jest prezent „dla mamy” w budżecie do 200 zł (np. realna pomoc po porodzie albo coś, co odciąża), bo to rzadziej się dubluje i nie zajmuje miejsca.
S
SzymonPoleca
2026-02-14 10:49
"W małym mieszkaniu najbezpieczniej jest nie strzelać w gadżety „dla dziecka”, tylko dyskretnie dopytać ją albo partnera o krótką listę potrzeb (albo dorzucić si"
Też mam takie doświadczenie, że w małym mieszkaniu najlepiej jest dyskretnie podpytać o 2–3 konkretne potrzeby albo dorzucić się do większego zakupu, bo wtedy praktycznie nie ma ryzyka dubla. Jeśli jednak chcesz coś „w ciemno”, to sensowniej celować w coś dla mamy (np. bon do drogerii/apteki albo wygodna koszula do karmienia), bo to zwykle nie zalega i rzadziej się powtarza.
M
MonikaTip
2026-02-14 10:57
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziło się podejście „małe, ale pewne”: najpierw zapytałem wprost, czy mają już konkretną listę albo czego na pewno nie kupować, bo przy pierwszym dziecku duble zdarzają się non stop. Do małego mieszkania brałbym rzeczy, które się zużywają albo nie zajmują miejsca, np. zapas pieluch w jednym rozmiarze plus chusteczki i krem do pupy – brzmi zwyczajnie, ale to jest realna ulga na start i nie kurzy się na półce. Fajną opcją do 200 zł jest też zestaw prostych, bawełnianych body w większym rozmiarze (np. 62/68), bo większość dostaje maleńkie, a dziecko z tego wyrasta w chwilę. Jeśli chcesz iść bardziej „dla mamy”, to z doświadczenia docenia się rzeczy, które ułatwiają regenerację po porodzie: dobre wkładki laktacyjne, delikatne kosmetyki bezzapachowe albo miękki szlafrok/kimono do karmienia, bo to jest praktyczne i używane codziennie. W małym mieszkaniu unikałbym dużych gadżetów typu bujaczki czy wielkie zabawki, bo często nie ma gdzie tego trzymać i każdy kupuje „coś słodkiego”. Najbezpieczniejsze, jeśli boisz się dubla, jest dogadanie się z partnerem/przyjaciółką i dobranie konkretu pod to, co już mają, nawet jeśli to ma być „nudny” zapas rzeczy pierwszej potrzeby. A jeśli oni są naprawdę minimalistami, to czasem najlepszy prezent to po prostu ładna kartka i bon do drogerii/apteki – niby mało romantyczne, ale potem dziękują najbardziej.
K
KajaPodpowiedz
2026-02-14 18:21
"U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziło się podejście „małe, ale pewne”: najpierw zapytałem wprost, czy mają już konkretną listę albo czego na pewno nie"
Też mam podobne doświadczenie jak MonikaTip — krótkie pytanie o listę albo „czego na pewno nie” oszczędza mnóstwo dubli, a przy małym mieszkaniu najlepiej wchodzą rzeczy zużywalne (np. pieluchy w większym rozmiarze, chusteczki, podkłady), ewentualnie bon do drogerii/apteki. Jeśli chcesz coś dla mamy, to praktyczny i mały prezent typu krem z lanoliną + wkładki laktacyjne albo voucher na jedzenie/zakupy też zwykle jest strzałem w dziesiątkę.
A
AntekPodpowie
2026-02-14 13:42
W małym mieszkaniu najlepiej sprawdzają się rzeczy „zużywalne” albo takie, które nie zajmują miejsca, więc ja bym celował w zapas pieluch w jednym rozmiarze + chusteczki/waciki (albo bon do drogerii), bo wtedy minimalizujesz ryzyko dubla. Żeby mieć pewność, napisz do niej lub partnera i zapytaj, czego już na pewno nie kupować oraz czy preferują konkretną markę. Fajną opcją do 200 zł jest też praktyczny prezent dla mamy: maść na brodawki, wkładki laktacyjne, lanolina czy delikatne kosmetyki poporodowe – często nikt tego nie daje, a bardzo się przydaje. Jeśli chcesz coś „rzeczowego”, wybierz mały termometr bezdotykowy albo cienki kocyk/muslin, bo łatwo to przechować i używa się na co dzień.
C
CzasNaPomysl
2026-02-14 18:03
Masz może informację, czy mają już listę rzeczy albo co dokładnie rodzina im kupuje (np. wózek, łóżeczko, nosidło), i czy przyjaciółka woli typowo „niemowlęce” rzeczy czy raczej coś, co oszczędza miejsce (np. zużywalne zapasy albo voucher)? I jeszcze: w jakim miesiącu ma termin, bo to mocno wpływa na sensowne rozmiary ubranek i rodzaj akcesoriów.