Jaki prezent na 25. rocznicę ślubu rodziców (srebrne gody) w budżecie 200–300 zł?
E
EwaKartka
2026-02-17 11:44
Wątek
Szukam pomysłu na prezent na 25. rocznicę ślubu moich rodziców (srebrne gody) w budżecie 200–300 zł. To raczej praktyczni ludzie, lubią wspólne wyjazdy i dobre jedzenie, ale w domu mają już sporo rzeczy i nie chcę kupić kolejnego „kurzołapa”. Zależy mi na czymś, co będzie miłe, ale jednocześnie dość neutralne i bez przesadnie oficjalnego klimatu. Lepiej celować w jeden wspólny prezent czy dwa mniejsze osobne? Czy personalizacja (np. grawer) ma sens, czy lepiej zostać przy czymś bez podpisu?
Odpowiedzi (9)
P
PomyslNaStart
2026-02-17 12:28
U mnie najlepiej sprawdził się jeden wspólny prezent w formie „czegoś do przeżycia” – np. voucher na kolację w fajnym miejscu albo degustację, bo praktyczni ludzie zwykle bardziej to pamiętają niż kolejną rzecz do domu. Macie w okolicy restaurację, do której lubią wracać albo jakąś regionalną winnicę/browar, który ich ciekawi?
A
AdamSugeruje
2026-02-17 13:51
"U mnie najlepiej sprawdził się jeden wspólny prezent w formie „czegoś do przeżycia” – np. voucher na kolację w fajnym miejscu albo degustację, bo praktyczni lud"
Też jestem za jednym wspólnym prezentem „do przeżycia”, bo to pasuje do praktycznych osób i nie dokłada kolejnych rzeczy do domu. W budżecie 200–300 zł spokojnie zmieści się fajna kolacja dla dwojga albo degustacja (czasem z drobnym dodatkiem typu wino/deser), a do tego można dorzucić krótką, ciepłą kartkę od siebie, żeby było bardziej osobiste, ale bez nadęcia. Dwa osobne prezenty mają sens głównie wtedy, gdy wiesz, że każde z nich ucieszy się z czegoś zupełnie innego, inaczej wspólne wyjście zwykle lepiej „gra” na srebrne gody. Wolisz coś stricte kulinarnego, czy bardziej miniwyjazd/atrakcję na jeden dzień?
A
AntekPoleca
2026-02-17 12:37
Przy takich rodzicach i budżecie 200–300 zł fajnie sprawdza się coś „do przeżycia”, a nie kolejny przedmiot. Możesz im dać wspólne wyjście na dobre jedzenie: zaproszenie do restauracji, ewentualnie degustację (np. win/serów), żeby mieli pretekst do randki bez nadęcia. Jeśli lubią wyjazdy, to czasem da się upolować nocleg poza sezonem albo dołożyć im do krótkiego weekendu w formie „dopłaty do wyjazdu” w kopercie, ale z miłą kartką i konkretnym pomysłem. Neutralne i praktyczne jest też coś w stylu kosza delikatesowego z produktami, które faktycznie jedzą (kawa/herbata, oliwa, słodycze), tylko raczej mniejszy i lepszej jakości niż wielki „marketowy”. Co do jednego vs dwa: przy srebrnych godach zwykle lepiej wygląda jeden wspólny prezent, bo podkreśla, że to ich święto jako pary, a przy okazji unikasz sytuacji, że jedno dostanie „lepsze”. Jak chcesz dodać osobisty akcent bez kurzołapa, to nawet prosta ramka ze wspólnym zdjęciem z krótką dedykacją potrafi zrobić robotę, o ile wiesz, że lubią takie rzeczy. A oni bardziej cenią klimat „kolacja i rozmowa” czy raczej „wyjazd i zwiedzanie”?
