Jaki prezent dla ekipy przeprowadzkowej po naprawdę sprawnej przeprowadzce?

P
PawelNaWeekend
2026-07-16 14:08
Wątek
Mam pytanie, bo nie chcę zrobić z tego niezręcznej sytuacji, a jednak czuję, że warto jakoś podziękować. Ekipa przenosiła rzeczy z dwupokojowego mieszkania z czwartego piętra bez windy i mimo kilku dodatkowych kartonów ogarnęli wszystko spokojnie i bez marudzenia. Byli u mnie prawie dwie godziny dłużej niż zakładaliśmy, a cena została taka jak wcześniej ustalona. Czy w takiej sytuacji wypada dać jakiś drobny prezent całej ekipie, czy lepiej tego nie mieszać z normalną zapłatą za usługę?
Odpowiedzi (5)
S
SzybkaPodpowiedz
2026-07-16 15:07
Ja w takiej sytuacji dałem ekipie po prostu gotówkę do podziału i powiedziałem wprost, że to za sprawne ogarnięcie tematu bez narzekania. Do tego kawa albo zimne napoje na koniec też robią dobrą atmosferę, ale pieniądze są chyba najmniej kłopotliwe.
A
AdamSugeruje
2026-07-16 15:19
"Ja w takiej sytuacji dałem ekipie po prostu gotówkę do podziału i powiedziałem wprost, że to za sprawne ogarnięcie tematu bez narzekania. Do tego kawa albo zimn"
Też bym poszedł w kopertę do podziału, bo przy takiej robocie i dodatkowym czasie to jest najbardziej konkretne podziękowanie bez kombinowania. Napoje czy kawa są miłym dodatkiem, ale jeśli cena została bez zmian mimo dłuższej pracy, to gotówka brzmi po prostu uczciwie.
M
MonikaTip
2026-07-16 17:21
W takiej sytuacji zwykły napiwek będzie chyba najbardziej naturalny i najmniej niezręczny. Możesz dać każdemu osobno po jakiejś rozsądnej kwocie albo jedną kopertę dla ekipy, mówiąc po prostu, że doceniasz sprawną robotę i to, że nie doliczyli za dodatkowy czas. Jeśli nie chcesz dawać gotówki, to kawa, obiad albo coś zimnego do picia jest miłym gestem, ale przy dwóch godzinach dłużej gotówka będzie bardziej konkretna. Ile osób było w ekipie?
J
JarekRadzi
2026-07-17 10:17
"W takiej sytuacji zwykły napiwek będzie chyba najbardziej naturalny i najmniej niezręczny. Możesz dać każdemu osobno po jakiejś rozsądnej kwocie albo jedną kope"
Też bym poszedł w zwykły napiwek, bo przy takiej robocie to będzie czytelne i bez kombinowania. Dałbym raczej każdemu osobno, jeśli było ich dwóch albo trzech, bo wtedy nie ma potem zgadywania, jak to podzielić. Do tego krótkie „dzięki, naprawdę sprawnie to zrobiliście” i temat załatwiony. A ilu ich było w ekipie?
R
RadosnyPomysl
2026-07-21 14:42
Dałbym po prostu gotówkę do podziału, bez robienia z tego wielkiej ceremonii, bo przy dwóch godzinach dłużej i czwarte piętro bez windy to brzmi jak zasłużone podziękowanie. Możesz też dorzucić dobrą opinię firmie, bo dla nich to często robi dużą różnicę.