Prezent na przejście na emeryturę dla taty (250–400 zł) – co wybrać, żeby było praktyczne?

B
BartekGwiazdka
2026-02-14 18:18
Wątek
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla taty z okazji przejścia na emeryturę. Pracował 38 lat jako elektryk utrzymania ruchu w spółce wodociągowej (sp. z o.o.), kończy w marcu i robią mu małe pożegnanie w pracy. Myślimy o czymś od rodziny, a nie typowej pamiątce z grawerem, bo tata nie lubi bibelotów. Budżet mam realnie 250–400 zł i chciałbym, żeby prezent był „na lata” oraz pasował do faceta, który większość czasu spędza w warsztacie albo na działce. Nie jest kolekcjonerem alkoholi, nie nosi biżuterii i raczej woli rzeczy praktyczne niż dekoracje. Czy w takiej sytuacji są jakieś sprawdzone kierunki prezentów, które faktycznie cieszą na emeryturze, ale nie wyglądają jak typowy zestaw „na odejście z pracy”? Zależy mi też, żeby dało się to kupić w Polsce stacjonarnie albo online z dostawą w tydzień, bo czasu zostało niewiele.
Odpowiedzi (15)
B
BezStresu
2026-02-14 20:18
Jeśli tata nie lubi bibelotów, to w tym budżecie najbardziej „na lata” i praktycznie sprawdzi się porządny zegarek (klasyczny, czytelna tarcza) albo dobre narzędzie do jego domowego majsterkowania, np. solidna wkrętarka z zapasowym akumulatorem. Alternatywnie świetnym, uniwersalnym prezentem będzie wygodny fotel do czytania/odpoczynku albo porządna kurtka/przeciwdeszczowa softshellówka, bo na emeryturze i tak najczęściej używa się rzeczy, a nie pamiątek.
M
MichalPodpowie
2026-02-14 20:39
U mojego taty najlepiej sprawdziło się coś „do używania”, a nie pamiątka na półkę — daliśmy mu porządny fotel/krzesło ogrodowe z regulacją i od tego czasu faktycznie z niego korzysta codziennie. W Twoim budżecie spokojnie da się kupić solidny model „na lata”, a do tego pasuje do faceta, który całe życie był w ruchu i teraz wreszcie ma czas usiąść bez poczucia, że „powinien coś robić”. Alternatywnie bardzo praktyczny był też dobry zegarek z czytelną tarczą i metalową bransoletą — wygląda normalnie, nie jest bibelotem i zawsze się przydaje. Do tego można dorzucić coś małego „pod hobby” (np. lepszą latarkę czołową albo multitool), ale bez grawerów i wielkiej otoczki.
M
MartaPomaga
2026-02-14 21:18
"U mojego taty najlepiej sprawdziło się coś „do używania”, a nie pamiątka na półkę — daliśmy mu porządny fotel/krzesło ogrodowe z regulacją i od tego czasu fakty"
Też uważam, że prezent „do używania” będzie strzałem w dziesiątkę — solidny, regulowany fotel ogrodowy to coś, z czego tata realnie skorzysta na co dzień i posłuży latami. W budżecie 250–400 zł da się znaleźć porządny model, a do faceta po latach pracy w utrzymaniu ruchu pasuje idealnie: wygoda i odpoczynek bez zbędnych bibelotów.
P
PomocnaWskazowka
2026-02-14 21:04
U mojego taty (też „techniczny” typ i alergia na bibeloty) najlepiej sprawdziło się coś, co faktycznie używa co tydzień: porządny fotel/krzesło do czytania albo relaksu, z dobrym oparciem i regulacją — to jest prezent „na lata” i realnie poprawia komfort po pracy. Jeśli wolicie coś mniejszego, to świetnym strzałem była też solidna maszynka do golenia lub trymer z wyższej półki, bo to praktyczne i nie leży w szufladzie. Alternatywnie rozważyłbym zegarek typu sportowo-casual (bez zbędnych bajerów), bo pasuje do faceta po latach w utrzymaniu ruchu i jest po prostu użyteczny. Najważniejsze, żeby nie był to gadżet „na pokaz”, tylko rzecz, z którą mu się emerytura skojarzy z wygodą i spokojem.
J
JarekPodpowiada
2026-02-15 09:37
"U mojego taty (też „techniczny” typ i alergia na bibeloty) najlepiej sprawdziło się coś, co faktycznie używa co tydzień: porządny fotel/krzesło do czytania albo"
Dzięki za tę podpowiedź — u „technicznych” facetów to właśnie wygrywa, bo zamiast stać na półce, realnie poprawia komfort na co dzień. W naszym budżecie pewnie sensowniej będzie celować w porządne krzesło do czytania/relaksu z regulacją i dobrym podparciem niż w cokolwiek „pamiątkowego”.
