Jaki prezent na komunię dla chrześniaka, którego widuję rzadko (200–300 zł)?

M
MagdaWstazka
2026-02-17 11:55
Wątek
W maju idę na Pierwszą Komunię Świętą chrześniaka i chciałabym wybrać prezent, który nie będzie nietrafiony. Widujemy się rzadko i nie znam dobrze jego aktualnych zainteresowań, a rodzice nie chcą rzeczy, które zajmują dużo miejsca. Budżet mam około 200–300 zł i zależy mi na czymś sensownym, a jednocześnie „na lata”. Nie wiem też, czy w tej sytuacji wypada kupić prezent rzeczowy, czy raczej dać pieniądze w kopercie. Ile lat dokładnie ma dziecko w Waszych rodzinach w dniu komunii? Czy rodzice zwykle podpowiadają konkretnie, co kupić, czy wolą niespodziankę?
Odpowiedzi (14)
P
PomyslNaStart
2026-02-22 08:35
Przy takim budżecie spokojnie wypada iść w prezent rzeczowy „na lata” bez zajmowania miejsca: zegarek (albo prosta biżuteria typu medalik/łańcuszek) plus koperta z drobną kwotą na własne wydatki to moim zdaniem najprostszy sposób, żeby nie przestrzelić, nawet jeśli rzadko się widujecie. Wiesz może, czy to raczej chłopak „sportowy” czy bardziej spokojny/„książkowy”?
E
EwaRada
2026-02-24 19:55
Przy takim budżecie i rzadkich kontaktach spokojnie wypada dać pieniądze w ładnej kopercie/kartce, a żeby było „na lata” dorzucić coś małego i nienachalnego, np. porządny zegarek albo eleganckie pióro/długopis. Wiesz mniej więcej, czy to raczej spokojny „książkowy” typ, czy bardziej sportowy?
P
PawelNaTak
2026-02-27 08:27
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziło się połączenie: koperta z częścią budżetu i do tego coś „symbolicznego” małego, żeby nie było wrażenia samej gotówki. Dałam wtedy łańcuszek z krzyżykiem/medalikiem w srebrze i resztę w pieniądzach – prezent był „na lata”, a rodzice byli zadowoleni, bo nie doszło nic wielkiego do domu. Alternatywnie fajnie wypadł też porządny zegarek, bo dziecko faktycznie go nosiło, a nie tylko odłożyło na półkę. Wiesz może, czy chrześniak nosi już zegarek albo jakąś biżuterię?
P
ProstyKrok
2026-03-03 07:01
Ja bym poszła w coś „uniwersalnego” i niegabarytowego: powiedz, ile ma lat chrześniak i czy rodzice sugerują bardziej pamiątkę (np. zegarek/biżuteria), czy jednak kopertę z drobnym dodatkiem?