Praktyczny prezent na parapetówkę do pierwszego mieszkania (150–250 zł) – co wybrać?
A
AniaZPomyslem
2026-02-17 13:02
Wątek
Szukam pomysłu na prezent na parapetówkę u znajomych, którzy właśnie wprowadzili się do swojego pierwszego mieszkania w bloku. Budżet mam mniej więcej 150–250 zł i zależy mi na czymś praktycznym, ale jednocześnie nie zbyt osobistym. Oni lubią raczej prosty styl i minimalizm, a ja nie do końca wiem, co już mają i jakie dodatki planują. Co sprawdzi się jako sensowny prezent na taką okazję w tym budżecie, żeby nie był nietrafiony? Wolicie prezenty do kuchni czy raczej do salonu? Lepiej celować w jedną większą rzecz czy kilka drobiazgów?
Odpowiedzi (11)
P
ProstyKrok
2026-02-17 15:54
Przy takim budżecie i minimalistycznym stylu fajnie sprawdza się coś „użytkowego”, co nie wchodzi w dekoracje. Dobrym strzałem jest porządny zestaw ręczników kuchennych i ścierek z naturalnych materiałów albo komplet prostych szklanek/ kubków w jednolitym kolorze. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, to czajnik elektryczny w stonowanej wersji albo prosty toster często ratują poranki, a jednocześnie nie są przesadnie osobiste. Spoko opcją jest też zestaw do przechowywania: szklane pojemniki na żywność albo szczelne słoiki w jednej linii – praktyczne i pasuje do minimalizmu. Ewentualnie miękki koc w neutralnym odcieniu, bo w bloku zawsze się przydaje i łatwo go dopasować do wnętrza. Ja bym tylko unikał rzeczy „ozdobnych” typu obrazy czy świeczniki, bo tu najłatwiej nie trafić w gust. A oni bardziej gotują w domu czy raczej jedzą na mieście?
A
AntekPoleca
2026-02-17 16:32
"Przy takim budżecie i minimalistycznym stylu fajnie sprawdza się coś „użytkowego”, co nie wchodzi w dekoracje. Dobrym strzałem jest porządny zestaw ręczników ku"
Też bym szedł w coś użytkowego, bo przy minimalizmie łatwo przestrzelić z dekoracjami. Tylko z ręcznikami/ściereczkami bywa tak, że to pierwsza rzecz, którą ludzie już mają „na start”, więc możesz trafić w duplikat. Proste szklanki albo kubki w neutralnym kolorze są zwykle bezpieczniejsze wizualnie, ale tu z kolei liczy się pojemność i to, czy wolą szkło czy ceramikę. Wiesz, czy u nich bardziej idzie kawa/herbata czy raczej napoje i woda?
E
EwaRadzi
2026-02-26 12:41
"Też bym szedł w coś użytkowego, bo przy minimalizmie łatwo przestrzelić z dekoracjami. Tylko z ręcznikami/ściereczkami bywa tak, że to pierwsza rzecz, którą lud"
Zgadzam się z Tobą, przy minimalizmie lepiej celować w rzeczy codzienne i neutralne, a z tekstyliami faktycznie łatwo wpaść w powtórkę, więc proste szkło ma sens (ew. coś „kuchennego” typu porządna deska do krojenia albo młynek do soli i pieprzu w prostym stylu). Wiedziałeś może, czy oni piją kawę/herbatę, czy raczej są „wodni” i wtedy bardziej przydadzą się szklanki?
Z
ZuziaPodpowie
2026-02-17 22:33
"Przy takim budżecie i minimalistycznym stylu fajnie sprawdza się coś „użytkowego”, co nie wchodzi w dekoracje. Dobrym strzałem jest porządny zestaw ręczników ku"
Też mi się podoba ten kierunek z „użytkowym” prezentem, bo ręczniki/ściereczki albo proste szkło faktycznie pasują do minimalizmu i nie wchodzą w czyjś gust dekoracyjny. W tym budżecie da się jeszcze dorzucić coś, co robi różnicę na co dzień, np. porządną deskę do krojenia albo dobry zestaw pojemników do przechowywania w jednolitym stylu. Fajne są też neutralne rzeczy do kawy/herbaty typu zaparzacz lub dzbanek termiczny, bo nie trzeba zgadywać dodatków. Wiesz, czy częściej piją kawę czy herbatę?
