Jaki prezent dla mężczyzny, który zaczął parzyć kawę metodami alternatywnymi?

O
OlaNaEtacie
2026-06-14 08:05
Wątek
Dzień dobry, szukam pomysłu na prezent dla mężczyzny, który od niedawna interesuje się parzeniem kawy w domu metodami alternatywnymi. Ma już podstawowy dripper i młynek, ale dopiero uczy się różnic między ziarnami oraz sposobami przygotowania. Zależy mi na czymś praktycznym, co nie będzie przypadkowym gadżetem ani zbyt specjalistycznym zakupem na tym etapie. Czy ktoś miał podobną sytuację i może wskazać, jaki prezent rzeczywiście sprawdził się u osoby zaczynającej taką kawową przygodę?
Odpowiedzi (3)
M
MonikaZerka
2026-06-14 09:24
Dobrym pomysłem może być zestaw kilku małych paczek świeżo palonych ziaren z różnych regionów albo prosta waga z timerem, bo szybko pomaga zrozumieć, co faktycznie zmienia smak kawy. Wiesz, czy częściej parzy jasno palone kawy, czy dopiero testuje wszystko po trochu?
S
SzymonRada
2026-06-14 09:39
A ma już wagę z timerem albo konewkę z wąską wylewką? Przy alternatywach takie rzeczy szybko zaczynają robić różnicę, a nie są jeszcze bardzo specjalistycznym zakupem. Fajnym prezentem może być też zestaw 2-3 różnych kaw z jasno opisanym profilem smaku, żeby mógł sobie porównać, co mu pasuje. W jakim budżecie szukasz prezentu?
O
OlekSugeruje
2026-06-14 16:36
"A ma już wagę z timerem albo konewkę z wąską wylewką? Przy alternatywach takie rzeczy szybko zaczynają robić różnicę, a nie są jeszcze bardzo specjalistycznym z"
Też bym szedł w tym kierunku, bo u mnie przy pierwszych przelewach właśnie waga i konewka zrobiły większą różnicę niż kolejny zaparzacz. Jeśli młynek i dripper już są, to taki zestaw różnych ziaren z opisem smaku też jest bardzo trafiony, bo łatwiej wtedy zrozumieć, czy bardziej pasują mu kawy owocowe, czekoladowe czy bardziej klasyczne. Dostałem kiedyś trzy małe paczki z jednej palarni i to było dużo ciekawsze niż jedna duża, przypadkowa kawa. A wiesz, czy on już parzy według przepisu z czasem i gramaturą, czy raczej jeszcze „na oko”?