Jaki prezent dla promotora po obronie pracy magisterskiej, żeby podziękować z klasą?

M
Michal1989
2026-07-09 09:44
Wątek
Dzień dobry, chciałbym zapytać, jaki prezent dla promotora po obronie pracy magisterskiej byłby odpowiedni i nie sprawiał wrażenia przesadzonego. Chodzi o sytuację, w której współpraca była rzeczowa i pomocna, ale miała charakter formalny. Zależy mi na podziękowaniu, które będzie taktowne i zgodne z akademickimi zwyczajami. Czy w takim przypadku lepiej wybrać coś symbolicznego, czy raczej całkowicie ograniczyć się do pisemnego podziękowania?
Odpowiedzi (5)
K
KajaTip
2026-07-09 11:45
U mnie po obronie dobrze sprawdziły się po prostu krótkie, szczere podziękowania i mały drobiazg, np. dobra kawa albo herbata, bez żadnych drogich prezentów. Przy formalnej współpracy nie szedłbym w nic osobistego, bo łatwo wtedy zrobić niezręczne wrażenie.
K
KajaPodpowiedz
2026-07-09 11:55
"U mnie po obronie dobrze sprawdziły się po prostu krótkie, szczere podziękowania i mały drobiazg, np. dobra kawa albo herbata, bez żadnych drogich prezentów. Pr"
Też mam podobne doświadczenie jak KajaTip, bo po mojej obronie najlepiej wyszło zwykłe podziękowanie i coś małego, bez robienia z tego wielkiej sytuacji. U mnie była to kawa w ładnym opakowaniu i krótka kartka, bardziej jako gest niż prezent. Przy relacji typowo formalnej nie szedłbym w rzeczy osobiste ani drogie, bo wtedy łatwo przesunąć granicę. Jeśli promotor pije kawę albo herbatę, to taki drobiazg wydaje mi się całkiem na miejscu.
M
MartaPomaga
2026-07-21 19:40
"U mnie po obronie dobrze sprawdziły się po prostu krótkie, szczere podziękowania i mały drobiazg, np. dobra kawa albo herbata, bez żadnych drogich prezentów. Pr"
Też mam podobne doświadczenie: po obronie dałem promotorowi dobrą kawę i krótko podziękowałem za pomoc, bez robienia z tego dużej ceremonii. Przy bardziej formalnej relacji taki drobiazg wypada chyba lepiej niż coś drogiego albo zbyt osobistego.
P
PawelNaTak
2026-07-09 12:10
A jak wyglądały zwyczaje na Waszym wydziale? Pytam, bo w niektórych miejscach drobny upominek po obronie jest normalny, a gdzie indziej wystarcza mail albo osobiste podziękowanie. Przy formalnej, rzeczowej współpracy pewnie trzymałbym się czegoś bardzo symbolicznego, bez wchodzenia w drogie prezenty. Czy promotor miał jakiś wyraźny styl albo zainteresowania, które przewijały się w rozmowach?
K
KasiaSprawdza
2026-07-09 17:45
Przy formalnej współpracy trzymałbym się czegoś symbolicznego: krótka kartka z podziękowaniem, ewentualnie kawa, herbata albo dobre pióro. Ważniejsze od ceny jest to, żeby gest nie wyglądał na zobowiązujący.