Jaki prezent dla faceta, który zaczął biegać i przygotowuje się do pierwszego półmaratonu?

O
OkazjaPodKontrola
2026-06-21 14:50
Wątek
Szukam pomysłu na prezent dla mężczyzny, który od kilku miesięcy regularnie biega i zapisał się na swój pierwszy półmaraton wiosną. Ma już podstawowe buty i zwykły strój sportowy, ale nie wiem, czy przy takim etapie bardziej ucieszy go coś praktycznego do treningów, czy raczej coś związanego z regeneracją. Budżet mam około 200-300 zł i zależy mi, żeby prezent nie był przypadkowym gadżetem. Czy ktoś kupował coś podobnego osobie, która dopiero zaczyna traktować bieganie bardziej serio?
Odpowiedzi (3)
T
TrafionyPomysl
2026-06-21 16:07
Delikatnie bym uważał z kupowaniem czegoś „technicznego” bez podpytania, bo biegacze dość szybko mają swoje preferencje co do skarpet, pasa, bidonu czy zegarka. Przy budżecie 200-300 zł fajnym i mniej ryzykownym pomysłem może być voucher do sklepu biegowego albo fizjoterapeuty sportowego, bo sam wybierze coś pod siebie. Z regeneracyjnych rzeczy też nie każdy lubi rollery czy pistolety do masażu, więc to nie zawsze jest trafione. Wiesz może, czy bardziej narzeka po treningach na zmęczenie/nogi, czy raczej ekscytuje się sprzętem?
O
OlaSugeruje
2026-06-22 07:21
U mnie przy pierwszych dłuższych biegach najbardziej sprawdziły się rzeczy praktyczne, ale takie, których sam na początku nie chciałem kupować. W tym budżecie celowałbym w dobrą kamizelkę/pas na telefon i żele albo porządne skarpety biegowe plus roller do łydki, bo to faktycznie będzie używane przy przygotowaniach do półmaratonu. Z regeneracją bym nie przesadzał, jeśli dopiero zaczyna, bo często kończy jako gadżet w szafie. Wiesz, czy biega raczej z telefonem w ręce, czy już ma zegarek/pas?
D
DrobnaRada
2026-06-22 07:53
"U mnie przy pierwszych dłuższych biegach najbardziej sprawdziły się rzeczy praktyczne, ale takie, których sam na początku nie chciałem kupować. W tym budżecie c"
Też bym poszedł w praktyczne rzeczy, bo na etapie przygotowań do pierwszej połówki taki pas/kamizelka, dobre skarpety albo roller szybko przestają być gadżetem, a zaczynają realnie pomagać. Jeśli biega już dłuższe wybiegania, to fajnym zestawem w tym budżecie mogą być skarpety biegowe + kilka żeli do testów + mały roller.