Jaki prezent dla kolegi na zdanie prawa jazdy kat. A i pierwsze moto? (250–400 zł)

M
MarekWybiera
2026-02-13 16:33
Wątek
Cześć, szukam pomysłu na prezent dla kolegi (33 lata), który właśnie zdał prawo jazdy kat. A i szykuje się do kupna swojego pierwszego motocykla na wiosnę. Na co dzień prowadzi jednoosobową działalność w branży finansowej (ma małe biuro rachunkowe), więc większość czasu spędza przy komputerze i lubi mieć wszystko ogarnięte praktycznie. Zrzucamy się w 6 osób z pracy i celujemy w budżet około 250–400 zł, raczej na coś, co nie będzie tylko ozdobą. Nie chcemy iść w alkohol ani w nic zbyt personalnego, bo to prezent od zespołu, a nie od rodziny. On ma już część podstawowych rzeczy i nie mam pewności, co dokładnie, więc boję się zdublować zakup. Zależy mi też, żeby to było coś, co realnie przyda się na etapie przygotowań albo w pierwszych tygodniach jazdy. Co w takiej sytuacji najczęściej sprawdza się jako prezent na zdanie kat. A i start przygody z motocyklem?
Odpowiedzi (15)
J
JarekRadzi
2026-02-14 08:03
Macie już jakiś trop, jakie moto planuje (typ: naked/turystyk/sport, pojemność) i czy ma już podstawy typu kask, rękawice, kominiarka/ochraniacze? W tym budżecie najpraktyczniej celować w coś, co i tak musi kupić na start, tylko potrzebuję znać rozmiary i to, czego mu brakuje.
A
AntekPoleca
2026-02-16 16:08
W tym budżecie najpraktyczniejszy będzie bon podarunkowy do sklepu motocyklowego, żeby sam dobrał coś, co i tak musi przymierzyć (rękawice, kominiarkę, ochraniacze) pod swoje pierwsze moto. Jeśli chcecie dorzucić „coś do ręki”, fajnym dodatkiem będzie dobra kominiarka termiczna albo zestaw do czyszczenia i pielęgnacji kasku.
L
LidiaPoleca
2026-02-22 10:56
Ja bym poszedł w coś praktycznego, co przyda się od pierwszego dnia: dobra kominiarka termoaktywna + środek do czyszczenia i impregnacji kasku/odzieży (albo porządny zestaw do pielęgnacji łańcucha) – zmieścicie się w budżecie i to nie będzie kolejny gadżet do szuflady. Ewentualnie karta podarunkowa do sklepu motocyklowego, jeśli jeszcze nie wiecie, jaki sprzęt i rozmiary wybierze.
O
OlaSugeruje
2026-02-23 08:03
U mnie najlepiej sprawdziły się prezenty „na start”, które realnie poprawiają komfort i bezpieczeństwo: dobre rękawice (albo bon do sklepu moto, jeśli nie znacie rozmiaru) i kominiarka/komin pod kask – brzmi banalnie, ale używa się tego non stop. Druga pewna opcja to porządny kłódkowo-łańcuch lub blokada tarczy z przypominaczem na linkę, bo przy pierwszym moto i parkowaniu pod biurem od razu ma to sens. Jeśli chcecie coś bardziej „ogarniętego” pod jego styl pracy, to fajnie wchodzi też sensowny plecak na laptopa z kieszenią na kask/akcesoria, który zostanie z nim na lata. W tym budżecie da się kupić coś naprawdę solidnego i nie będzie to kolejny gadżet do szuflady.
M
MichalPodpowie
2026-02-25 09:50
W tym budżecie najpraktyczniej sprawdzi się porządna kominiarka/ochraniacz na szyję (na chłodne poranki) albo dobre rękawice – i tak przydadzą się od pierwszych jazd, niezależnie od tego, jakie moto wybierze. Jeśli chcecie coś bardziej „gadżetowego”, to zestaw do czyszczenia i smarowania łańcucha też będzie trafiony, bo od razu ułatwia ogarnianie sprzętu.