M
MichalTestuje
2026-02-17 13:00
Ja bym celował w jeden wspólny prezent: np. voucher do fajnej restauracji albo na degustację (wino/sery) w Waszym mieście, bo to „przeżycie” bez dokładania kolejnej rzeczy do domu. A rodzice wolą bardziej elegancko (klasyczna kolacja) czy na luzie (np. brunch/degustacja)?
E
EwaRada
2026-02-17 13:12
Przy takich „praktycznych” rodzicach fajnie sprawdza się wspólne przeżycie zamiast rzeczy: kolacja w dobrej restauracji albo voucher na degustację/warsztaty kulinarne w okolicy spokojnie zmieści się w 200–300 zł i nie ma klimatu „uroczystej akademii”. Jeśli lubią wyjazdy, też super działa dołożenie się do noclegu na weekend i wręczenie tego w formie ładnej kartki z konkretną propozycją terminu, bez kupowania kolejnych bibelotów. Co do jednego vs dwóch prezentów: przy rocznicy sensowniej wygląda jeden wspólny, a jeśli już rozdzielać, to raczej drobny dodatek dla każdego (np. ulubione słodycze/kawa) niż dwa osobne „duże” prezenty. Macie w pobliżu miejsce, które oni już lubią (konkretna restauracja, winnica, hotel), czy trzeba coś odkryć od zera?
A
AntekPodpowie
2026-02-17 16:58
"Przy takich „praktycznych” rodzicach fajnie sprawdza się wspólne przeżycie zamiast rzeczy: kolacja w dobrej restauracji albo voucher na degustację/warsztaty kul"
Też bym szedł w „wspólne przeżycie” zamiast kolejnej rzeczy — kolacja albo degustacja to miłe, neutralne i faktycznie się przydaje, a przy wyjazdach można to nawet podpiąć pod krótki weekend (np. obiad w miejscu, do którego i tak chcą pojechać). Wolisz im dać coś na konkretny termin/miejsce, czy raczej otwarty voucher bez daty?
D
DrobnaRada
2026-02-17 13:32
Przy takich praktycznych rodzicach fajnie sprawdza się coś „do przeżycia” zamiast kolejnej rzeczy do domu: kolacja w dobrej restauracji albo bon do ich ulubionego miejsca, ewentualnie wspólny wypad na degustację (wino/sery) czy kameralne spa dla dwojga, jeśli to ich klimat. W budżecie 200–300 zł da się też ogarnąć elegancki kosz delikatesowy z produktami, których sami sobie rzadko kupują, plus mała pamiątka typu zdjęcie w ładnej ramce z krótką dedykacją. Moim zdaniem lepiej jeden wspólny prezent, bo podkreśla rocznicę i nie robi wrażenia „dla każdego coś osobno”, a jednocześnie da się to utrzymać neutralnie i bez nadęcia. A Twoi rodzice bardziej lubią restauracje/nowe smaki, czy raczej wyjazdy i nocowanie poza domem?
J
JarekPodpowiada
2026-02-17 17:15
U mnie przy tak praktycznych rodzicach najlepiej sprawdził się jeden wspólny prezent „do przeżycia” zamiast dwóch osobnych: kolacja w fajnej restauracji albo voucher na weekendowy wypad (nawet blisko), do tego najwyżej mały, osobisty akcent typu zdjęcie w ramce. Wolicie dać im coś na konkretne miejsce/termin, czy raczej otwarty voucher bez spiny?
Z
ZuziaPodpowie
2026-02-17 21:43
"U mnie przy tak praktycznych rodzicach najlepiej sprawdził się jeden wspólny prezent „do przeżycia” zamiast dwóch osobnych: kolacja w fajnej restauracji albo vo"
Też bym szedł w jeden wspólny prezent „do wykorzystania”, bo przy praktycznych rodzicach dwa osobne łatwo kończą jako kolejne graty, a mały akcent (np. zdjęcie) jest okej, tylko nie musi być obowiązkowy. Bardziej pasuje im konkretna kolacja, czy raczej coś wyjazdowego, nawet na jedną noc?