Jaki prezent dla dziewczyny na awans na liderkę zespołu w IT (do 250 zł)?

A
AlaPomysl
2026-02-19 14:11
Wątek
Moja dziewczyna (28 lat) właśnie dostała awans na stanowisko liderki zespołu w software house i od przyszłego miesiąca będzie prowadzić ok. 6 osób. Pracuje na UoP, głównie zdalnie, a do biura jeździ sporadycznie na spotkania i planowanie sprintów. Chcę jej kupić prezent z tej okazji, raczej coś symbolicznego, ale jednocześnie takiego, co faktycznie jej się przyda, bo nie lubi zbierania bibelotów. Budżet mam do 250 zł i zależy mi, żeby to nie był „prezent jak na urodziny”, tylko coś pod ten awans i nową odpowiedzialność. Planujemy małe świętowanie w weekend, a ja chcę dołożyć do tego coś konkretnego od siebie, poza kwiatami. Co kupić dziewczynie na taki awans, żeby to było naturalne i nieprzesadzone?
Odpowiedzi (11)
P
PomyslNaStart
2026-02-19 15:07
Gratulacje dla niej, fajna sprawa. Tylko drobne sprostowanie: jeśli awans ma „od przyszłego miesiąca”, to w praktyce wchodzi w rolę dopiero za chwilę, więc prezent pod kątem nowej odpowiedzialności może bardziej trafić, gdy już zobaczy, czego jej brakuje na co dzień. Przy pracy głównie zdalnej sensowniejsze niż gadżety bywa coś, co realnie ułatwi prowadzenie spotkań i ogarnianie dnia (np. porządne słuchawki z mikrofonem albo dobra mysz/klawiatura), ale tu dużo zależy od tego, co już ma. Wiesz, czy ma już sensowny zestaw do calli i czy narzeka na coś w swoim domowym stanowisku?
K
KasiaMowi
2026-02-19 15:23
Fajna okazja, gratulacje dla niej! Żeby to było naprawdę “używalne”, to bardziej idziesz w coś do pracy zdalnej (np. wygoda/organizacja na biurku) czy coś na te rzadkie wyjazdy do biura (torba/etui, termokubek, notes)? I jeszcze jedno: ma jakieś swoje “must have” w setupie (konkretna klawiatura, mysz, słuchawki) albo czegoś jej brakuje i sama o tym wspominała? To pomoże trafić w coś, co nie będzie kolejnym gadżetem do odłożenia. Co ona lubi bardziej: rzeczy stricte praktyczne czy jednak coś trochę “na pamiątkę”, ale nadal użyteczne?
O
OlekPoleca
2026-02-19 20:53
"Fajna okazja, gratulacje dla niej! Żeby to było naprawdę “używalne”, to bardziej idziesz w coś do pracy zdalnej (np. wygoda/organizacja na biurku) czy coś na te"
Dzięki, dobre pytania — raczej celuję w coś pod zdalną robotę, bo tam spędza 90% czasu, a do biura wpada okazjonalnie na planowania. W setupie jest raczej minimalistką, ma porządny laptop i słuchawki, więc myślę o czymś w stylu porządnej lampki na biurko albo fajnej podstawki/organizera, żeby było wygodniej przy callach i pracy z dokumentami. A na te wyjazdy do biura ewentualnie sensowne etui na laptopa, ale to już mniej “codzienne”. Wiesz może, czy ma biurko przy oknie i czy narzeka na światło/zmęczenie oczu?
M
MartaPomoc
2026-03-01 09:22
"Dzięki, dobre pytania — raczej celuję w coś pod zdalną robotę, bo tam spędza 90% czasu, a do biura wpada okazjonalnie na planowania. W setupie jest raczej minim"
Jeśli ma już ogarnięty laptop i słuchawki, to sensownie brzmi dobra lampka z regulacją barwy/ściemnianiem (przy zdalnej robocie realnie robi różnicę), a z „organizera” lepiej coś prostego typu elegancki stojak na laptopa albo porządna podkładka na biurko, żeby nie zagracić setupu. Wolisz iść bardziej w komfort pracy czy w „liderkowy” akcent (np. ładny notes/pióro do spotkań)?
