Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszy gramofon i zaczyna kolekcjonować winyle (budżet 200–350 zł)?

B
BartekDrobiazg
2026-02-17 12:57
Wątek
Szukam prezentu dla chłopaka (34 lata), który niedawno kupił swój pierwszy gramofon i mocno wkręcił się w słuchanie muzyki z winyli. Pracuje w marketingu na B2B i po pracy najczęściej odpala płyty w salonie, głównie rock i jazz, czasem elektronikę. Ma już kilka klasyków na winylu i mówi, że chce „dbać o sprzęt i płyty”, ale ja nie ogarniam tego tematu. Nie chcę kupować kolejnej płyty, bo boję się nietrafić w gust albo zdublować coś, co już ma na liście. Prezent ma być na urodziny i chciałbym zmieścić się w 200–350 zł, raczej coś praktycznego niż ozdoba. Zależy mi też, żeby to była rzecz, którą realnie będzie używał, a nie gadżet na chwilę. Co w takiej sytuacji najczęściej wybieracie jako prezent dla kogoś, kto dopiero startuje z winylami?
Odpowiedzi (11)
L
LidiaPoleca
2026-03-02 21:36
W tym budżecie fajnym i praktycznym prezentem będzie zestaw do czyszczenia winyli (szczotka z włókna węglowego + płyn/żel do igły) albo porządne wewnętrzne koszulki antystatyczne i zewnętrzne okładki, bo od razu pomaga „dbać o płyty” bez ryzyka nietrafionego tytułu. Wiesz, czy ma już jakąkolwiek szczotkę do płyt albo koszulki ochronne?