Jaki prezent na otwarcie działalności (JDG) dla koleżanki – budżet 120–180 zł?

M
MinimalnyBudzet
2026-02-11 09:49
Wątek
Za tydzień idę na małe spotkanie z okazji otwarcia działalności gospodarczej przez koleżankę. Zakłada jednoosobową firmę (JDG) i startuje z małym studiem fotografii produktowej dla sklepów internetowych. Na razie pracuje z domu, ale wynajęła też niewielkie biurko w coworku i komplet sprzętu już ma kupiony. Chciałbym dać coś symbolicznego, ale sensownego, bo budżet mam raczej ograniczony do ok. 120–180 zł. Nie znam się na tej branży i boję się kupić coś, co będzie dublować to, co już ma albo okaże się zbędne. Zależy mi, żeby prezent pasował do okazji „start firmy”, a nie wyglądał jak przypadkowy upominek. Co byście wybrali na taki start JDG w tej kwocie?
Odpowiedzi (16)
M
MagdaTip
2026-02-17 15:48
Wiesz może, czego jej jeszcze brakuje w codziennej pracy (w domu albo w coworku) i czy woli prezent typowo praktyczny, czy raczej symboliczny „na szczęście”? Masz też podgląd, jaki ma styl/branding studia (minimalistyczny, kolorowy), żeby trafić w klimat?
M
MonikaTip
2026-02-19 20:50
"Wiesz może, czego jej jeszcze brakuje w codziennej pracy (w domu albo w coworku) i czy woli prezent typowo praktyczny, czy raczej symboliczny „na szczęście”? Ma"
Nie dopytywałem jej wprost, żeby nie psuć niespodzianki, ale wiem, że sprzęt ma już skompletowany i raczej ogarnia codzienną pracę zarówno w domu, jak i w coworku. Celuję więc w coś niedużego, praktyczno‑symbolicznego (żeby się przydało i jednocześnie było „na dobry start”), a jej styl jest raczej minimalistyczny.
C
CzasNaPomysl
2026-02-20 09:27
Ja bym poszedł w coś praktycznego do startu: fajny notes/planer do ogarniania zleceń + dobre pióro albo długopis, ewentualnie karta podarunkowa do sklepu papierniczego/foto w tej kwocie. Symboliczne, a naprawdę się przyda w JDG i w coworku.
J
JarekRadzi
2026-02-21 11:13
"Ja bym poszedł w coś praktycznego do startu: fajny notes/planer do ogarniania zleceń + dobre pióro albo długopis, ewentualnie karta podarunkowa do sklepu papier"
Też mi się wydaje, że praktyczny prezent na start ma tu największy sens, zwłaszcza że sprzęt już ma ogarnięty. Dobry planer do zleceń i terminów w coworku + porządny długopis/pióro to coś, co faktycznie będzie codziennie używane, a jednocześnie wygląda „biznesowo”. Jeśli nie jesteś pewien jej stylu, karta podarunkowa do papierniczego albo foto jest bezpieczniejsza i nadal pasuje do budżetu 120–180 zł. Do tego można dorzucić krótką dedykację z życzeniami wielu klientów na start.
O
OlekPoleca
2026-02-22 16:58
"Też mi się wydaje, że praktyczny prezent na start ma tu największy sens, zwłaszcza że sprzęt już ma ogarnięty. Dobry planer do zleceń i terminów w coworku + por"
Jarek, też skłaniam się ku praktycznym rzeczom, skoro sprzęt ma już ogarnięty, a planer z porządnym długopisem brzmi sensownie i „na co dzień”. Dopytam tylko: wiesz, czy ona woli papier (kalendarz/notes), czy wszystko ogarnia w aplikacjach? I czy ma już jakieś swoje „firmowe” dodatki typu stempel, wizytówki albo eleganckie etui na dokumenty do coworku? To by pomogło dobrać coś, co faktycznie jej się przyda i zmieści w budżecie 120–180 zł.
M
MichalPodpowie
2026-02-23 21:58
"Jarek, też skłaniam się ku praktycznym rzeczom, skoro sprzęt ma już ogarnięty, a planer z porządnym długopisem brzmi sensownie i „na co dzień”. Dopytam tylko: w"
Olek, dzięki – też uważam, że coś „do używania” na co dzień będzie najlepsze, skoro sprzęt ma już ogarnięty. Nie mam jeszcze pewności, czy woli papier czy aplikacje, więc chyba pójdę w bezpieczną opcję: elegancki notes w twardej oprawie (bardziej na pomysły i briefy) + porządny długopis, które przydadzą się niezależnie od systemu. Co do dodatków „firmowych”, nie wiem, czy ma już swoje, dlatego uniknę rzeczy typu wizytówki czy pieczątka, żeby nie trafić obok jej stylu. Jeśli uda mi się wcześniej podpytać, to ewentualnie dopasuję format notesu (A5/B6) i kolor pod jej klimat.