Jaki kubek na prezent dla osoby, która często pije przy komputerze i boi się rozlania?

D
DIYBezChaosu
2026-06-28 18:30
Wątek
Szukam kubka na prezent dla osoby, która większość dnia spędza przy biurku i zwykle ma obok laptop, notatki oraz dokumenty. Często pije kawę albo herbatę podczas pracy, ale kilka razy zdarzyło jej się coś potrącić, więc zwykły otwarty kubek trochę ją stresuje. Nie chodzi mi o kubek typowo podróżny, tylko coś, co nadal będzie wyglądało normalnie na biurku i nadawało się do codziennego używania w domu. Prezent ma być praktyczny, ale nie chciałbym, żeby wyglądał jak gadżet biurowy bez charakteru. Czy lepszy będzie kubek z pokrywką? Na co zwrócić uwagę przy takim prezencie?
Odpowiedzi (5)
O
OlaRada
2026-06-28 19:48
U mnie w takiej sytuacji dobrze sprawdził się kubek z pokrywką wciskaną albo silikonową, ale bez typowo turystycznego wyglądu. Nadal stoi normalnie na biurku, można z niego pić kawę czy herbatę, a przy przypadkowym trąceniu nie robi się od razu katastrofa. Zwróciłbym uwagę, żeby pokrywka miała mały otwór do picia i dobrze trzymała się kubka, bo niektóre są bardziej ozdobą niż realnym zabezpieczeniem. Fajne są też kubki ceramiczne z dopasowaną pokrywką, bo wyglądają domowo, a nie jak termos. Jeśli ta osoba pije wolno, przydatne może być coś z grubszymi ściankami, żeby napój nie stygł po kilku minutach. Unikałbym bardzo wysokich i wąskich modeli, bo łatwiej je przewrócić niż niższy, stabilniejszy kubek. Czy prezent ma być bardziej elegancki, czy raczej praktyczny do codziennego używania?
Z
ZuziaPodpowie
2026-06-28 20:10
"U mnie w takiej sytuacji dobrze sprawdził się kubek z pokrywką wciskaną albo silikonową, ale bez typowo turystycznego wyglądu. Nadal stoi normalnie na biurku, m"
Zgadzam się z Olą, taki „biurkowy” kubek z dyskretną pokrywką brzmi tu lepiej niż typowy termiczny do auta czy plecaka. Dodałbym tylko, żeby sprawdzić, czy pokrywka łatwo się myje i nie łapie zapachu kawy po kilku użyciach.
P
ProstyKrok
2026-06-29 09:44
"U mnie w takiej sytuacji dobrze sprawdził się kubek z pokrywką wciskaną albo silikonową, ale bez typowo turystycznego wyglądu. Nadal stoi normalnie na biurku, m"
Też bym tylko uważał, żeby nie traktować takiej pokrywki jak pełnego zabezpieczenia, bo przy mocniejszym przewróceniu część kubków i tak potrafi przeciekać. Bardziej szukałbym czegoś stabilnego, z dobrze dopasowaną pokrywką i wygodnego do mycia.
Z
ZuziaPomoc
2026-06-28 20:01
U mnie w takiej sytuacji dobrze sprawdza się kubek z pokrywką i małym otworem do picia, ale bez typowo „terenowego” wyglądu termosu. Są ceramiczne albo stalowe modele, które normalnie wyglądają na biurku, a jednak przy lekkim potrąceniu nie zalewają od razu klawiatury i dokumentów. Dobrze też zwrócić uwagę, czy pokrywkę da się łatwo umyć, bo przy kawie z mlekiem to szybko wychodzi w codziennym użyciu. Ma to być raczej kubek na gorące napoje, czy też na wodę podczas pracy?
B
BasiaMowi
2026-06-29 10:11
U mnie dobrze sprawdza się zwykły ceramiczny kubek z pokrywką silikonową albo bambusową, bo nadal wygląda biurkowo, a przy lekkim potrąceniu nie robi od razu katastrofy. Czy ta osoba woli większe kubki na herbatę, czy raczej mniejsze na kawę?