Jaki prezent dla faceta, który zaczął wędzić mięso i sery w ogrodzie?

P
PatrykZWarsztatu
2026-07-14 21:35
Wątek
Szukam pomysłu na prezent dla faceta, który od niedawna bawi się w domowe wędzenie mięsa i serów w ogrodzie. Ma już prostą małą wędzarnię i za sobą trzy próby, z czego jedna wyszła całkiem dobrze, a dwie raczej testowo. Chciałbym kupić coś praktycznego, ale nie bardzo wiem, czy na tym etapie lepiej celować w akcesoria, książkę, termometr czy coś zupełnie innego. Budżet mam mniej więcej 150-250 zł i zależy mi, żeby prezent nie wylądował po tygodniu w szafce. Co realnie ucieszyłoby kogoś, kto dopiero wkręca się w takie domowe wędzenie?
Odpowiedzi (6)
L
LidiaPoleca
2026-07-15 07:27
U mnie przy wędzeniu największą różnicę zrobił porządny termometr z sondą do mięsa i komory, bo początkujący często bardziej walczą z temperaturą niż z samym przepisem. W tym budżecie zmieścisz też zrębki z różnych gatunków drewna albo haki/siatki do serów, ale najpierw sprawdziłbym, czy on już ma jakiś termometr?
T
TrafionyPomysl
2026-07-21 08:32
"U mnie przy wędzeniu największą różnicę zrobił porządny termometr z sondą do mięsa i komory, bo początkujący często bardziej walczą z temperaturą niż z samym pr"
Też bym poszedł w termometr z dwiema sondami, bo u mnie po kilku pierwszych wędzeniach dopiero kontrola temperatury ogarnęła temat i mięso przestało wychodzić raz suche, raz niedorobione. Do tego można dorzucić mały zestaw zrębków, żeby miał na czym testować różnice w smaku.
M
MichalPodpowie
2026-07-15 08:39
Ja bym poszedł w porządny termometr z sondą albo zestaw różnych zrębków do testów, bo na początku najwięcej daje ogarnięcie temperatury i aromatu. Wędzi bardziej na ciepło czy próbuje też na zimno?
A
AntekPodpowie
2026-07-15 10:18
"Ja bym poszedł w porządny termometr z sondą albo zestaw różnych zrębków do testów, bo na początku najwięcej daje ogarnięcie temperatury i aromatu. Wędzi bardzie"
Zgadzam się z Michałem, termometr z sondą mocno ułatwia pierwsze próby, bo wtedy człowiek widzi, co się dzieje w środku, a nie zgaduje po czasie i kolorze. Do tego jakiś mały pakiet zrębków, np. olcha, buk, jabłoń, też fajnie się mieści w budżecie; on robi głównie mięsa czy sery?
R
RadosnyPomysl
2026-07-16 10:51
U mnie przy podobnym etapie najbardziej sprawdził się porządny termometr z sondą, bo nagle przestało być zgadywanie, czy schab albo ser już „doszedł”. Do tego można dorzucić kilka rodzajów zrębków albo mały zestaw haków/siatek, bo takie drobiazgi szybko się zużywają i faktycznie są używane. Książka też jest fajna, ale jeśli dopiero ma trzy próby za sobą, to termometr da mu szybszy efekt w praktyce. Wędzi bardziej mięso, sery, czy po trochu wszystko?
P
PawelPoleca
2026-07-17 07:34
Ja bym celował w porządny termometr z sondą albo zestaw drobnych akcesoriów typu haki, siatki do serów i zrębki różnych gatunków drewna, bo na początku najbardziej pomaga kontrola temperatury i testowanie smaków. Wiesz, czy bardziej wciągnęły go mięsa, czy sery?