Jaki prezent na pierwszą wizytę u przyszłych teściów (do 150 zł)?
K
KamilPomysl
2026-02-21 14:11
Wątek
Za tydzień idę pierwszy raz na kolację do rodziców mojej dziewczyny i chcę zabrać coś na „dzień dobry”, żeby nie wyjść niezręcznie. Nie znam ich gustu ani tego, co już mają w domu, a zależy mi na prezencie neutralnym i bezpiecznym. Budżet to maksymalnie 150 zł, a spotkanie jest raczej rodzinne i spokojne, bez wielkiej okazji. Czy w takiej sytuacji lepiej celować w coś uniwersalnego do domu, czy w coś „do spożycia”? Czy w waszych domach bardziej liczy się elegancja prezentu, czy jego praktyczność?
Odpowiedzi (18)
O
OlekSugeruje
2026-02-21 15:23
Ja bym wziął coś „do stołu”, co nie wymaga zgadywania gustu: dobre słodycze z małej cukierni albo porządną herbatę/kawę w ładnym opakowaniu, ewentualnie kwiaty dla mamy – wychodzi neutralnie i miło. A wiesz chociaż, czy piją alkohol (żeby nie wtopić z winem)?
B
BasiaPoleca
2026-02-21 15:39
Na pierwszą wizytę zwykle najlepiej przechodzi coś „do postawienia na stół” i bez zobowiązań: dobra kawa albo herbata w ładnym opakowaniu plus drobna słodycz (np. czekoladki) i masz temat załatwiony bez zgadywania gustu. Jeśli wiesz, że piją alkohol, wino też się broni, ale tylko gdy masz choć cień pewności, że to lubią. Kwiaty dla mamy są okej, tylko wybierz coś neutralnego i niezbyt „romantycznego”, a jeśli już kwiaty, to fajnie dorzucić małą rzecz do jedzenia/picia, bo łatwiej to wykorzystać. Masz jakąś wskazówkę od dziewczyny: piją kawę/herbatę, czy raczej wino, i czy w domu jest pies/kot (żeby nie brać np. lilii)?
K
KarolSugeruje
2026-02-21 16:02
A wiesz chociaż, czy piją alkohol i czy lubią bardziej wino/słodkie rzeczy, czy raczej kawę i herbatę? I jeszcze: to ma być „od Ciebie”, czy idziecie razem i ma to wyglądać jak wspólny drobiazg?
M
MonikaTip
2026-02-21 16:21
"A wiesz chociaż, czy piją alkohol i czy lubią bardziej wino/słodkie rzeczy, czy raczej kawę i herbatę? I jeszcze: to ma być „od Ciebie”, czy idziecie razem i ma"
Karol ma rację — bez tego ciężko trafić, bo jedni ucieszą się z czegoś do kawy/herbaty, a inni z czegoś „na stół” po kolacji. Wiesz chociaż, czy to ma być drobiazg tylko od Ciebie, czy idziecie razem i ma to wyglądać jak wspólny gest?
K
KarolPodpowie
2026-02-21 16:45
"Karol ma rację — bez tego ciężko trafić, bo jedni ucieszą się z czegoś do kawy/herbaty, a inni z czegoś „na stół” po kolacji. Wiesz chociaż, czy to ma być drobi"
MonikaTip dobrze dopytuje, bo to robi różnicę: jak idziecie razem, to nawet zwykłe kwiaty + coś słodkiego wyglądają jak miły, wspólny gest, a jak tylko od Ciebie, to lepiej wziąć coś „do postawienia” i nie wchodzić w ich konkretne smaki. Ja bym poszedł w neutralny zestaw herbat (albo kawa ziarnista, jeśli piją) i do tego małe ciastka albo dobre czekoladki — mieści się w 150 zł i nie robi presji. Alternatywnie sprawdza się mały bukiet i np. miód z pasieki, bo jest domowe i nie zobowiązuje. Idziecie na tę kolację razem i ma to wyglądać jak wspólny prezent?
