Jaki prezent urodzinowy dla przyjaciółki, która niedawno została mamą?

G
GosiaNotatnik
2026-07-12 20:28
Wątek
Moja bliska przyjaciółka ma niedługo urodziny, a kilka miesięcy temu urodziła pierwsze dziecko. Chciałabym kupić coś naprawdę dla niej, a nie kolejny prezent związany wyłącznie z niemowlakiem. Jaki prezent urodzinowy będzie miły i osobisty, ale nie przesadzony?
Odpowiedzi (4)
O
OlaSugeruje
2026-07-12 21:56
Ja swojej przyjaciółce w podobnej sytuacji kupiłam voucher na masaż i dorzuciłam mały kosmetyk tylko dla niej, bo po porodzie bardzo brakowało jej chwili bez bycia „mamą na pełen etat”. Może pomyśl o czymś, co da jej trochę odpoczynku albo poczucia, że nadal ktoś widzi ją jako osobę, a nie tylko mamę?
Z
ZuziaPodpowie
2026-07-12 22:08
Fajnym pomysłem jest coś, co da jej chwilę tylko dla siebie: masaż, voucher do ulubionej kawiarni, dobra piżama albo kosmetyk, którego sama pewnie teraz sobie nie kupi. Możesz też dorzucić propozycję, że zajmiesz się dzieckiem przez godzinę czy dwie, żeby mogła spokojnie z tego skorzystać.
K
KarolSugeruje
2026-07-12 22:14
"Fajnym pomysłem jest coś, co da jej chwilę tylko dla siebie: masaż, voucher do ulubionej kawiarni, dobra piżama albo kosmetyk, którego sama pewnie teraz sobie n"
Zgadzam się z Zuzią, coś „dla niej” i z realną chwilą oddechu będzie dużo milsze niż kolejny gadżet dla dziecka. Dołożyłabym do prezentu konkretną pomoc, np. spacer z maluchem albo ogarnięcie obiadu, bo wtedy taki masaż czy kawa poza domem faktycznie może się udać.
K
KasiaMowi
2026-07-13 07:13
Tylko bym uważała z założeniem, że prezent ma być całkiem „odcięty” od macierzyństwa, bo po kilku miesiącach ono i tak mocno wpływa na jej codzienność. Fajny może być drobiazg typowo dla niej, ale taki, który realnie da jej chwilę oddechu: dobra kawa, voucher na masaż, kosmetyk, książka albo coś do wygodnego odpoczynku. Ja bym raczej unikała rzeczy wymagających dużo czasu czy organizacji, jeśli nie ma pewności, że będzie mogła z nich skorzystać. Wiesz, czy ona teraz bardziej tęskni za wyjściem z domu, czy za spokojem w domu?