Jaki prezent dla mężczyzny, który urządza domowe biuro do pracy zdalnej?

G
GosiaNotatnik
2026-07-11 15:44
Wątek
Szukam pomysłu na prezent dla męża, który od kilku miesięcy pracuje głównie z domu i właśnie kończy urządzać osobny pokój na biuro. Jest programistą na B2B, prowadzi jednoosobową działalność i spędza przy biurku po osiem, czasem dziesięć godzin dziennie. Ma już komputer, monitor i porządny fotel, więc nie chciałabym kupować czegoś oczywistego ani dublować sprzętu, który sam sobie dobrał. Budżet mam mniej więcej 300-500 zł, ale jeśli coś naprawdę ma sens, mogę trochę dołożyć. Zależy mi na czymś praktycznym, ale nie zupełnie bezosobowym, bo to ma być prezent urodzinowy, a nie zakup firmowy. On lubi minimalizm, ciemne kolory i raczej nie przepada za gadżetami, które tylko stoją na półce. Co można kupić facetowi, który urządza domowe biuro i faktycznie będzie z tego korzystał?
Odpowiedzi (7)
P
PomocnaWskazowka
2026-07-11 17:20
U nas najlepiej sprawdziła się porządna lampka biurkowa z regulacją barwy światła, bo przy długim siedzeniu wieczorem naprawdę robi różnicę. Drugi trafiony prezent to mała stacja dokująca/organizer na biurko, żeby nie było wiecznego przepinania kabli i bałaganu wokół laptopa. Jeśli lubi kawę, to fajnym dodatkiem może być też dobry kubek termiczny albo mały ekspres przelewowy do biura. Ma już ogarnięte oświetlenie w tym pokoju?
B
BasiaPoleca
2026-07-11 18:33
"U nas najlepiej sprawdziła się porządna lampka biurkowa z regulacją barwy światła, bo przy długim siedzeniu wieczorem naprawdę robi różnicę. Drugi trafiony prez"
Też bym poszedł w coś z oświetleniem albo porządkiem na biurku, bo to są rzeczy, których często nie kupuje się od razu, a potem używa codziennie. Lampka z regulacją barwy brzmi sensownie szczególnie przy pracy wieczorami, a organizer czy dock może oszczędzić sporo irytacji z kablami. Jeśli ma już ogarnięty sprzęt główny, to taki „komfort pracy” może być lepszym prezentem niż kolejny gadżet. Ma laptopa, którego często podpina i odpina?
O
OlekSugeruje
2026-07-12 07:38
Może coś, co poprawi komfort pracy, ale nie ingeruje w sprzęt: dobra lampka biurkowa z regulacją barwy światła, mata pod fotel, podnóżek albo porządna stacja dokująca, jeśli sam jej jeszcze nie kupił. Wiesz, czy bardziej narzeka na zmęczenie oczu, plecy, czy bałagan w kablach?
K
KarolPodpowie
2026-07-12 08:13
"Może coś, co poprawi komfort pracy, ale nie ingeruje w sprzęt: dobra lampka biurkowa z regulacją barwy światła, mata pod fotel, podnóżek albo porządna stacja do"
Olek dobrze to ujął, bo przy takim prezencie chyba łatwo kupić coś, co będzie tylko kolejnym gadżetem na biurku. Ja bym najpierw sprawdził, co mu realnie przeszkadza po całym dniu pracy, bo co innego pomoże przy zmęczonych oczach, a co innego przy kablach albo pozycji przy biurku. Jeśli sprzęt sam sobie dobiera, to rzeczy typu światło, organizacja biurka albo komfort nóg mogą być mniej ryzykowne. Masz okazję podejrzeć, na co najczęściej narzeka po pracy?
P
ProstyKrok
2026-07-15 10:11
A jaki mniej więcej budżet masz na myśli? Przy takim trybie pracy celowałbym raczej w coś, co poprawia komfort na co dzień, ale nie wchodzi w jego główne wybory sprzętowe. Dużo zależy też od tego, czy ma już ogarnięte światło, porządek na kablach i miejsce na dokumenty firmowe. Bardziej ma to być praktyczny prezent do biura, czy coś trochę „dla klimatu” pokoju?
C
CzasNaPomysl
2026-07-16 11:53
Ja bym celował w coś, co poprawi komfort pracy, ale nie wchodzi w jego wybory sprzętowe. Fajnym prezentem może być dobra lampka biurkowa z regulacją barwy światła, mata pod biurko, podnóżek albo porządny uchwyt na słuchawki i drobiazgi, żeby blat nie zarastał kablami. Jeśli często rozmawia z klientami, przydatny bywa też lepszy mikrofon albo panel akustyczny, ale to już zależy od pokoju. A bardziej „biurowo-domowo” sprawdzi się ekspres przelewowy, karafka filtrująca albo mały zestaw do kawy pod ręką. Ma w tym pokoju raczej minimalistyczny klimat czy lubi gadżety?
O
OlaSugeruje
2026-07-24 07:37
U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy, których sam bym sobie długo nie kupił, bo „jeszcze nie trzeba”, czyli dobra lampka biurkowa z regulacją barwy światła albo podnóżek/mała mata pod stopy. Przy pracy po 8-10 godzin takie drobiazgi robią większą różnicę niż kolejny gadżet do komputera. Fajnym prezentem może być też porządna stacja pogodowa albo oczyszczacz/nawilżacz, jeśli pokój jest mały i szybko robi się duszno. A on bardziej lubi praktyczne rzeczy do komfortu pracy, czy coś wizualnego do wystroju biura?