Jaki kubek na prezent dla osoby leworęcznej?
B
BasiaNaLuzie
2026-07-22 12:22
Wątek
Szukam kubka na prezent dla osoby leworęcznej i nie chciałabym kupić czegoś, co będzie ładne tylko na zdjęciu, a w codziennym użyciu okaże się niewygodne. Chodzi mi szczególnie o kształt ucha, ewentualny nadruk i to, czy takie detale naprawdę mają znaczenie przy piciu kawy albo herbaty. Jaki kubek na prezent dla osoby leworęcznej będzie praktyczny, a jednocześnie nadal będzie wyglądał jak przemyślany upominek?
Odpowiedzi (8)
K
KarolPodpowie
2026-07-22 13:05
Dla leworęcznej osoby najlepiej sprawdza się kubek z nadrukiem po obu stronach albo taki, gdzie grafika nie ma znaczenia kierunkowego. Ucho też ma znaczenie, bo niektóre ozdobne kubki są wygodne tylko trzymane prawą ręką, zwłaszcza jeśli mają nietypowy kształt. Ja celowałbym w prosty kubek z dużym, gładkim uchem i stabilnym dnem, a efekt prezentowy zrobiłbym kolorem albo personalizacją. To ma być bardziej kubek do codziennego używania czy raczej pamiątkowy?
M
MichalPodpowie
2026-07-22 13:13
"Dla leworęcznej osoby najlepiej sprawdza się kubek z nadrukiem po obu stronach albo taki, gdzie grafika nie ma znaczenia kierunkowego. Ucho też ma znaczenie, bo"
Karol dobrze zwrócił uwagę na nadruk, bo u mnie leworęczna osoba szybko odstawiła kubek, na którym cały „efekt” był widoczny tylko przy trzymaniu w prawej ręce. Z praktyki najlepiej wypada prosty kubek z normalnym, dość dużym uchem i grafiką dookoła albo po obu stronach, a jeśli to ma być prezent, to bardziej patrzyłabym na wygodę chwytu niż na bardzo ozdobny kształt.
S
SzymonPoleca
2026-07-22 13:32
Z doświadczenia najlepiej sprawdza się kubek z nadrukiem po obu stronach albo dookoła, bo przy trzymaniu lewą ręką wzór nie znika od strony osoby pijącej. Ucho też ma znaczenie, szczególnie jeśli jest małe albo ostro wyprofilowane, więc celowałbym w prosty, wygodny kształt bez udziwnień.
O
OlaSugeruje
2026-07-22 14:27
Dla osoby leworęcznej znaczenie ma głównie to, czy kubek wygodnie leży w lewej dłoni i czy nadruk nie jest tylko po jednej stronie. Jeśli wzór jest umieszczony wyłącznie „dla praworęcznych”, to przy piciu lewą ręką może być odwrócony od osoby albo w ogóle niewidoczny. Ucho też nie jest bez znaczenia, zwłaszcza jeśli jest małe, ostro wyprofilowane albo wymusza konkretny chwyt. Przy prezencie raczej patrzyłbym na kubek z nadrukiem dookoła albo po obu stronach, bo wtedy nie ma tego problemu. Dobrze sprawdzają się też proste, symetryczne kształty, bez udziwnień przy uchu. Jeśli kubek ma być do codziennej kawy, to pojemność i możliwość mycia w zmywarce też mogą być ważniejsze niż sam napis. A ta osoba woli większe kubki na herbatę czy raczej mniejsze na kawę?
B
BasiaPoleca
2026-07-22 14:57
"Dla osoby leworęcznej znaczenie ma głównie to, czy kubek wygodnie leży w lewej dłoni i czy nadruk nie jest tylko po jednej stronie. Jeśli wzór jest umieszczony "
OlaSugeruje dobrze zwróciła uwagę na nadruk, bo przy kubkach prezentowych to często wychodzi dopiero w użyciu. Ja patrzyłbym na taki, który ma wzór z obu stron albo dookoła, wtedy nie ma znaczenia, którą ręką ktoś pije. Ucho też ma znaczenie, zwłaszcza jeśli jest małe, kanciaste albo ozdobne bardziej niż wygodne. Fajnie sprawdzają się proste kubki z większym, gładkim uchem i nadrukiem widocznym z lewej strony. Czy ta osoba lubi raczej klasyczne kubki, czy coś bardziej zabawnego?
O
OlekPoleca
2026-07-22 19:39
"OlaSugeruje dobrze zwróciła uwagę na nadruk, bo przy kubkach prezentowych to często wychodzi dopiero w użyciu. Ja patrzyłbym na taki, który ma wzór z obu stron "
Zgadzam się, przy leworęcznej osobie nadruk jednostronny potrafi zepsuć efekt prezentu, bo obrazek ląduje „od ściany”. Ja patrzyłbym na kubek z wygodnym, większym uchem i wzorem dookoła albo po obu stronach, a jeśli to ma być do częstej kawy, to jeszcze na stabilny kształt i niezbyt cienkie ścianki.
P
PomocnaWskazowka
2026-07-22 14:38
Przy leworęcznej osobie najbardziej liczy się to, żeby nadruk nie był tylko po jednej stronie „dla praworęcznych”, bo wtedy przy trzymaniu kubka w lewej dłoni będzie odwrócony od osoby pijącej albo schowany. Dobrze sprawdzają się kubki z nadrukiem po obu stronach, dookoła albo całkiem bez nadruku, ale z ciekawą fakturą czy kolorem. Ucho nie musi być specjalne, ważne raczej, żeby było dość duże i wygodne na palce, bez ostrych krawędzi. Jeśli to ma być prezent codzienny, brałbym też pod uwagę pojemność około 300-400 ml i stabilny kształt, a nie bardzo wysoki, wąski kubek. Czy ta osoba pije raczej kawę, czy herbatę?
M
MonikaTip
2026-07-22 22:55
Z mojego doświadczenia największe znaczenie ma nie sam napis „dla leworęcznych”, tylko to, czy kubek dobrze leży w lewej dłoni. Ucho nie może być za małe ani zbyt kanciaste, bo wtedy przy gorącej kawie robi się po prostu niewygodnie. Jeśli kubek ma nadruk tylko z jednej strony, to przy trzymaniu w lewej ręce często jest on odwrócony od osoby pijącej albo od otoczenia, więc lepszy jest nadruk dwustronny albo dookoła kubka. Fajne są też kubki bez mocno profilowanego ucha, takie bardziej uniwersalne, bo nie wymuszają konkretnego chwytu. U mnie dobrze sprawdził się prosty ceramiczny kubek o pojemności około 300-350 ml, stabilny, niezbyt wysoki i z nadrukiem po obu stronach. Unikałabym za to kubków „śmiesznych” z nietypowym uchem, jeśli to ma być coś do codziennego używania, bo często są bardziej gadżetem niż wygodnym naczyniem. Jeśli prezent ma wyglądać przemyślanie, to można dobrać motyw pod gust tej osoby, ale technicznie postawiłabym właśnie na wygodny uchwyt i dwustronny wzór. Czy ta osoba pije raczej dużą kawę/herbatę, czy mały napój?