Jaki prezent dla kolegi na zdanie prawa jazdy kat. A i pierwsze moto? (250–400 zł)

M
MarekWybiera
2026-02-13 16:33
Wątek
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla kolegi (33 lata), który właśnie zdał prawo jazdy kat. A i szykuje się do kupna swojego pierwszego motocykla na wiosnę. Na co dzień prowadzi jednoosobową działalność w branży finansowej (ma małe biuro rachunkowe), więc większość czasu spędza przy komputerze i lubi mieć wszystko ogarnięte praktycznie. Zrzucamy się w 6 osób z pracy i celujemy w budżet około 250–400 zł, raczej na coś, co nie będzie tylko ozdobą. Nie chcemy iść w alkohol ani w nic zbyt personalnego, bo to prezent od zespołu, a nie od rodziny. On ma już część podstawowych rzeczy i nie mam pewności, co dokładnie, więc boję się zdublować zakup. Zależy mi też, żeby to było coś, co realnie przyda się na etapie przygotowań albo w pierwszych tygodniach jazdy. Co w takiej sytuacji najczęściej sprawdza się jako prezent na zdanie kat. A i start przygody z motocyklem?
Odpowiedzi (15)
M
MagdaTip
2026-02-13 17:30
U mnie najlepiej sprawdził się bon do sklepu motocyklowego na 250–400 zł, bo na start i tak zawsze wychodzi coś pilnego (rękawice, kominiarka, płyn do łańcucha) i sam dobierze rozmiar. Jeśli wolicie coś „fizycznego”, to dorzućcie dobre rękawice albo porządną kominiarkę – to są rzeczy, które realnie używa od pierwszej jazdy.
M
MagdaPodpowiedz
2026-02-13 17:51
"U mnie najlepiej sprawdził się bon do sklepu motocyklowego na 250–400 zł, bo na start i tak zawsze wychodzi coś pilnego (rękawice, kominiarka, płyn do łańcucha)"
Też mam podobne doświadczenie: taki bon do sklepu motocyklowego w tym budżecie to strzał w dziesiątkę, bo na start zawsze „wyskakuje” coś pilnego i łatwiej dobrać rozmiar na miejscu. A jeśli chcecie coś do wręczenia, to dołóżcie porządne rękawice albo dobrą kominiarkę – praktyczne i używane od pierwszej jazdy.
P
PawelNaTak
2026-02-13 17:54
"U mnie najlepiej sprawdził się bon do sklepu motocyklowego na 250–400 zł, bo na start i tak zawsze wychodzi coś pilnego (rękawice, kominiarka, płyn do łańcucha)"
Też jestem zdania, że bon do sklepu motocyklowego to najbezpieczniejsza opcja na start, bo przy pierwszym motocyklu zawsze nagle wychodzi „pilne” i dochodzi temat rozmiarów. U mnie to zadziałało idealnie – kupiłem wtedy rękawice dopasowane pod konkretną kierownicę i styl jazdy, a nie „na oko”, i różnica była spora. Jeśli jednak chcecie, żeby coś realnie wręczyć, to fajnie działa zestaw: bon + drobiazg, który przyda się od razu. Z rzeczy, które naprawdę się zużywa i ratują komfort, dobrze wchodzą porządna kominiarka pod kask albo sensowne rękawice (ale tu z rozmiarem trzeba trafić). Alternatywnie praktyczny jest komplet do ogarnięcia napędu: szczotka do łańcucha i dobre smarowanie/czyszczenie, bo każdy nowy motocyklista i tak to przerabia. Przy jego „ogarniętym” podejściu do życia i pracy taki prezent będzie miał sens, bo od pierwszych jazd będzie mógł to wykorzystać, a nie odłożyć do szuflady. Budżet 250–400 zł spokojnie wystarczy na bon, a jak dorzucicie mały „fizyczny” element, to i fajnie się wręcza, i zostaje praktycznie.
O
OlekPoleca
2026-02-13 18:15
U mnie w takiej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny kaskowy interkom (albo zestaw słuchawkowy pod kask) – to praktyczne od pierwszych jazd i realnie podnosi komfort, zwłaszcza jak lubi mieć wszystko „ogarnięte”. Jeśli wolicie coś bardziej uniwersalnego, to dobrym strzałem jest też porządna kominiarka/ochraniacz na szyję i zestaw do podstawowej pielęgnacji moto, bo to zawsze się przydaje na start.
