Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszą drukarkę 3D i uczy się projektowania?

M
MagdaPoPracy
2026-06-30 18:52
Wątek
Szukam pomysłu na prezent dla partnera, który od kilku miesięcy wkręcił się w druk 3D i wieczorami uczy się projektowania prostych części. Na co dzień pracuje w małej firmie technicznej, a po godzinach prowadzi jednoosobową działalność i czasem robi drobne prototypy dla znajomych z branży. Ma już podstawową drukarkę FDM, kilka rolek filamentu i trochę narzędzi, ale wszystko jest jeszcze na etapie testów i nauki. Chciałabym kupić coś praktycznego, ale nie bardzo wiem, czy lepiej iść w akcesoria, materiały, kurs, czy coś do organizacji stanowiska. Budżet mam mniej więcej 250-400 zł, ewentualnie mogę trochę dołożyć, jeśli prezent rzeczywiście miałby sens na dłużej. Nie chcę kupić gadżetu, który będzie wyglądał efektownie tylko przez pierwsze pięć minut, bo on raczej ceni rzeczy użyteczne. Co sprawdziłoby się jako prezent dla faceta zaczynającego przygodę z drukiem 3D?
Odpowiedzi (8)
O
OlekPoleca
2026-06-30 20:11
Ja bym poszedł w coś, co ułatwi mu ogarnianie dokładności i powtarzalności, a nie w kolejną przypadkową rolkę filamentu. Dobrym prezentem może być porządna suwmiarka cyfrowa, mata do cięcia, zestaw dysz, zapasowe płyty robocze albo suszarka do filamentu, jeśli zaczyna drukować coś bardziej technicznego niż ozdoby. Jeśli uczy się projektowania części, fajnym pomysłem jest też voucher na kurs CAD albo licencja/dodatek do programu, którego już używa. Wiesz, w jakim programie teraz projektuje?
J
JarekRadzi
2026-06-30 20:40
"Ja bym poszedł w coś, co ułatwi mu ogarnianie dokładności i powtarzalności, a nie w kolejną przypadkową rolkę filamentu. Dobrym prezentem może być porządna suwm"
OlekPoleca dobrze celuje, bo przy pierwszej drukarce szybko wychodzi, że największy problem to nie brak gadżetów, tylko powtarzalny wymiar i ogarnięcie materiału. U nas najbardziej przydała się sensowna suwmiarka i pojemnik/suszarka na filament, bo nagle mniej było zgadywania, czemu ten sam wydruk raz wychodzi, a raz nie.
E
EwaRadzi
2026-06-30 20:57
"OlekPoleca dobrze celuje, bo przy pierwszej drukarce szybko wychodzi, że największy problem to nie brak gadżetów, tylko powtarzalny wymiar i ogarnięcie materiał"
JarekRadzi ma rację, u mnie przy pierwszych wydrukach też szybko wyszło, że „fajne dodatki” mniej pomagają niż porządek z pomiarem i filamentem. Dobra suwmiarka była używana praktycznie codziennie, zwłaszcza przy projektowaniu części, które miały do czegoś pasować, a nie tylko wyglądać. Do tego suchy filament robi większą różnicę, niż się na początku wydaje, bo mniej się człowiek zastanawia, czy problem jest w modelu, ustawieniach czy materiale. Jeśli lubi robić prototypy dla innych, to taki bardziej praktyczny prezent może mu się serio przydać.
B
BezStresu
2026-07-01 07:05
"JarekRadzi ma rację, u mnie przy pierwszych wydrukach też szybko wyszło, że „fajne dodatki” mniej pomagają niż porządek z pomiarem i filamentem. Dobra suwmiarka"
Zgadzam się z Ewą, przy takich pierwszych projektach dokładny pomiar i ogarnięcie materiałów potrafią dać więcej niż kolejny gadżet do drukarki. A jaki macie mniej więcej budżet na ten prezent?
I
IzaWskazuje
2026-07-01 07:25
Tu bym tylko ostrożnie sprostował jedną rzecz: przy druku 3D sam filament i dodatkowe gadżety to nie zawsze najlepszy prezent, bo dużo zależy od konkretnej drukarki i tego, w jakim kierunku on chce iść. Jeśli dopiero uczy się projektowania, to czasem większą radość da coś związane z wygodą pracy albo dokładnością niż kolejna losowa rolka plastiku. Fajnym pomysłem może być np. porządna suwmiarka, mata robocza, organizer na dysze i drobne części albo sensowne oświetlenie stanowiska. Przy prototypach przydają się też rzeczy mało efektowne, ale praktyczne, jak zapasowe dysze, klej do stołu czy pojemnik do suchego przechowywania filamentu. Z kursami i programami byłbym ostrożny, bo łatwo kupić coś, co nie pasuje do jego poziomu albo narzędzi, których używa. Jeśli lubi sam wybierać sprzęt, bon do sklepu z akcesoriami do druku 3D może wypaść lepiej niż konkretny zakup w ciemno. Wiesz, jaki ma model drukarki i w czym projektuje?
B
BartekSugeruje
2026-07-01 10:56
Dobrym prezentem może być coś, co ułatwi mu przejście z „drukuję gotowce” do robienia własnych, powtarzalnych projektów. Ja celowałbym w porządną suwmiarkę cyfrową, zestaw gwintowników/wkładek gwintowanych do plastiku albo matę magnetyczną/porządny stół roboczy, jeśli jeszcze tego nie ma. Przy prototypach dla znajomych bardzo przydają się też różne dysze, zapasowe hotendy albo filamenty techniczne typu PETG, ASA czy TPU, bo od razu można testować inne zastosowania niż ozdobne wydruki. Wiesz, jaką dokładnie ma drukarkę?
D
DrobnaRada
2026-07-02 07:09
Dobrym prezentem może być coś, co realnie ułatwi mu pierwsze prototypy: cyfrowa suwmiarka, porządna płyta robocza, zestaw dysz albo filamenty techniczne typu PETG/ASA, jeśli jeszcze ich nie próbował. Jeśli uczy się projektowania części, fajnym pomysłem jest też książka albo kurs pod kątem modelowania technicznego, a nie tylko ozdobnych wydruków. Przy jednoosobowej działalności przyda się też organizer na dysze, śruby, insertki i małe narzędzia, bo przy druku 3D szybko robi się chaos. Wiesz, jakiego programu do projektowania teraz używa?
M
MonikaZerka
2026-07-06 20:17
U mnie najlepiej sprawdziły się praktyczne drobiazgi: porządna mata do cięcia, suwmiarka albo zestaw dysz, bo przy nauce projektowania i poprawkach do wydruków takie rzeczy schodzą cały czas. Wiesz, czy bardziej siedzi w samym drukowaniu, czy już w modelowaniu pod konkretne prototypy?