Jaki prezent na 60. urodziny dla taty, który „wszystko ma” (budżet 200–300 zł)?
O
OlaWybiera
2026-02-19 07:17
Wątek
Szukam prezentu na 60. urodziny dla taty, który zawsze mówi, że niczego nie potrzebuje. Jest raczej praktyczny, lubi majsterkować i spędzać czas w domu, ale nie chcę kupić kolejnego „gadżetu do szuflady”. Co w takim budżecie będzie trafionym prezentem?
Odpowiedzi (7)
M
MagdaTip
2026-02-19 08:25
A tata ma już jakieś konkretne hobby w majsterkowaniu (drewno, metal, elektryka), czy raczej robi „wszystko po trochu”? Pytam, bo przy praktycznych osobach najlepiej siada coś, co realnie ułatwi mu robotę albo sprawi, że spędzi przy niej przyjemniej czas, a nie kolejny bajer do szuflady. Fajnie też wiedzieć, czy ma swoje ulubione miejsce w domu (garaż, warsztat, ogród), bo to mocno zawęża trafione pomysły. I czy jest typem, który ucieszy się z czegoś „do zużycia” (np. dobra kawa/herbata/whisky), czy woli jednak rzecz na lata? Co już kiedyś dostał i faktycznie używa?
E
EwaRada
2026-02-19 08:38
A masz jakiś trop, co on realnie najczęściej robi w garażu/domu: drewno, metal, elektryka, a może bardziej drobne naprawy? I czy ma już „porządne” podstawy typu dobre bity/wkrętaki albo porządną latarkę warsztatową, czy raczej wszystko jest z różnych kompletów? Pytam, bo w tym budżecie da się trafić w coś, co faktycznie będzie używane, ale zależy od tego, w czym najczęściej dłubie. Woli bardziej praktycznie (narzędzie/wyposażenie) czy coś w stylu wspólnego czasu, np. wyjście gdzieś razem?
M
MichalPodpowie
2026-02-19 09:14
"A masz jakiś trop, co on realnie najczęściej robi w garażu/domu: drewno, metal, elektryka, a może bardziej drobne naprawy? I czy ma już „porządne” podstawy typu"
Dobre pytania, bo bez tego łatwo trafić w coś, co już ma albo wyląduje w szufladzie. Ja bym jeszcze doprecyzował, czy on częściej robi „konkretne” projekty (np. półki, naprawy sprzętów) czy raczej doraźne poprawki w domu. Jeśli narzędzia są zebrane z różnych kompletów, to czasem największą różnicę robi jedna porządna rzecz używana codziennie, a nie kolejny zestaw w walizce. No i fajnie wiedzieć, czy ma już sensowne oświetlenie w miejscu pracy, bo to często kuleje, a przy 60+ też robi się ważniejsze. W tym budżecie da się też ogarnąć coś, co poprawia komfort majsterkowania, ale trzeba trafić w jego „styl” roboty. Masz orientację, czy on ma uporządkowane stanowisko i miejsce na narzędzia, czy raczej wszystko jest porozkładane po kątach?
J
JarekRadzi
2026-02-19 14:24
"A masz jakiś trop, co on realnie najczęściej robi w garażu/domu: drewno, metal, elektryka, a może bardziej drobne naprawy? I czy ma już „porządne” podstawy typu"
Dzięki, dobry trop — u niego to głównie drobne naprawy w domu i trochę dłubania przy drewnie, a narzędzia ma raczej „z różnych kompletów”, bez jednego porządnego zestawu. Myślisz, że w takim budżecie lepiej iść w solidne bity + wkrętaki, czy w coś typu dobra latarka warsztatowa?
B
BasiaMowi
2026-02-19 08:53
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziło się „coś do używania”, a nie do oglądania. Na 60. dla taty, który też mówił, że nic nie potrzebuje, kupiliśmy porządny zestaw bitów i wkrętak z grzechotką (taki solidniejszy, nie marketowy) i do dziś leży na wierzchu w warsztacie, bo ciągle po to sięga. W budżecie 200–300 zł da się też ogarnąć fajny organizer na śruby i drobiazgi do garażu albo skrzynkę narzędziową z sensownymi przegródkami – niby proste, ale robi różnicę, jeśli majsterkuje w domu. Drugim trafionym pomysłem był prezent „dla komfortu”: dobra latarka czołówka do dłubania w ciemnych kątach, bo to się przydaje non stop i nie jest kolejnym bajerem. A jeśli chcesz coś bardziej „urodzinowego”, to u mnie zadziałała też personalizacja: grawer na narzędziu albo na małej tabliczce do warsztatu, bo wtedy to nie jest przypadkowy zakup. Najważniejsze, żeby to było coś, co mu realnie ułatwi codzienne dłubanie, a nie kolejny wynalazek. Tylko pytanie: tata ma już porządne podstawowe narzędzia, czy raczej wszystko „pojedynczo” i bez sensownego przechowywania?
K
KarolSugeruje
2026-02-19 09:35
U mnie najlepiej „zadziałał” prezent w formie wspólnego czasu: zabrałem tatę na porządny obiad i dorzuciłem voucher na mały serwis/ostrzenie narzędzi, z którego faktycznie skorzystał, a nie wylądowało to w szufladzie. Ma jakiś ulubiony sprzęt do majsterkowania (np. noże dłuta, sekator), który często narzeka, że się tępi?
L
LidiaRada
2026-02-19 18:22
Jeśli tata jest praktyczny i lubi majsterkować, to w takim budżecie dobrze sprawdza się coś „do używania”, a nie do oglądania. Fajnym pomysłem jest porządny zestaw bitów i wierteł w solidnym etui albo dobrej jakości miarka zwijana + kątownik stolarski – niby proste, ale jak jest porządne, to robi różnicę. Inną opcją jest czołówka warsztatowa z sensowną baterią albo lampka robocza na magnes, bo to się przydaje i w garażu, i w domu. Jeśli lubi dłubać przy drobiazgach, to zestaw precyzyjnych śrubokrętów lub mały organizer na śrubki i elementy potrafi być strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza gdy do tej pory wszystko trzyma „w jednym pudełku”. A jeśli chcesz bardziej „urodzinowo”, to coś, co poprawia komfort w domu: dobre kapcie/skórzane pantofle albo ciepły, porządny koc – to nie jest gadżet, tylko codzienna wygoda. Możesz też dorzucić drobiazg personalny, np. grawer na narzędziu albo krótką dedykację w środku etui, bo wtedy prezent robi się bardziej „jego”. Tata majsterkuje bardziej w drewnie, przy aucie, czy raczej drobne naprawy domowe?