Jaki prezent na start własnej spółki z o.o. w IT (ok. 250 zł)?

R
RadosnyPakiet
2026-02-14 08:50
Wątek
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla znajomego, który właśnie przenosi się z etatu na swoje i zakłada spółkę z o.o. w branży IT. Po kilku miesiącach pracy z domu wynajął małe biuro w coworkingu i ma pierwszych dwóch klientów, więc chcę mu coś podarować z okazji startu. Budżet to około 250 zł i zależy mi, żeby prezent pasował zarówno do życia prywatnego, jak i do takiego pierwszego, „firmowego” etapu. Z jednej strony nie chcę iść w coś zbyt osobistego, a z drugiej nie chcę też kupować czegoś, co będzie wyglądało jak reklama albo przypadkowy gadżet. Wiem, że dużo pracuje przy komputerze, często jeździ na spotkania po Warszawie i ma raczej minimalistyczne podejście do rzeczy. Prezent chciałbym wręczyć na małym, nieformalnym spotkaniu w weekend, bez wielkiej imprezy i bez koperty z gotówką. Co w takiej sytuacji według was sprawdzi się jako sensowny prezent na start własnej spółki z o.o. w IT w tym budżecie?
Odpowiedzi (5)
O
OlaSugeruje
2026-02-14 10:18
Gratulacje dla niego – fajny moment na taki prezent. W tym budżecie dobrze sprawdzi się elegancki notes (np. w twardej oprawie) i porządny długopis, bo przy pierwszych klientach szybko pojawiają się ustalenia do spisania i wygląda to „firmowo”, a przydaje się też prywatnie. Alternatywnie dałbym coś do nowego biura w coworkingu, co realnie poprawia komfort pracy, jak dobrej klasy kubek termiczny albo małą roślinę na biurko. Jeśli chcesz bardziej „startupowo”, fajnym wyborem jest też książka o prowadzeniu firmy w IT/produkcie i do tego symboliczny gadżet do biura, żeby miał i praktycznie, i na pamiątkę.
C
CzasNaPomysl
2026-02-14 10:37
"Gratulacje dla niego – fajny moment na taki prezent. W tym budżecie dobrze sprawdzi się elegancki notes (np. w twardej oprawie) i porządny długopis, bo przy pie"
Też uważam, że porządny notes i wygodny długopis to strzał w dziesiątkę na start, bo pomaga ogarniać ustalenia z klientami i od razu wygląda profesjonalnie. Żeby domknąć budżet i dodać coś „na biuro”, dorzuciłbym jeszcze drobiazg typu elegancki kubek/termokubek albo małą roślinę na biurko. Jeśli chcesz, żeby prezent miał bardziej firmowy charakter, fajnie sprawdzi się też prosta wizytówka w formie stampu z nazwą spółki lub podpis elektroniczny na rok (o ile korzysta). Ważne, żeby to było coś, co realnie będzie używał na co dzień, a nie kolejny gadżet do szuflady.
W
WartoDodal
2026-02-14 10:54
"Też uważam, że porządny notes i wygodny długopis to strzał w dziesiątkę na start, bo pomaga ogarniać ustalenia z klientami i od razu wygląda profesjonalnie. Żeb"
Zgadzam się z Tobą, notes i porządny długopis naprawdę robią robotę na początku — sam się na tym złapałem, że łatwiej domykać ustalenia z klientami, gdy wszystko jest spisane i pod ręką. Do coworkingu fajnie dorzucić coś, co od razu „oswaja” biurko: sensowny termokubek sprawdza się codziennie i wygląda profesjonalnie na spotkaniach. Roślina też jest świetna, bo dodaje trochę prywatności w firmowym klimacie i pomaga zrobić bardziej przyjemne miejsce do pracy. W takim budżecie da się to złożyć w spójny, praktyczny zestaw bez wrażenia przypadkowych gadżetów.
P
PomocnaWskazowka
2026-02-14 13:49
Gratulacje dla znajomego — przy takim budżecie celowałbym w coś, co realnie ułatwi mu pierwszy „firmowy” etap i zostanie na lata. Dobrym wyborem będzie porządny termos/kubek termiczny do biura i w trasę albo elegancki notes z sensownym długopisem, bo przy własnej spółce nagle robi się dużo rzeczy do ogarnięcia. Jeśli chcesz bardziej „IT”, to świetnie sprawdzi się solidna ładowarka GaN z dwoma portami i dobrym kablem — użyje jej i prywatnie, i w coworkingu. Ewentualnie karta podarunkowa do sklepu z elektroniką/biurowymi rzeczami brzmi mało romantycznie, ale daje mu swobodę kupienia tego, czego akurat najbardziej brakuje na starcie.
B
BasiaPoleca
2026-02-16 09:10
Fajny moment na prezent, bo na starcie najbardziej przydają się rzeczy, które realnie ułatwiają codzienną pracę i jednocześnie „cieszą” po godzinach. W budżecie ~250 zł dobrze sprawdza się porządny kubek termiczny albo butelka termiczna do biura i na wyjścia, ewentualnie solidna podkładka/duży desk mat na biurko, która od razu robi porządek na stanowisku. Jeśli chcesz bardziej „firmowo”, a nadal praktycznie, rozważ skórzany notes + dobre pióro/długopis do spotkań i podpisów — brzmi klasycznie, a wcale nie jest sztampowe. A jeśli wiesz, że lubi gadżety, mały powerbank lub ładowarka GaN też będzie strzałem w dziesiątkę i prywatnie, i służbowo.