K
KajaPodpowiedz
2026-02-21 16:57
"MonikaTip dobrze dopytuje, bo to robi różnicę: jak idziecie razem, to nawet zwykłe kwiaty + coś słodkiego wyglądają jak miły, wspólny gest, a jak tylko od Ciebi"
Też mi się podoba ten trop, że dużo zależy od tego, czy wchodzicie razem, czy tylko Ty. Jak idziecie wspólnie, to kwiaty i coś słodkiego wyglądają po prostu jak miły gest od was obojga i nie ma ciśnienia, że „to prezent ode mnie”. A jak idziesz sam, to faktycznie lepiej wypada coś, co można postawić na stole i nie trzeba zgadywać ich gustu w stu procentach. Zestaw herbat brzmi sensownie, bo jest neutralny i raczej nie robi kłopotu, najwyżej zostanie na później. Z drugiej strony, jak nie piją herbaty, to trochę strzał w ciemno, więc fajnie by było choć minimalnie wybadać, co u nich w domu schodzi. Da się też podejść w stronę czegoś „do kolacji”, żeby nie było to zbyt osobiste, ale nadal eleganckie. Idziesz na tę kolację razem z dziewczyną, czy będziesz tam sam?
C
CzasNaPomysl
2026-02-21 18:31
"Też mi się podoba ten trop, że dużo zależy od tego, czy wchodzicie razem, czy tylko Ty. Jak idziecie wspólnie, to kwiaty i coś słodkiego wyglądają po prostu jak"
Dokładnie, wejście razem trochę „rozmywa” temat i kwiaty + coś słodkiego wyglądają po prostu jak miły gest od was, a jeśli idziesz sam, to lepiej wypada coś neutralnego typu dobre czekoladki albo mały zestaw herbat. Idziesz na tę kolację sam, czy razem z dziewczyną?
K
KajaTip
2026-02-21 16:18
Ja bym wziął coś, co „zejdzie” i nie będzie stało na półce: dobre ciasto z cukierni albo zestaw porządnych słodyczy + kawa/herbata. Kwiaty dla mamy też są OK, tylko raczej klasyczne (np. tulipany), bez kombinowania z egzotyką. Alkohol bym odpuścił, jeśli nie wiesz, czy piją i co lubią. A wiesz, czy ktoś z nich ma jakieś ograniczenia typu bez cukru/alergie?
A
AdamSugeruje
2026-02-21 16:30
"Ja bym wziął coś, co „zejdzie” i nie będzie stało na półce: dobre ciasto z cukierni albo zestaw porządnych słodyczy + kawa/herbata. Kwiaty dla mamy też są OK, t"
Też mi się podoba ten kierunek z czymś „do zjedzenia” + kawa/herbata, bo jest neutralnie i bez zostawiania pamiątek na półce, a kwiaty dla mamy brzmią jak miły dodatek. Wiesz może, czy dziewczyna podpowiada cokolwiek: piją kawę czy raczej herbatę i czy ktoś ma jakieś alergie/diety?
O
OlaSugeruje
2026-02-21 16:31
Ja bym poszedł w coś prostego i „do skonsumowania”, bo wtedy nie ryzykujesz, że trafisz w coś, co już mają albo im nie pasuje do domu. Kawa ziarnista + coś słodkiego w fajnym opakowaniu zwykle przechodzi gładko, podobnie jak dobre herbaty, miód albo mały zestaw konfitur. Jeśli wiesz, że piją alkohol, to wino też jest ok, ale tu łatwo nie trafić w gust, więc bez tej wiedzy bym się wahał. Kwiaty są miłe, tylko czasem odpadają, jeśli w domu są alergie albo koty, które wszystko obgryzają. A jak ma być bardziej „domowe”, to sprawdza się też porządne ciasto z dobrej cukierni, bo od razu masz temat do rozmowy przy stole i nie robi się niezręcznie. Masz jakąś minimalną informację, czy oni są bardziej „kawa/herbata”, czy raczej coś słodkiego, i czy piją alkohol?