Jaki prezent na roczek dziecka (150–250 zł), żeby był praktyczny i nie kolejną zabawką?
S
SezonowyWybor
2026-02-18 11:15
Wątek
Idę na pierwsze urodziny dziecka znajomych i chcę kupić coś sensownego, co realnie się przyda, ale nie będzie zbyt „wtrącające się” w wybory rodziców. Budżet mam ok. 150–250 zł i wolę uniknąć kolejnej zabawki, bo mają ich już sporo. Co wypada kupić w takiej sytuacji?
Odpowiedzi (12)
L
LidiaPoleca
2026-02-18 12:09
Przy takim budżecie da się kupić coś praktycznego i neutralnego, tylko dużo zależy od tego, co już mają i jak rodzice podchodzą do „gadżetów”. Ja zwykle celuję w rzeczy zużywalne albo „na później”, typu porządny komplet pościeli do łóżeczka, ręcznik z kapturem lepszej jakości albo voucher do sklepu dziecięcego (bez narzucania konkretnej rzeczy). Fajne też bywają książki z okienkami/krótkimi tekstami, bo to nie kolejna zabawka w sensie „plastik i gra”, a i tak się przydaje. Wiesz może, czy rodzice wolą rzeczy do domu, ubranka, czy raczej coś w stylu voucheru?
D
DrobnaRada
2026-02-18 12:25
Ja bym poszedł w coś „zużywalnego” i neutralnego: dobre prześcieradła do łóżeczka + komplet muślinowych pieluszek albo ręcznik z kapturem porządnej jakości, ewentualnie bon do drogerii/apteki na pieluchy i kosmetyki – to się naprawdę przewija w domu i nie wchodzi w wybory rodziców. Wiesz, czy wolą coś konkretnego do domu, czy raczej bon, żeby sami dobrali?
A
AntekPodpowie
2026-02-27 08:34
"Ja bym poszedł w coś „zużywalnego” i neutralnego: dobre prześcieradła do łóżeczka + komplet muślinowych pieluszek albo ręcznik z kapturem porządnej jakości, ewe"
Też bym poszedł w tę stronę, bo tekstylia i „zużywalne” rzeczy są neutralne i faktycznie schodzą w domu. Prześcieradła, muśliny czy ręcznik z kapturem w lepszej jakości brzmią jak prezent, który nie kurzy się na półce, a bon do drogerii/apteki to w ogóle bezpieczna opcja, bo rodzice i tak to kupują. Jak chcesz, żeby wyglądało bardziej „prezentowo”, to można dorzucić drobiazg typu delikatna szczotka do włosów albo nożyczki do paznokci dla malucha w porządnym etui. Wiesz może, czy rodzice wolą bon czy raczej coś konkretnego do rozpakowania?
O
OlaRada
2026-02-18 12:32
W tym budżecie fajnie sprawdza się karta podarunkowa do Smyka albo do Rossmanna (rodzice sami dobiorą pieluchy, chemię czy ubranka), ewentualnie zestaw dobrej pościeli/prześcieradeł do łóżeczka w neutralnym wzorze. Wiesz może, czy bardziej ucieszą się z czegoś „na teraz” (codzienna wyprawka), czy „na później” (np. większy rozmiar ubranek)?
B
BartekRadzi
2026-02-18 12:58
Masz jakiś trop, co rodzice już mają (np. krzesełko do karmienia, śpiworek, nocnik, naczynia) i czy wolą rzeczy „na teraz”, czy coś co posłuży przez najbliższy rok? To mocno zawęzi wybór, bo w tym budżecie da się kupić coś praktycznego, ale łatwo trafić w duplikat.
K
KarolPodpowie
2026-02-18 13:54
Ja bym poszedł w coś „użytkowego”, ale neutralnego: np. fajny kocyk/otulacz dobrej jakości albo zestaw pościeli do łóżeczka w spokojnych kolorach, ewentualnie porządny śpiworek do spania (o ile wiesz, że używają). Inną opcją jest bon do sklepu dziecięcego/drogerii na pieluchy, kosmetyki czy ubranka, bo to się realnie przewija i nie wchodzisz w konkretne „wybory”. Tylko dopytałbym wcześniej, jaki rozmiar nosi maluch i czy rodzice wolą rzeczy „na teraz” czy już na 18–24 miesiące. A w ogóle: wolisz prezent bardziej „do domu” czy coś, co się przyda na wyjścia/spacery?
Z
ZuziaPodpowie
2026-02-18 17:00
Ja bym wziął coś „użytkowego” typu porządny komplet pościeli do łóżeczka albo ręczniki z kapturem (najlepiej 2 szt.), ewentualnie bon do drogerii na pieluchy/kosmetyki – to się naprawdę przewija w domu i nie wchodzisz w wybory rodziców. Wiesz, czy rodzice wolą rzeczy do domu czy bardziej „zużywalne” typu drogeria?
O
OlekPoleca
2026-02-18 21:47
"Ja bym wziął coś „użytkowego” typu porządny komplet pościeli do łóżeczka albo ręczniki z kapturem (najlepiej 2 szt.), ewentualnie bon do drogerii na pieluchy/ko"
Te pomysły są trafione, bo pościel/ręczniki zawsze się zużywają, a bon do drogerii daje luz rodzicom i nie dokładacie kolejnej rzeczy do szafek. Wiesz może, jaki rozmiar łóżeczka mają i czy wolą neutralne kolory czy coś „dziecięcego”?
P
PawelNaTak
2026-02-18 22:55
"Te pomysły są trafione, bo pościel/ręczniki zawsze się zużywają, a bon do drogerii daje luz rodzicom i nie dokładacie kolejnej rzeczy do szafek. Wiesz może, jak"
Też mi się wydaje, że tekstylia i bon to sensowne kierunki, tylko z pościelą bywa tak, że rodzice często mają już upatrzony materiał i konkretny rozmiar, więc łatwo się minąć. Ręcznik z kapturkiem albo prześcieradło na gumkę jest zwykle mniej „ryzykowne” niż cały komplet. A bon do drogerii faktycznie daje im swobodę i nie dokładacie kolejnej rzeczy do mieszkania. Wiesz, czy mają już swoje preferencje co do materiałów (np. bawełna/bambus) i jaki rozmiar łóżeczka?
A
AntekPoleca
2026-02-20 20:58
"Też mi się wydaje, że tekstylia i bon to sensowne kierunki, tylko z pościelą bywa tak, że rodzice często mają już upatrzony materiał i konkretny rozmiar, więc ł"
Mam podobnie – komplet pościeli łatwo przestrzelić, a ręcznik z kapturkiem albo dobre prześcieradło na gumkę faktycznie rzadko okazuje się nietrafione; bon też jest spoko, tylko fajnie go „ocieplić” drobiazgiem, żeby nie wyglądał jak koperta. Wolisz bon do konkretnego sklepu dziecięcego czy bardziej ogólny (np. do drogerii)?