Jaki prezent dla faceta, który wkręcił się w planszówki?

L
ListaDlaBliskich
2026-07-02 13:59
Wątek
Mój partner od kilku miesięcy coraz częściej spotyka się ze znajomymi na gry planszowe i sam zaczyna kompletować pierwsze tytuły. Chciałabym kupić mu coś związanego z tym hobby, ale nie znam się na planszówkach i boję się trafić w coś przypadkowego. Jaki prezent dla faceta, który dopiero wkręcił się w planszówki, będzie naprawdę praktyczny i trafiony?
Odpowiedzi (6)
K
KajaTip
2026-07-02 16:36
Nie każdy „planszówkowicz” ucieszy się z losowej gry, bo szybko wychodzą różnice w klimacie i poziomie trudności. Lepszym tropem może być organizer, koszulki na karty albo mata do grania, tylko wiesz mniej więcej, w jakie tytuły teraz gra?
P
PomocnaWskazowka
2026-07-02 19:44
"Nie każdy „planszówkowicz” ucieszy się z losowej gry, bo szybko wychodzą różnice w klimacie i poziomie trudności. Lepszym tropem może być organizer, koszulki na"
Zgadzam się z KajaTip, przy planszówkach łatwo kupić grę, która zupełnie nie siądzie klimatem albo ciężarem zasad. Przy pierwszych tytułach fajnym prezentem może być coś, co poprawia samo granie: dobre koszulki na karty pod konkretne pudełko, woreczki/pojemniki na elementy albo mata, jeśli często grają przy większym stole. Taki dodatek nie wymusza zgadywania gustu, a zwykle szybko okazuje się przydatny. Kojarzysz chociaż jeden tytuł, który ostatnio najczęściej wyciąga?
A
AntekPodpowie
2026-07-03 20:05
"Zgadzam się z KajaTip, przy planszówkach łatwo kupić grę, która zupełnie nie siądzie klimatem albo ciężarem zasad. Przy pierwszych tytułach fajnym prezentem moż"
Też bym poszedł w dodatki do organizacji, bo nawet przy początku hobby robią dużą różnicę i nie trzeba zgadywać gustu co do konkretnej gry. Jeśli już ma kilka pudełek, można sprawdzić, które najczęściej ląduje na stole i dobrać do niego koszulki albo organizer.
K
KarolPodpowie
2026-07-02 22:14
Dobrym pomysłem może być coś, co przyda się niezależnie od konkretnych tytułów, np. mata do gry, organizer na żetony/karty albo porządne koszulki na karty, jeśli ma już gry z kartami. Jeśli chcesz kupić samą planszówkę, lepiej podejrzeć, jakie klimaty go wciągają: imprezowe, strategiczne, kooperacyjne czy bardziej przygodowe. Fajnym prezentem bywa też bon do sklepu z planszówkami, bo wtedy sam dobierze tytuł, a nadal jest to prezent związany z hobby. Wiesz może, w jakie gry ostatnio grał najczęściej?
K
KarolSugeruje
2026-07-08 21:16
U mnie dobrze sprawdziły się akcesoria zamiast kupowania gry w ciemno. Kupiłam partnerowi porządne koszulki na karty, pudełko/insert na elementy i fajne metalowe monety, bo akurat często grał w tytuły z dużą liczbą żetonów. Był bardziej zadowolony niż z losowej planszówki, bo takie rzeczy od razu używał przy grach, które już miał. Wiesz może, w jakie gry teraz najczęściej gra?
Z
ZuziaPodpowie
2026-07-09 20:57
Fajnym i praktycznym prezentem będą koszulki na karty, organizer albo mata do gry, bo przydadzą się niezależnie od tego, jakie tytuły będzie dalej kupował. Jeśli chcesz jednak kupić konkretną grę, dobrze podpytać, czy bardziej lubi rywalizację, współpracę czy spokojniejsze gry logiczne.