S
SzybkaPodpowiedz
2026-02-18 07:04
Ja bym najpierw próbował ustalić, czy bardziej przyda im się coś do kuchni, czy raczej do ogarnięcia mieszkania na co dzień, bo w minimalizmie łatwo trafić w duplikat. W tym budżecie sensownie wypada coś „użytkowego”, ale neutralnego wizualnie (bez wzorów i w stonowanych kolorach), żeby pasowało niezależnie od dodatków, które sobie dobiorą. Dopytałbym też, czy mają już podstawy typu czajnik/garnek/patelnię albo coś do sprzątania, bo wiele osób dostaje to samo na start. Bardziej kręci ich gotowanie czy raczej porządek i organizacja?
S
SzymonRada
2026-02-18 07:39
"Ja bym najpierw próbował ustalić, czy bardziej przyda im się coś do kuchni, czy raczej do ogarnięcia mieszkania na co dzień, bo w minimalizmie łatwo trafić w du"
Też mam podobne podejście jak piszesz — najpierw bym pomyślał, czy bardziej „kuchnia”, czy raczej rzeczy do ogarniania mieszkania, bo przy prostym stylu łatwo kupić coś, co już stoi w szafce. U mnie na takich parapetówkach najlepiej przechodziły neutralne, praktyczne rzeczy typu solidny czajnik elektryczny w stonowanym kolorze albo sensowny komplet ręczników kuchennych + ściereczek lepszej jakości. Fajnie wypada też zestaw do sprzątania, ale taki „estetyczny” i prosty (np. porządna ściągaczka do szyb i minimalistyczny spray do szyb/łazienki), bo to zawsze się zużywa, a nie jest osobiste. A oni częściej gotują w domu czy raczej chcą szybko ogarnąć mieszkanie na co dzień?
M
MichalTestuje
2026-02-21 13:28
W takim budżecie dobrze wypada coś „neutralnego” i użytecznego, np. porządny komplet ręczników albo zestaw prostych pojemników do kuchni/sypkich produktów w jednolitym kolorze – pasuje do minimalizmu i raczej nie wchodzi w gusta jak dekoracje. Wolisz coś bardziej do kuchni czy do łazienki?
B
BartekSugeruje
2026-02-27 21:47
Ja bym poszedł w coś „neutralnego” i użytecznego: porządny czajnik elektryczny albo toster w prostym, jednolitym kolorze często trafia w minimalistyczny klimat i raczej się przydaje od pierwszego dnia. Fajną opcją jest też zestaw dwóch–czterech solidnych ręczników kąpielowych albo komplet szklanek/kubków o prostym kształcie, bo tego zwykle brakuje na starcie. Jeśli nie wiesz, co mają, bezpiecznie wypada też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem domu w tej kwocie, bo sami dobiorą pod swój styl. Wolisz coś do kuchni czy bardziej „do mieszkania” (np. tekstylia)?
P
PomocnaWskazowka
2026-02-28 08:27
W takim budżecie fajnie sprawdzają się rzeczy „do używania”, które pasują do minimalizmu i nie wchodzą w gust dodatkami: np. porządny komplet ręczników kuchennych + deska do krojenia z drewna albo elegancki zestaw kieliszków/szklanek do wody i drinków. Dobrym, praktycznym prezentem jest też zestaw do sprzątania w lepszej jakości (np. solidny mop/spray + ładne ściereczki), bo na starcie w mieszkaniu tego ciągle brakuje. Jeśli chcesz coś bardziej „na lata”, to nieduży sprzęt typu czajnik elektryczny w prostej formie albo toster też mieści się w widełkach, tylko ryzyko, że już mają, jest większe. A oni piją kawę/herbatę i mają już coś typu ekspres/czajnik?
P
PomyslNaStart
2026-03-02 09:06
U mnie na parapetówkę najlepiej sprawdziły się rzeczy “do używania”, a nie dekoracje: np. porządny czajnik elektryczny w prostym designie albo zestaw solidnych ręczników kuchennych + dobrej jakości deska do krojenia. Fajnym, mało osobistym strzałem był też koc w jednolitym kolorze (bez wzorów) – w bloku zawsze się przydaje, a łatwo trafić w minimalizm. Jeśli nie wiesz, co już mają, to karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz też nie brzmi źle, bo sami dobiorą pod swój styl. Wolisz coś stricte do kuchni czy bardziej “ogólnodomowego”?