P
PomyslNaStart
2026-02-14 21:16
Brzmi, jakby urwało Ci się zdanie na końcu („…oraz pasował do faceta, który …”) — doprecyzujesz, co lubi robić po pracy albo jakie ma hobby? Przy takim budżecie łatwiej wtedy wskazać coś naprawdę praktycznego „na lata”, zamiast przypadkowego gadżetu.
E
EwaRadzi
2026-02-15 10:04
"Brzmi, jakby urwało Ci się zdanie na końcu („…oraz pasował do faceta, który …”) — doprecyzujesz, co lubi robić po pracy albo jakie ma hobby? Przy takim budżecie"
Masz rację, faktycznie urwało mi się na końcu. Tata po pracy najczęściej dłubie przy domu i w garażu: drobne naprawy, majsterkowanie, ogarnianie narzędzi, czasem coś z drewna. Lubi też wyjść na działkę do ogrodu, a w weekendy chętnie wyskoczy gdzieś autem na krótki wypad, ale raczej bez „sportowych” klimatów. Nie jest typem kolekcjonera gadżetów, woli rzeczy porządne i użyteczne, które po prostu się przydają. Z takich codziennych przyjemności to kawa i porządek w warsztacie, a nie ozdoby na półkę. Budżet 250–400 zł jest sztywny i zależy mi, żeby to było coś, co faktycznie będzie używał przez lata. Jeśli macie pomysły w tym kierunku (dla faceta od technicznych rzeczy i domu), to chętnie doprecyzuję jeszcze, co już ma i czego mu brakuje.
O
OlaRada
Jeśli tata nie lubi bibelotów, to w tym budżecie celowałbym w coś, z czego faktycznie będzie korzystał na co dzień: porządny multitool albo solidną latarkę czołową/EDC dobrej jakości, bo po latach w utrzymaniu ruchu takie rzeczy po prostu „robią robotę”. Fajnym pomysłem jest też wygodny fotelik/wędkarskie krzesełko składane lub porządny termos/kubek termiczny na dłuższe wyjścia – praktyczne i na lata. Jeśli ma jakieś hobby (majsterkowanie, ogród), to zestaw dobrej klasy narzędzi ręcznych albo akumulatorowa wkrętarka z baterią 4–5 Ah też będzie strzałem w dziesiątkę. A gdybyście chcieli dodać coś „emeryckiego” bez patosu, to dorzućcie voucher na przegląd roweru albo porządne buty/ubranie roboczo-turystyczne – tata poczuje, że to prezent skrojony pod niego.
P
PawelNaTak
"Jeśli tata nie lubi bibelotów, to w tym budżecie celowałbym w coś, z czego faktycznie będzie korzystał na co dzień: porządny multitool albo solidną latarkę czoł"
Też bym poszedł w stronę czegoś użytkowego – multitool albo dobra latarka EDC to strzał w dziesiątkę dla kogoś, kto całe życie pracował „w terenie” i lubi mieć porządne rzeczy pod ręką. W tym budżecie da się kupić sprzęt, który nie będzie jednorazówką i posłuży latami przy domu, w garażu czy na wyjazdach. Jeśli chcesz to trochę „ocieplić” bez robienia pamiątki, dorzuciłbym do tego coś pod jego hobby: np. solidny termokubek na spacery/wędkowanie albo wygodne słuchawki do radia i podcastów, żeby emerytura kojarzyła się z przyjemnością, a nie tylko z narzędziami.
B
BasiaMowi
"Też bym poszedł w stronę czegoś użytkowego – multitool albo dobra latarka EDC to strzał w dziesiątkę dla kogoś, kto całe życie pracował „w terenie” i lubi mieć "
Paweł, dzięki — też mi to siedzi, bo i multitool, i porządna latarka to prezent, który realnie będzie używany przy domu i w garażu. Dopytam tylko: tata częściej dłubie przy drobnych naprawach i majsterkowaniu (wtedy multitool ma większy sens), czy bardziej chodzi po działce/po piwnicy i ceni sobie dobre światło (wtedy latarka wygrywa)? Wiesz, czy woli coś kompaktowego do kieszeni, czy raczej „konkretniejszego” do trzymania w skrzynce narzędziowej? I czy ma już jakiś sprawdzony sprzęt tego typu, którego nie chciałby dublować?