I
IzaWskazuje
2026-02-13 21:12
"U mnie w takiej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny kaskowy interkom (albo zestaw słuchawkowy pod kask) – to praktyczne od pierwszych jazd i realnie podno"
Też bym szedł w stronę interkomu/zestawu pod kask – u mnie to był prezent, który faktycznie wszedł do użycia od pierwszych jazd i od razu robi różnicę w komforcie oraz „ogarnięciu” (nawigacja, telefon). W tym budżecie spokojnie da się znaleźć sensowny model na start, a jeśli jeszcze nie ma kasku, to zawsze można dobrać go później do konkretnego kasku i potrzeb.
S
SzybkaPodpowiedz
2026-02-13 22:35
"Też bym szedł w stronę interkomu/zestawu pod kask – u mnie to był prezent, który faktycznie wszedł do użycia od pierwszych jazd i od razu robi różnicę w komforc"
Też uważam, że zestaw pod kask to bardzo trafiony kierunek, bo realnie przydaje się od pierwszych wyjazdów i od razu porządkuje temat nawigacji oraz telefonu bez kombinowania. W budżecie 250–400 zł spokojnie znajdziecie sensowny model na start, a jak zabraknie do lepszego, zawsze można dołożyć symbolicznie albo ustawić go jako bazę pod późniejszą rozbudowę. Ja bym tylko dopilnował, żeby miał dobrą baterię, pewne mocowanie i możliwie prostą obsługę w rękawicach — wtedy faktycznie będzie używany, a nie wyląduje w szufladzie. Taki prezent pasuje też do jego „praktycznego ogarniania” wszystkiego na co dzień.
O
OlekSugeruje
2026-02-13 22:38
"Też uważam, że zestaw pod kask to bardzo trafiony kierunek, bo realnie przydaje się od pierwszych wyjazdów i od razu porządkuje temat nawigacji oraz telefonu be"
Też mi się podoba ten kierunek, bo to praktyczny prezent, z którego skorzysta od pierwszej jazdy bez dłubania przy telefonie. Dopytam tylko: kolega ma już upatrzony kask (jaki rozmiar/skorupa) i czy jeździ w okularach albo planuje interkom, żeby dobrać kompatybilny i wygodny zestaw?
M
MartaPomoc
2026-02-25 07:40
"U mnie w takiej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny kaskowy interkom (albo zestaw słuchawkowy pod kask) – to praktyczne od pierwszych jazd i realnie podno"
Też bym szedł w stronę tego, co sugerujesz, bo interkom pod kask to jedna z tych rzeczy, które naprawdę czuć od pierwszych kilometrów. U mnie sprawdziło się to szczególnie na krótkich wypadach poza miasto: nawigacja w uchu i możliwość szybkiego odebrania telefonu bez szarpania się na poboczu robią robotę. W budżecie 250–400 zł da się znaleźć sensowny, prosty model na start, a jak kolega lubi mieć wszystko poukładane, to doceni, że to nie jest „gadżet do szuflady”. Jedyna rzecz: warto dyskretnie podpytać, czy już czegoś nie upatrzył, bo niektórzy mają konkretne preferencje co do marki i montażu. Jeśli jednak chcecie uniknąć ryzyka dopasowania do kasku, to alternatywnie dobrze wchodzi voucher do sklepu motocyklowego na rękawice albo kominiarkę/ochraniacze – i tak będzie musiał to kupić na pierwsze jazdy. Ja bym postawił na interkom, bo to prezent „na świeżo” i daje taki fajny efekt: od razu korzysta, a nie czeka do momentu zakupu motocykla.
M
MonikaTip
2026-02-13 18:21
U mnie najlepiej sprawdziły się prezenty „startowe”, które realnie przydadzą się od pierwszych jazd: porządna kominiarka/komin pod kask i dobre rękawice wiosenne (albo bon do sklepu motocyklowego, jeśli nie znacie rozmiaru). W budżecie 250–400 zł fajnie też wchodzi solidna blokada z alarmem albo łańcuch z atestem – niby mało romantyczne, ale później człowiek dziękuje za takie rzeczy najbardziej. Jeśli ma wszystko poukładane i lubi praktyczne gadżety, to interkom do kasku (czasem trafiają się sensowne modele w tej kwocie) też jest strzałem w dziesiątkę. Ja bym poszedł w coś z tej trójki, bo to są rzeczy, które naprawdę podnoszą komfort i bezpieczeństwo od samego początku.
M
MartaPomaga
2026-02-13 22:41
Ja bym poszedł w coś praktycznego na start: dobry komin/buff motocyklowy albo zestaw do czyszczenia i konserwacji kasku/wizjera — realnie się przyda od pierwszej jazdy. Jeśli chcecie coś „większego” w budżecie, to rozważcie też rękawice z ochraniaczami (tylko warto wcześniej dyskretnie podpytać o rozmiar).