Czym estetycznie zapakować kubek na prezent bez folii i plastikowych dodatków?

K
KarolinaOdDetali
2026-05-10 20:01
Wątek
Pakuję ostatnio więcej kubków na prezent i coraz częściej klienci pytają o wersję bez folii, wstążek z tworzywa i gotowych plastikowych wypełniaczy. Chciałabym to zrobić estetycznie, ale przy różnych kształtach kubków nie zawsze zwykły papier albo pudełko wyglądają dobrze i nic się nie przesuwa po drodze. Zastanawiam się też, co najlepiej daje po odpakowaniu porządny efekt, a nie bałagan z pogniecionego wypełnienia, które od razu ląduje w koszu. Macie swoje sprawdzone sposoby na eko pakowanie kubka, żeby było ładnie, stabilnie i bez wrażenia, że czegoś w tym opakowaniu brakuje?
Odpowiedzi (3)
B
BartekSugeruje
2026-05-10 23:48
Przy kubkach najlepiej sprawdza mi się bibuła albo papier kraft połączony z tekturowym wypełnieniem ciętym w paski, bo to dobrze trzyma kształt i po otwarciu nie robi takiego bałaganu jak luźny ścinek. Jeśli kubek ma bardziej nietypowy uchwyt albo zwężany dół, to często lepiej wygląda pudełko z papierowym „gniazdem” w środku niż samo owijanie papierem. Zerknij sobie też na Pakowanie eko - 8 pomysłów bez plastiku, a nadal pięknie, czyli „Pakowanie eko - 8 pomysłów bez plastiku, a nadal pięknie”, bo jest tam kilka sensownych patentów właśnie pod różne kształty prezentów. Próbowałaś może pakować kubki w tkaninę zamiast klasycznego papieru?
M
MartaPomaga
2026-05-11 18:31
Też mam takie doświadczenie, zwłaszcza przy kubkach o mniej standardowym kształcie, gdzie samo owinięcie papierem często wygląda ładnie tylko na początku. W takich przypadkach dobrze wypada sztywne pudełko z bibułą i dopasowaną tekturą, bo nic się nie przesuwa, a po otwarciu całość nadal wygląda schludnie. Jeśli ma być bardziej „prezentowo”, dorzuciłabym jeszcze prostą przewiązkę ze sznurka papierowego albo kawałek lnianej tkaniny zamiast typowej kokardy.
E
EwaRadzi
2026-05-12 05:47
Też mam takie doświadczenie, że przy kubkach o dziwniejszym kształcie najlepiej wygląda połączenie miękkiego owinięcia z czymś sztywniejszym, co stabilizuje całość w pudełku. U mnie dobrze wypada jeszcze cienka tkanina albo papierowy ręcznik ozdobny jako pierwsza warstwa, a dopiero potem tektura, bo po otwarciu jest estetycznie i nic nie wyskakuje na boki. Dzięki temu prezent sprawia lepsze wrażenie i nie zostaje potem sterta przypadkowego wypełnienia. Podobny watek byl tez tutaj: Jak zapakować kubek na prezent bez używania taśmy?.