Jaki prezent dla faceta, który zaczął morsować i regularnie chodzić do sauny?

E
Ewa_z_Poznania
2026-06-05 07:21
Wątek
Szukam pomysłu na prezent dla faceta, który od kilku miesięcy morsuje w weekendy i coraz częściej chodzi też do sauny. Nie jest to jeszcze bardzo zaawansowane hobby, ale widać, że mocno się wkręcił i kompletuje rzeczy pod wyjazdy nad jezioro. Prezent ma być praktyczny, raczej dobrej jakości, bez efektu gadżetu kupionego tylko dla żartu. Budżet planuję w okolicach 150-300 zł, ale mogę go lekko przesunąć, jeśli coś naprawdę ma sens. Co będzie najbardziej użyteczne? Czego lepiej nie kupować na początku?
Odpowiedzi (5)
E
EwaRada
2026-06-05 09:10
U mnie przy morsowaniu najbardziej sprawdziło się porządne ponczo kąpielowe albo długi szlafrok z kapturem, bo po wyjściu z wody można się szybko osłonić i przebrać bez kombinowania. Do sauny fajnym dodatkiem jest też dobra czapka filcowa i duży ręcznik, ale jeśli ma jeździć nad jezioro, to brałbym coś ciepłego i konkretnego na przebranie.
I
IzaPoleca
2026-06-05 10:17
"U mnie przy morsowaniu najbardziej sprawdziło się porządne ponczo kąpielowe albo długi szlafrok z kapturem, bo po wyjściu z wody można się szybko osłonić i prze"
Też bym szedł w coś do szybkiego ogrzania i przebrania po wyjściu z wody, bo przy regularnych wyjazdach nad jezioro ponczo albo dłuższy szlafrok z kapturem będzie używany praktycznie za każdym razem. Wiesz, czy on już ma coś takiego, czy dalej przebiera się „na ręczniku”?
K
KarolSugeruje
2026-06-05 12:43
Przy takim budżecie celowałbym w porządne ponczo/ręcznik do przebierania po morsowaniu albo dobre klapki i czapkę do sauny, bo to faktycznie będzie używane. Masz pewność, że czegoś z tych rzeczy jeszcze nie ma?
O
OlekSugeruje
2026-06-12 22:09
"Przy takim budżecie celowałbym w porządne ponczo/ręcznik do przebierania po morsowaniu albo dobre klapki i czapkę do sauny, bo to faktycznie będzie używane. Mas"
Karol dobrze podpowiada z tym ponczo, bo u mnie to był jeden z tych zakupów, który od razu zaczął być używany przy każdym wyjeździe nad wodę. Przy morsowaniu dużo bardziej ceni się coś, co pozwala szybko się osuszyć i przebrać bez walki z ręcznikiem na wietrze, niż kolejny mały gadżet. Do sauny z kolei fajna jest porządna czapka i klapki, ale jeśli ma już podstawy, to dobre ponczo w budżecie 150-300 zł będzie bardziej „prezentowe”. Wiesz, czy on jeździ autem pod samo jezioro, czy raczej nosi wszystko w plecaku?
L
LidiaPoleca
2026-06-05 17:29
Fajnym i naprawdę praktycznym prezentem może być dobre ponczo kąpielowe do przebierania się po morsowaniu albo porządny ręcznik/pareo do sauny, bo takich rzeczy używa się za każdym razem, a w budżecie 150-300 zł da się już kupić coś sensownej jakości. Wiesz, czy bardziej brakuje mu czegoś na samo morsowanie, czy raczej do sauny?