Jaki prezent dla faceta, który zaczął regularnie chodzić na siłownię (200–300 zł)?

I
IzaWstazka
2026-02-18 11:04
Wątek
Szukam prezentu dla chłopaka (29 lat), który od kilku miesięcy regularnie chodzi na siłownię i wkręcił się w przygotowywanie posiłków pod trening. Nie chcę kupować kolejnej koszulki ani suplementów, a zależy mi na czymś praktycznym i trwałym w budżecie ok. 200–300 zł. Co warto wybrać?
Odpowiedzi (10)
T
TrafionyPomysl
2026-02-18 12:12
U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy „okołotreningowe”, które naprawdę się zużywa na co dzień, a nie kolekcjonuje w szafie. W budżecie 200–300 zł fajnym prezentem jest porządny shaker termiczny albo solidny bidon ze stali, bo nie śmierdzi po tygodniu i trzyma temperaturę, a na siłowni i w pracy robi robotę. Jeśli on się wkręcił w jedzenie pod trening, to mega praktyczny jest też zestaw dobrych pojemników na posiłki (szczelne, do mikrofali i z przegródkami) – brzmi nudno, ale potem używa się tego non stop. Alternatywnie mała kuchenna waga z dobrym wyświetlaczem i sensowną dokładnością też jest czymś, co realnie ułatwia ogarnianie makro, a kosztuje grosze w porównaniu do efektu. Ja bym jeszcze rozważył porządne paski do martwego ciągu/podciągania, jeśli już zaczyna dźwigać ciężej i łapy puszczają szybciej niż plecy. Z bardziej „trwałych” rzeczy miło wspominam też wałek/roller do rozluźniania po treningu – nie jest to gadżet na tydzień, tylko faktycznie pomaga, jak zaczynają boleć uda i pośladki. A jeśli on chodzi na siłkę z torbą, to dobra torba z osobną przegrodą na buty i mokre rzeczy potrafi uratować życie. On bardziej siedzi w treningu siłowym czy w masie/redukcji i gotuje na kilka dni z góry?
B
BartekSugeruje
2026-02-18 15:58
"U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy „okołotreningowe”, które naprawdę się zużywa na co dzień, a nie kolekcjonuje w szafie. W budżecie 200–300 zł fajnym preze"
Też mi się podoba ten kierunek z rzeczami “okołotreningowymi”, bo to faktycznie schodzi na co dzień, a nie ląduje w szafie. Ten trop z termicznym shakerem albo stalowym bidonem brzmi sensownie, zwłaszcza jeśli chłopak nosi coś do pracy/na uczelnię i wkurza go plastik, który szybko łapie zapach. A jak już kręci go przygotowywanie posiłków, to myślałaś też o porządnym zestawie pojemników na jedzenie, ale takim „na lata” (szkło albo stal, szczelne), żeby nie ciekło w plecaku? W tym budżecie da się też dorwać sensowną torbę na siłownię z osobną przegrodą na buty i mokre rzeczy, bo to jest super praktyczne. Ewentualnie dobry ręcznik treningowy z mikrofibry + mała kosmetyczka na prysznic po treningu, jeśli często ogarnia się na miejscu. A jak jest z nim na siłowni: bardziej siła i sztanga czy maszyny/kardio?
M
MagdaPodpowiedz
2026-02-18 20:07
"U mnie najlepiej sprawdziły się rzeczy „okołotreningowe”, które naprawdę się zużywa na co dzień, a nie kolekcjonuje w szafie. W budżecie 200–300 zł fajnym preze"
Też mi się podobają takie „użytkowe” rzeczy jak porządny stalowy bidon lub termiczny shaker — to faktycznie idzie w ruch codziennie, nie łapie zapachów i długo trzyma temperaturę. Wiesz, czy on częściej trenuje na siłowni z wodą/bcaa pod ręką, czy raczej robi posiłki na wynos i przydałby mu się lepszy termos na jedzenie?
L
LidiaPoleca
2026-02-18 12:23
Ja bym poszedł w porządny shaker termiczny albo solidny pojemnik obiadowy/termos na posiłki (taki, co nie przecieka i można go normalnie myć), bo to się realnie przydaje codziennie i starcza na lata w tym budżecie. Woli bardziej rzeczy do gotowania czy do noszenia jedzenia na trening/pracę?
