Jaki prezent na 50. urodziny dla majsterkowicza (budżet 200–300 zł), który ma już większość narzędzi?

K
KubaUpominek
2026-02-18 11:26
Wątek
Za trzy tygodnie mój wujek kończy 50 lat i chcę mu kupić prezent na rodzinne spotkanie. Jest zapalonym majsterkowiczem, ma własny garażowy warsztat i większość podstawowych narzędzi już posiada. Nie pije alkoholu i nie przepada za rzeczami „na ozdobę”, więc zależy mi na czymś praktycznym, ale nie kolejnym przypadkowym gadżecie. Budżet mam około 200–300 zł i chciałbym, żeby prezent wyglądał na przemyślany. Czy lepiej celować w coś do warsztatu, czy w prezent niezwiązany z majsterkowaniem? Czy w takiej sytuacji sprawdza się bardziej konkretna rzecz, czy voucher do sklepu?
Odpowiedzi (11)
P
PomyslNaStart
2026-03-02 10:00
Jeśli ma już większość narzędzi, to fajnie sprawdzają się rzeczy „okołowarsztatowe”, które realnie ułatwiają robotę: porządna latarka czołówka do pracy w garażu albo dobre ściski stolarskie (zawsze ich za mało), ewentualnie komplet markowych bitów i wierteł w solidnym organizerze. W tym budżecie da się też kupić sensowny miernik laserowy albo porządne nauszniki/okulary ochronne – praktyczne, a nie wygląda jak przypadkowy gadżet. Żeby prezent wyglądał „na konkretny”, dobrze dorzucić estetyczną walizeczkę/kufer albo organizer na drobnicę, bo to zostaje na lata i jest używane non stop. A wujek bardziej dłubie w drewnie czy w metalu/auta?