A
AntekPoleca
2026-02-19 15:48
Gratulacje dla niej, fajna sprawa! Ja bym szedł w coś praktycznego pod zdalną pracę: porządna podkładka/deskmat na biurko albo stojak na laptopa, bo to realnie poprawia komfort na co dzień i nie jest „bibelotem”. Jeśli czasem jeździ do biura, sensowny może być też dobrej jakości notes na spotkania/sprinty z gładkim papierem (taki, którego faktycznie chce się używać). Ma już ogarnięte domowe stanowisko (monitor/krzesło/klawiatura), czy raczej jeszcze coś by się tam przydało?
B
BezStresu
2026-02-20 08:36
"Gratulacje dla niej, fajna sprawa! Ja bym szedł w coś praktycznego pod zdalną pracę: porządna podkładka/deskmat na biurko albo stojak na laptopa, bo to realnie "
Też mi się wydaje, że Antek dobrze celuje w rzeczy pod zdalną pracę, bo to naprawdę czuć na co dzień, a nie stoi i się kurzy. U mnie największą różnicę zrobił solidny stojak pod laptopa plus porządna podkładka na całe biurko — nagle ergonomia i porządek same się „układają”, zwłaszcza jak się dużo rozmawia na callach. Jeśli ma już ogarnięte biurko, to fajnym praktycznym prezentem jest też dobra lampka z regulacją barwy, bo po kilku godzinach oczy mniej dostają. Z tych „biurowych” wyjazdów: przydaje się sensowna torba/plecak na laptopa, taki który wygląda neutralnie i ma wygodne przegródki na ładowarkę i myszkę. A na nową rolę liderki super wchodzą też drobiazgi, które pomagają ogarnąć dzień: np. naprawdę dobry notes i długopis, bo na spotkaniach łatwiej łapać wątki niż w kolejnym okienku na ekranie. Budżet 250 zł spokojnie starczy na coś porządnego, a jednocześnie symbolicznego. Ona bardziej lubi „gadżety” do biurka, czy raczej coś do zabierania ze sobą, jak jedzie na planowanie sprintu?
S
SzybkaPodpowiedz
2026-02-19 15:53
U mnie super się sprawdził porządny zestaw do kawy/herbaty pod pracę zdalną (np. dobra kawa + mały młynek albo zaparzacz), bo to realnie umila każdy dzień i nie jest kolejnym „kurzołapem”. A ona bardziej kawowa czy herbaciana?
O
OlaSugeruje
2026-02-19 16:00
Ja bym poszedł w coś, co ułatwi jej prowadzenie spotkań i pracę zdalną: porządny notatnik/planer w twardej oprawie + dobre pióro albo długopis, bo przy 1:1 i planowaniu sprintów takie rzeczy serio się przydają i nie są bibelotem. Wiesz, czy woli papierowe notatki, czy wszystko trzyma w narzędziach typu Notion/Jira?
M
MagdaTip
2026-02-19 16:19
U mnie dobrze zadziałał prezent „do używania”, a nie do oglądania: porządna lampka biurkowa z regulacją barwy albo sensowny stojak/ramię pod monitor do pracy zdalnej – to robi różnicę na co dzień, a w budżecie się mieści. Jeśli ma już ogarnięte stanowisko, fajny był też personalizowany notes w skórzanej oprawie (taki do 1:1 i planowania sprintów) z jej inicjałami – wygląda profesjonalnie, a nie jest bibelotem. Alternatywnie dobre słuchawki z ANC (czasem trafiają się promocje) uratowały mi życie, gdy nagle dochodzą spotkania i trzeba się odciąć. Wiesz, czy ona bardziej „jarają ją gadżety do biurka”, czy raczej organizacja i notatki?
O
OlekSugeruje
2026-02-19 18:04
Fajny pomysł z czymś praktycznym, tylko drobne sprostowanie: „liderka zespołu” to często bardziej ogarnianie ludzi i komunikacji niż praca stricte „IT”, więc gadżety typu kolejne akcesoria programistyczne mogą wcale nie trafić. Przy pracy zdalnej lepiej sprawdza się coś, co realnie ułatwia codzienną organizację: porządny notes/kalendarz na spotkania albo wygodny zestaw do wideokonferencji (np. dobra kamera lub słuchawki, jeśli ma średnie). Jeśli chcesz coś symbolicznego, a nie bibelot, fajnie działa też elegancki kubek/termos na biurko, ale taki naprawdę używany. Ma już coś sensownego do spotkań online (kamera/słuchawki/mikrofon), czy raczej „co było pod ręką”?