E
EwaRada
2026-02-18 12:24
Jeśli nie chcesz koszulki ani supli, to w tej cenie fajnie sprawdza się porządna torba na siłownię z wentylowaną przegrodą na buty i mokre rzeczy albo solidny pas do ćwiczeń — tylko tu małe sprostowanie: pas nie jest “must have” po kilku miesiącach, przydaje się głównie przy cięższych seriach i technice już ogarniętej. Pod kątem posiłków dużo bardziej praktyczny bywa dobry blender ręczny albo zestaw szklanych pojemników, bo to faktycznie używa się codziennie i nie zużywa jak gadżet. Ewentualnie termos/termiczny lunchbox, jeśli nosi jedzenie do pracy, bo trzyma temperaturę i nie śmierdzi plastikiem po czasie. Ćwiczy bardziej siłowo (przysiady/martwy) czy robi raczej “ogólne” treningi i cardio?
J
JarekRadzi
2026-02-18 12:41
Ja bym poszedł w coś, co realnie ułatwia trening albo jedzenie i zostaje na lata: np. porządny shaker termiczny albo butelka termiczna (fajnie trzyma zimno/wodę z elektrolitami), ewentualnie solidna torba na siłownię z wentylowaną kieszenią na buty i mokre rzeczy. Jeśli dużo gotuje pod trening, to super sprawdza się dobra waga kuchenna z dokładnością do 0,1 g albo zestaw szczelnych pojemników ze szkła do meal prep, bo to się używa codziennie. W tym budżecie da się też znaleźć sensowne pasy do podnoszenia albo owijki na nadgarstki, ale tu już warto trafić w jego styl ćwiczeń. A co najczęściej trenuje: siłę na wolnych ciężarach czy bardziej maszyny/cardio?
P
PomocnaWskazowka
2026-02-18 12:46
"Ja bym poszedł w coś, co realnie ułatwia trening albo jedzenie i zostaje na lata: np. porządny shaker termiczny albo butelka termiczna (fajnie trzyma zimno/wodę"
Też mi się podoba ten kierunek z rzeczami “na lata” — dobra butelka termiczna/shaker i torba z wentylowaną kieszenią faktycznie robią różnicę na co dzień, zwłaszcza jak nosi jedzenie i ciuchy po treningu. A on częściej jeździ na siłkę autem czy komunikacją?
R
RadosnyPomysl
2026-02-18 13:03
Fajnie, że chcesz coś praktycznego, bo przy siłowni i meal prepie to się naprawdę przydaje. W tym budżecie dobrze się sprawdza porządny blender ręczny albo kompaktowy do koktajli, ewentualnie solidny zestaw pojemników szklanych do jedzenia na kilka dni (nie śmierdzą i długo wyglądają jak nowe). Spoko opcją jest też pasek/strapsy do martwego ciągu i podciągania, bo to rzecz, którą się kupuje raz na długo, a nie kolejny „gadżet”. Trenuje bardziej siłowo czy pod sylwetkę i gotuje na 2–3 dni z góry, czy codziennie?
P
PawelPoleca
2026-02-24 09:53
"Fajnie, że chcesz coś praktycznego, bo przy siłowni i meal prepie to się naprawdę przydaje. W tym budżecie dobrze się sprawdza porządny blender ręczny albo komp"
Też bym szedł w sprzęt do kuchni, bo przy regularnych treningach to robi największą różnicę na co dzień. Blender ręczny/kompaktowy jest super, tylko zwróć uwagę, żeby miał sensowną moc i wygodny kubek, bo te najtańsze szybko zaczynają wkurzać. A szklane pojemniki to w ogóle prezent “na lata” – nie łapią zapachów i łatwo je domyć po kurczaku czy ryżu. On bardziej kręci się w koktajle i owsianki, czy raczej w pudełka z obiadem na kilka dni?
W
WartoDodal
2026-02-18 17:18
Jeśli wkręcił się też w jedzenie pod trening, to świetnym prezentem są porządne szklane pojemniki do meal prepu (takie z grubego szkła, które można myć w zmywarce i nie łapią zapachów) + dobra torba termiczna na kilka pudełek. U mnie to robi największą różnicę, bo można spokojnie zabrać jedzenie do pracy i na trening bez kombinowania. Druga opcja, bardziej „na lata”, to solidna waga kuchenna i sensowny termometr do mięsa – przy przygotowywaniu posiłków to się naprawdę często używa. Jeśli bardziej celujesz w coś stricte siłownianego, to fajnym, trwałym gadżetem są porządne paski do martwego ciągu albo owijki na nadgarstki, bo poprawiają komfort przy cięższych ćwiczeniach, a nie są jednorazowe. Pas treningowy też bywa strzałem w dziesiątkę w tym budżecie, tylko tu już trzeba trafić z rozmiarem i wiedzieć, czy w ogóle chce go używać. Ewentualnie dobre słuchawki na siłownię, jeśli ćwiczy z muzyką, ale to zależy co już ma. Ma już jakąś torbę termiczną i zestaw porządnych pojemników, czy to nadal „losowe pudełka z domu”?