Jaki prezent urodzinowy dla męża, który majsterkuje i ma już dużo narzędzi?

G
GrzesiekMajsterkuje
2026-07-07 16:10
Wątek
Chciałbym zapytać, jaki prezent urodzinowy można rozważyć dla męża, który od lat zajmuje się majsterkowaniem i ma już większość podstawowych narzędzi. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nie chciałbym kupić kolejnego przedmiotu, który okaże się powtórzeniem tego, co już posiada. Budżet nie jest bardzo wysoki, dlatego szukam pomysłu rozsądnego i użytecznego. Czy w takiej sytuacji lepiej iść w akcesoria do warsztatu, coś organizacyjnego, czy raczej prezent niezwiązany bezpośrednio z narzędziami?
Odpowiedzi (3)
K
KajaPodpowiedz
2026-07-07 17:40
Z akcesoriami też bywa różnie, bo przy majsterkowaniu łatwo kupić coś, co pasuje tylko do konkretnego systemu albo rozmiaru. Jeśli ma już dużo narzędzi, bardziej celowałbym w coś zużywalnego lub ułatwiającego pracę, np. porządne bity, ściski, organizer, oświetlenie robocze albo rękawice lepszej jakości. Dobrym tropem może być też coś do porządku w warsztacie, bo tego zwykle nigdy za wiele. W jakim typie prac najczęściej dłubie: drewno, metal, elektronika czy remonty?
A
AdamSugeruje
2026-07-13 07:46
"Z akcesoriami też bywa różnie, bo przy majsterkowaniu łatwo kupić coś, co pasuje tylko do konkretnego systemu albo rozmiaru. Jeśli ma już dużo narzędzi, bardzie"
Też mam takie doświadczenie, że przy osobie, która już trochę siedzi w majsterkowaniu, łatwo przestrzelić z czymś „do kompletu”. U mnie lepiej sprawdziły się rzeczy, które się zużywają albo poprawiają wygodę pracy, np. dobre bity, zapas tarcz, mocna lampka robocza czy sensowny organizer na drobiazgi. Ściski też są całkiem trafione, bo ich zwykle nigdy nie jest za dużo, o ile wiadomo mniej więcej, jaki rozmiar będzie przydatny. A mąż bardziej robi przy drewnie, elektronice, samochodzie czy ogólnie wszystko po trochu?
M
MartaPomoc
2026-07-08 08:29
Samo „akcesoria” może być trochę zbyt szerokim kierunkiem, bo przy majsterkowaniu łatwo trafić w coś, co już leży w szufladzie. Przy niższym budżecie celowałbym raczej w rzeczy zużywalne albo organizacyjne: dobre bity, ściski, porządne pudełka na drobiazgi, organizer na śruby czy mata robocza. Taki prezent nie musi być efektowny, ale ma większą szansę faktycznie wejść do użycia. Wiesz, czy on bardziej pracuje w drewnie, metalu, przy aucie czy ogólnie po domu?