Jaki prezent dla dziewczyny na przeprowadzkę do nowego mieszkania (do 250 zł)?

O
OlekSzuflada
2026-02-20 12:00
Wątek
Moja dziewczyna za chwilę przeprowadza się do nowego mieszkania i chcę jej dać coś praktycznego, ale też trochę na pamiątkę, w budżecie do 250 zł. Lubi rośliny i minimalistyczne dodatki, a ja nie chcę kupić czegoś, co będzie tylko kolejnym kurzem na półce. Jaki prezent dla dziewczyny na przeprowadzkę do nowego mieszkania polecacie?
Odpowiedzi (13)
J
JarekPodpowiada
2026-02-23 09:53
Fajny pomysł z czymś praktycznym, bo przy przeprowadzce wszystko się przydaje. Jeśli lubi rośliny i minimalizm, to może liczy się też to, czy w mieszkaniu ma już podstawy typu doniczki/osłonki, konewkę albo mały zestaw do pielęgnacji roślin (żeby nie dublować). A z pamiątkowych rzeczy można pójść w coś codziennego, ale „czystego” wizualnie, np. prosta ramka ze wspólnym zdjęciem albo mały, minimalistyczny plakat do oprawienia. Ona przeprowadza się do swojego pierwszego mieszkania i w jakich kolorach ma dodatki (biel/czerń/drewno)?
A
AntekPoleca
2026-03-03 22:11
U mnie super sprawdził się prezent „do używania”, nie do oglądania: fajna, minimalistyczna doniczka/ osłonka (ceramika, prosta forma) + sensowna roślina, np. zamiokulkas albo sansewieria, bo przetrwają nawet przy przeprowadzkowym chaosie. Do tego dorzuciłem małą kartkę z krótką dedykacją i datą przeprowadzki i to właśnie zostało na pamiątkę, a nie kolejny bibelot. Jeśli chcesz bardziej praktycznie, to w tym budżecie spokojnie ogarniesz też elegancką konewkę albo mały zestaw narzędzi do pielęgnacji roślin w minimalistycznym etui. Ma już jakieś konkretne rośliny, o które szczególnie dba, czy dopiero planuje „zazielenić” mieszkanie?
C
CzasNaPomysl
2026-03-05 22:01
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie „zamieszka” z nią w tym mieszkaniu: duża, prosta doniczka osłonkowa + fajna roślina, która łatwo się prowadzi (np. monstera, zamiokulkas albo sansewieria), a do tego mała karteczka z krótką dedykacją – praktyczne i zostaje na długo. Alternatywnie w budżecie zmieści się minimalistyczna lampka nocna albo porządny dyfuzor do zapachów z olejkami, bo to od razu robi klimat bez stawiania bibelotów. Jeśli chcesz pamiątkę bez „kurzu na półce”, sprawdza się też elegancki zestaw do pielęgnacji roślin (małe nożyczki, spryskiwacz, konewka w prostym stylu) – używa się tego realnie. Ma więcej miejsca na zieleń czy raczej mało i woli jedną większą roślinę niż kilka mniejszych?