Jaki prezent dla elektryka po sprawnej modernizacji instalacji w małym lokalu usługowym?

K
Kasia_z_Rzeszowa
2026-07-24 11:56
Wątek
Prowadzę w Rzeszowie niewielki salon kosmetyczny jako jednoosobową działalność i właśnie kończę przygotowania do odbioru nowego lokalu. Elektryk, który robił modernizację instalacji, bardzo pomógł mi ogarnąć temat pod sprzęty, oświetlenie i dodatkowe gniazda, a przy tym zmieścił się w krótkim terminie. Nie była to wielka inwestycja deweloperska, raczej lokal około 45 m2, ale dla mnie to ważny etap przed otwarciem. Chciałabym mu podziękować czymś rzeczowym, ale bez przesady, bo normalnie zapłaciłam za usługę zgodnie z fakturą. Myślałam o kwocie mniej więcej 150-250 zł, żeby nie wyglądało to ani zbyt skromnie, ani niezręcznie. Zależy mi na czymś neutralnym, bo nie znam go prywatnie, tylko z tej realizacji. Jaki prezent dla elektryka w takiej sytuacji będzie odpowiedni i profesjonalny?
Odpowiedzi (2)
C
CzasNaPomysl
2026-07-24 13:51
A myślisz raczej o czymś symbolicznym, czy o prezencie za konkretną kwotę? Przy takiej robocie w małym lokalu fajnie wypada coś praktycznego, ale dużo zależy od tego, czy znasz go trochę prywatnie, czy to była tylko współpraca zawodowa. Można też podejść neutralnie i dać coś „po pracy”, bez wchodzenia w typowo branżowe gadżety. Jaki budżet masz mniej więcej na myśli?
A
AntekPoleca
2026-07-24 22:00
U mnie po podobnej robocie w małym lokalu dobrze sprawdził się po prostu konkretny, ale nieprzesadzony prezent. Dałem elektrykowi dobrą kawę ziarnistą i kartę podarunkową do marketu budowlanego, bo wiedziałem, że i tak często tam jeździ po drobiazgi. Do tego krótko podziękowałem za terminowość i za to, że kilka rzeczy sam podpowiedział, bo fachowcy rzadko słyszą takie normalne uznanie. Jeśli znasz go trochę lepiej, można pójść w coś bardziej osobistego, np. dobre rękawice robocze, latarkę czołową albo termos. Przy jednoosobowej działalności każdy taki sprawny etap naprawdę robi różnicę, więc rozumiem, że chcesz to jakoś zaznaczyć. Nie przesadzałbym z alkoholem, bo nie każdy lubi albo wypada mu przyjąć. Może po prostu zapytaj, czy pije kawę albo herbatę?