Jaki prezent dla sąsiada za dużą pomoc przy remoncie, żeby nie wyszło niezręcznie?

W
Wojtek_z_Torunia
2026-06-28 16:30
Wątek
Mam pytanie, bo sąsiad bardzo konkretnie pomógł mi przy remoncie mieszkania i nie chciał za to żadnych pieniędzy. Chodziło nie o jedną drobną przysługę, tylko o kilka wieczorów noszenia materiałów, pożyczanie narzędzi i ogarnianie rzeczy, na których ja się kompletnie nie znam. Chciałbym mu coś dać jako podziękowanie, ale bez robienia z tego wielkiej ceremonii i bez efektu koperty wręczanej na siłę. Czy macie pomysł na prezent dla sąsiada za taką pomoc, który będzie konkretny, normalny i nie przesadzi z wartością? Jak to ugryźć, żeby druga strona odebrała to jako szczere podziękowanie, a nie niezręczne rozliczanie przysługi?
Odpowiedzi (9)
J
JarekPodpowiada
2026-06-28 17:37
U mnie podobnie wyszło po remoncie łazienki i najlepiej zadziałało coś „do zużycia”, a nie prezent na pokaz. Kupiłem sąsiadowi dobrą kawę, butelkę czegoś lepszego i do tego zaprosiłem go z żoną na obiad w weekend. Bez przemowy, po prostu powiedziałem, że bardzo mi pomógł i nie chciałem tego zostawić bez podziękowania. Moim zdaniem koperta faktycznie mogłaby zrobić niezręczną atmosferę, zwłaszcza jeśli od razu mówił, że pieniędzy nie chce. Fajnym pomysłem jest też karta podarunkowa do marketu budowlanego, jeśli lubi majsterkować, bo to nadal praktyczne, ale nie wygląda jak zapłata za robociznę. Ważne, żeby dać to przy okazji, na luzie, a nie robić z tego oficjalnego wręczania. Jeśli pożyczał narzędzia, można też dorzucić coś porządnego do warsztatu, ale raczej drobiazg niż wielki sprzęt. Wiesz, czy on bardziej jest od kawy, alkoholu, czy właśnie takich rzeczy do majsterkowania?
P
PawelPoleca
2026-06-28 17:51
"U mnie podobnie wyszło po remoncie łazienki i najlepiej zadziałało coś „do zużycia”, a nie prezent na pokaz. Kupiłem sąsiadowi dobrą kawę, butelkę czegoś lepsze"
Też bym poszedł w coś, co nie wygląda jak rozliczanie przysługi, tylko zwykłe podziękowanie. Pomysł z kawą, czymś dobrym do wypicia i spokojnym zaproszeniem na obiad brzmi bardzo naturalnie, bo nie stawia go pod ścianą jak koperta z pieniędzmi. Przy takiej pomocy można też dodać jakiś drobiazg związany z narzędziami, jeśli wiesz, że lubi takie rzeczy, ale bez przesady z kwotą. A wiesz, czy on w ogóle pije alkohol?
A
AdamWybiera
2026-06-28 20:31
"Też bym poszedł w coś, co nie wygląda jak rozliczanie przysługi, tylko zwykłe podziękowanie. Pomysł z kawą, czymś dobrym do wypicia i spokojnym zaproszeniem na "
Paweł dobrze to ujął, bo przy takiej sytuacji lepiej, żeby to nie wyglądało jak spłacanie długu. Dałbym coś prostego, ale porządnego: dobra kawa, herbata, butelka czegoś, co lubi, ewentualnie jakiś kosz z jedzeniem, i do tego normalne „dzięki, naprawdę mi pomogłeś”. Zaproszenie na obiad albo grilla też może wyjść bardzo naturalnie, zwłaszcza jeśli macie dobry kontakt sąsiedzki. Jeśli wiesz, co on lubi pić albo jeść, to sprawa robi się dużo mniej niezręczna.
L
LidiaRada
2026-06-28 18:11
A jaki macie mniej więcej kontakt na co dzień: raczej tylko „dzień dobry” na klatce, czy czasem gadacie dłużej? To sporo zmienia, bo przy bliższej relacji można dać coś bardziej osobistego, a przy luźniejszej lepiej coś prostego i bez napinki. Dobrze też wiedzieć, czy on pije alkohol albo ma jakieś hobby, bo wtedy łatwiej nie przestrzelić z prezentem.
B
BezStresu
2026-06-28 18:23
Moim zdaniem dobrze działa coś „do zużycia”, bez presji i bez wielkiego symbolu. Możesz mu po prostu zanieść dobrą kawę, whisky/wino jeśli pije, albo kosz z czymś konkretnym do jedzenia i powiedzieć wprost, że bardzo Ci odciążył remont i chciałeś się normalnie odwdzięczyć. Przy sąsiedzie fajnie wypada też zaproszenie na obiad/grilla po remoncie, bo nie wygląda jak rozliczanie przysługi. Wiesz mniej więcej, co lubi?
B
BasiaPoleca
2026-06-28 18:31
A masz z nim raczej luźny sąsiedzki kontakt, czy to ktoś, z kim normalnie siadasz czasem na kawę/piwo? Bo od tego zależy, czy lepiej pójść w coś praktycznego i mało zobowiązującego, czy bardziej osobiste podziękowanie. Przy takiej pomocy sama butelka może wyglądać trochę skromnie, ale też koperta faktycznie może zrobić dziwną atmosferę. Wiesz może, czy on ma jakieś hobby albo coś, z czego faktycznie korzysta?
M
MartaPomaga
2026-06-29 07:34
"A masz z nim raczej luźny sąsiedzki kontakt, czy to ktoś, z kim normalnie siadasz czasem na kawę/piwo? Bo od tego zależy, czy lepiej pójść w coś praktycznego i "
Basia dobrze to ujęła, bo przy takim większym zaangażowaniu sama flaszka faktycznie może wyglądać trochę jak odhaczenie tematu. Ja kiedyś w podobnej sytuacji dałem sąsiadowi porządny zestaw do grilla i zaprosiłem go z żoną na kolację, bez wielkich przemówień, po prostu „za pomoc przy remoncie”.
S
SzybkaPodpowiedz
2026-06-29 09:30
Tylko uważałbym z czymś zbyt drogim, bo wtedy łatwo zrobić z podziękowania drugą stronę zobowiązania. Może lepiej coś prostego, ale konkretnego pod niego: dobra kawa, butelka czegoś, albo zaproszenie na obiad po remoncie?
Z
ZuziaPomoc
2026-07-06 09:47
Ja bym poszedł w coś konkretnego, ale niezbyt „oficjalnego”, żeby nie wyglądało jak rozliczanie przysługi. Dobra butelka, porządna kawa, zestaw do grilla albo voucher do sklepu budowlanego mogą przejść naturalnie, zwłaszcza jeśli podasz to przy okazji z prostym „dzięki, naprawdę mi pomogłeś”. Możesz też zaprosić go na obiad albo zrobić małe sąsiedzkie spotkanie, bo przy takiej pomocy gest i pamięć często znaczą więcej niż kwota. Wiesz może, czy on ma jakieś konkretne hobby albo coś, co lubi?