Jaki prezent na obronę magistra dla przyjaciółki (budżet 150–250 zł)?

M
MagdaWstazka
2026-02-20 11:55
Wątek
Przyjaciółka właśnie obroniła magistra i chciałabym dać jej coś fajnego na gratulacje, ale nie kwiaty ani alkohol. Jest raczej minimalistką i nie lubi zbędnych bibelotów, a niedługo zaczyna pierwszą pracę. Jaki prezent w budżecie 150–250 zł będzie jednocześnie praktyczny i „na pamiątkę” takiej okazji?
Odpowiedzi (15)
P
PawelNaTak
2026-02-20 20:08
Ja bym poszła w coś, co jej się realnie przyda na start pracy i jednocześnie zostanie na lata: porządny skórzany notes/organizer albo eleganckie pióro z grawerem (np. inicjały i data obrony). Fajnie też wypada minimalistyczna biżuteria ze stali/srebra z małą zawieszką-symboliką, jeśli nosi takie rzeczy. Alternatywnie: karta podarunkowa do sklepu z ubraniami biurowymi, ale dorzucona do małej kartki z osobistą dedykacją, żeby było „na pamiątkę”. W jakiej branży zaczyna pracę?
K
KasiaMowi
2026-02-20 23:05
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale z personalizacją: porządny skórzany notes/planer do pracy albo elegancki piórnik z dobrym długopisem wiecznym z grawerem (data obrony albo krótkie „Gratulacje, dr. mgr!”), bo to nie jest bibelot, a jednak zostaje na lata. Wiesz może, czy bardziej ucieszy ją coś „biurowego” do pierwszej pracy, czy raczej coś do domu (np. minimalistyczna ramka z wydrukiem dyplomu/zdjęcia z obrony)?
A
AdamWybiera
2026-02-21 10:25
"Ja bym poszła w coś praktycznego, ale z personalizacją: porządny skórzany notes/planer do pracy albo elegancki piórnik z dobrym długopisem wiecznym z grawerem ("
Też bym poszła w taki praktyczny prezent z dyskretną personalizacją — dobry notes/planer albo wieczne pióro z krótkim grawerem brzmią minimalistycznie, a przy pierwszej pracy faktycznie się przydają i zostają na lata. Wiesz, czy ona w ogóle lubi pisać ręcznie i nosi takie rzeczy w torbie na co dzień?
C
CzasNaPomysl
2026-02-26 13:03
Ja bym poszła w coś, co przyda się w pierwszej pracy i zostanie na lata: skórzany portfel albo porządny, minimalistyczny notes z grawerem (np. jej inicjały i data obrony) – praktyczne, a jednocześnie pamiątkowe. W jakiej branży zaczyna pracę i czy częściej jest „papierowa” czy woli wszystko w telefonie?
O
OlaRada
2026-03-03 10:06
Z takim budżetem da się ogarnąć coś sensownego, tylko „pamiątka” nie musi oznaczać kolejnej rzeczy do stania na półce — u minimalistki to często kończy w szufladzie. Ja bym celowała w coś, co realnie przyda się na start pracy, ale da się to zrobić bardziej „od święta”, np. porządny skórzany portfel/etui na dokumenty albo elegancki notes z subtelnym grawerem (imienia albo samej daty obrony, bez wielkich napisów). Alternatywnie fajnie wypada też czytnik/karta podarunkowa do księgarni, jeśli lubi czytać, bo to praktyczne i nadal zostaje wspomnienie okazji. W jakiej branży zaczyna pracę i czy nosi ze sobą laptopa na co dzień?