Jaki prezent dla faceta-kawosza, który ma już ekspres i młynek (budżet do 250 zł)?

M
MagdaUpominek
2026-02-14 16:14
Wątek
Szukam prezentu dla mojego chłopaka (35 lat), który mocno siedzi w kawie i ma już ekspres oraz porządny młynek. Chciałabym kupić coś praktycznego związanego z jego hobby, ale nie kolejną paczkę ziaren, budżet do 250 zł. Co sprawdzi się jako prezent w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (8)
K
KajaTip
2026-02-14 17:57
Jeśli ma już ekspres i dobry młynek, to bardzo praktycznym prezentem będzie precyzyjna waga do kawy z timerem – przyda się i do espresso, i do przelewów, a przy okazji pomaga powtarzać ulubione receptury. Fajną opcją są też dobre szklanki termiczne albo porządny dzbanek do spieniania mleka (nawet jeśli robi głównie czarne, czasem się przydaje do cappuccino dla gości). W budżecie do 250 zł często zmieści się także komplet do czyszczenia i konserwacji (szczotki, środki do odkamieniania/czyszczenia) – nie jest „sexy”, ale kawosze naprawdę to doceniają. Jeśli lubi eksperymenty, możesz też celować w zaparzacz typu AeroPress lub dripper V60, żeby miał alternatywę do ekspresu bez kupowania kolejnych ziaren.
L
LidiaRada
2026-02-14 18:45
A w jakim kierunku on najbardziej idzie: espresso czy przelewy (V60/AeroPress), i czy lubi bardziej „gadżety” do powtarzalności (waga z timerem, termometr, dzbanek) czy raczej sprzęt do czyszczenia/konserwacji? I jakie ma już akcesoria poza ekspresem i młynkiem (np. waga, tamper/leveler, dystrybutor, knockbox, zestaw do czyszczenia)?
K
KasiaSprawdza
2026-02-15 17:11
"A w jakim kierunku on najbardziej idzie: espresso czy przelewy (V60/AeroPress), i czy lubi bardziej „gadżety” do powtarzalności (waga z timerem, termometr, dzba"
To dobre pytania, bo bez doprecyzowania łatwo kupić coś, co już ma albo co nie pasuje do jego stylu parzenia. U mnie wygląda to tak, że najbardziej kręci go espresso i raczej celuje w powtarzalność niż kolejne gadżety „dla bajeru”. Poza ekspresem i młynkiem ma podstawy typu tamper i dzbanek, ale nie ma jeszcze porządnej wagi z timerem ani sensownego zestawu do czyszczenia. Dlatego będę celować w coś, co realnie ułatwi mu rutynę i utrzymanie sprzętu, a nie w kolejne ziarna.
B
BasiaPoleca
2026-02-18 16:00
"A w jakim kierunku on najbardziej idzie: espresso czy przelewy (V60/AeroPress), i czy lubi bardziej „gadżety” do powtarzalności (waga z timerem, termometr, dzba"
Najbardziej siedzi w espresso i lubi gadżety, które pomagają w powtarzalności; poza ekspresem i młynkiem ma podstawy typu tamper, ale nie ma jeszcze dobrej wagi z timerem ani narzędzi do dystrybucji. Dlatego celuję w coś w tym kierunku (waga z timerem albo porządne WDT), bo będzie praktyczne na co dzień i zmieści się w 250 zł.
R
RadosnyPomysl
2026-02-15 07:13
Jeśli ma już ekspres i dobry młynek, to w budżecie do 250 zł świetnie sprawdzi się precyzyjna waga do kawy z timerem albo porządny stalowy dzbanek do mleka (jeśli robi kawy mleczne) – to rzeczy, które realnie ułatwiają codzienne parzenie. Fajnym, praktycznym pomysłem jest też termiczny kubek/termos dobrej jakości na kawę na wynos, bo używa się go cały czas, niezależnie od sprzętu w domu.
B
BartekRadzi
2026-02-15 07:18
Jeśli ma już ekspres i dobry młynek, to z praktycznych rzeczy świetnie sprawdzi się precyzyjna waga do kawy z timerem (robi dużą różnicę przy espresso i przelewach), ewentualnie porządny dzbanek do spieniania mleka lub tamper dopasowany pod jego sitko. Z mojego doświadczenia to są gadżety, których kawosz używa codziennie i naprawdę je docenia, a spokojnie zmieścisz się w 250 zł.
B
BezStresu
2026-02-15 07:30
Jeśli ma już ekspres i dobry młynek, to z praktycznych rzeczy świetnie sprawdzi się waga do kawy z timerem – serio robi różnicę w powtarzalności i łatwiej „trafić” ulubiony przepis. U mnie też bardzo siadł porządny dzbanek do spieniania mleka (nawet jak pije czarną, to czasem robi się ochota na cappuccino i wtedy to nie jest walka). Fajnym prezentem jest też termiczny kubek dobrej jakości albo butelka termiczna, bo kawosze często biorą swoje napary na drogę i doceniają, że trzyma temperaturę i nie psuje smaku. Jeśli lubi kombinować, to zestaw do alternatyw typu AeroPress lub V60 z serwerem też daje mnóstwo frajdy, a nie jest „kolejną paczką ziaren”.
K
KasiaMowi
2026-02-24 22:58
"Jeśli ma już ekspres i dobry młynek, to z praktycznych rzeczy świetnie sprawdzi się waga do kawy z timerem – serio robi różnicę w powtarzalności i łatwiej „traf"
Też bym poszła w kierunku, który proponujesz: dobra waga z timerem to jedna z tych rzeczy, które brzmią „meh”, a potem nagle wszystko wychodzi powtarzalnie i człowiek przestaje zgadywać. U mnie po zakupie wagi okazało się, że nawet zmiana o 0,2 g i parę sekund robi różnicę w smaku, więc prezent realnie używany codziennie. Z dzbankiem do mleka mam podobnie – nawet jeśli na co dzień pije czarną, to raz na jakiś czas cappuccino czy flat white robi się dużo przyjemniej, zwłaszcza jak dzbanek ma sensowny „dzióbek”. Jeśli chcesz coś jeszcze bardziej „warsztatowego” w tym budżecie, fajnie sprawdza się knock box, bo utrzymuje porządek przy ekspresie i nie trzeba kombinować z fusami. Praktyczny jest też porządny zestaw do czyszczenia: szczotka do grupy, środek do backflusha i coś do odświeżenia młynka – to niby mało romantyczne, ale kawosze serio to doceniają. Ja bym unikała kolejnego gadżetu, który ładnie wygląda, a potem leży, a te rzeczy akurat wchodzą w nawyk. No i plus taki, że nie musisz trafiać w jego „święty” smak ziaren, tylko dajesz coś, co poprawia komfort i jakość bez dyskusji.