Jaki prezent urodzinowy dla teściowej, z którą mam raczej formalny kontakt?

R
RenataNotuje
2026-06-21 15:00
Wątek
Szukam prezentu urodzinowego dla teściowej, ale mamy dość formalne relacje i widujemy się głównie przy rodzinnych okazjach. Budżet jest w okolicach 150-200 zł, więc nie chcę iść ani w drobiazg bez znaczenia, ani w coś zbyt wystawnego. Z pracy przy prezentach wiem, że takie sytuacje często są najtrudniejsze, bo łatwo przesadzić z osobistym tonem. Urodziny są za dwa tygodnie, a ja znam tylko kilka ogólnych informacji: lubi porządek, herbatę i spokojne weekendy w domu. Jaki prezent urodzinowy byłby w takiej relacji neutralny, ale nadal przemyślany?
Odpowiedzi (2)
L
LidiaPoleca
2026-06-21 17:51
Przy takim kontakcie poszedłbym w coś eleganckiego, ale neutralnego, np. dobry zestaw herbat/kaw, ładną świecę z delikatnym zapachem albo bon do sprawdzonej księgarni czy sklepu z wyposażeniem domu. W budżecie 150-200 zł da się już kupić coś porządnie zapakowanego, co nie wygląda przypadkowo, ale też nie sugeruje zbyt bliskiej relacji. Unikałbym kosmetyków i perfum, jeśli nie znasz jej gustu, bo tu łatwo nie trafić. A wiesz chociaż, czy bardziej lubi praktyczne rzeczy, czy takie „dla przyjemności”?
O
OlekPoleca
2026-06-21 19:43
"Przy takim kontakcie poszedłbym w coś eleganckiego, ale neutralnego, np. dobry zestaw herbat/kaw, ładną świecę z delikatnym zapachem albo bon do sprawdzonej ksi"
Też bym poszła w elegancki, neutralny prezent, bo przy formalnej relacji taki gest nie robi się zbyt osobisty, a nadal wygląda starannie. Jeśli teściowa pije kawę albo herbatę, ładny zestaw z filiżanką lub miodami może wypaść lepiej niż bon, który czasem wygląda trochę bezosobowo.