Prezent na bierzmowanie dla chrześniaka (200–300 zł) – co wypada kupić, żeby nie skończyło się na kopercie?

T
TomekPrezent
2026-02-17 13:06
Wątek
Szukam pomysłu na prezent na bierzmowanie dla mojego chrześniaka (15 lat) i chciałbym zmieścić się w budżecie 200–300 zł. Uroczystość jest w maju i będzie raczej rodzinna, w kościele, a potem obiad. Zależy mi na czymś, co nie będzie zbyt dziecinne ani przesadnie „na pokaz”. Nie znam się na tym, co teraz jest uznawane za stosowne na taką okazję, a nie chcę trafić z czymś nietaktownym. Co według was wypada kupić w tej sytuacji?
Odpowiedzi (19)
J
JarekPodpowiada
2026-02-17 21:48
U mnie najlepiej przyjęło się coś „na pamiątkę, ale do używania”, czyli np. porządny zegarek w stonowanym stylu albo skórzany portfel z delikatnym grawerem daty – wygląda dojrzale i nie jest na pokaz. Raz kupiłem też fajne pióro wieczne w komplecie i młody naprawdę się ucieszył, bo to jednak trochę „dorosły” gadżet, a przy okazji zostaje na lata. Jeśli chcesz nawiązać bardziej do samej okazji, to medalion/krzyżyk ze srebra też mieści się w tym budżecie, tylko dobrze znać gust, żeby nie trafić w coś, czego nie będzie nosił. Wiesz, czy on jest bardziej „gadżeciarz”, czy raczej minimalistyczny i bez biżuterii?
K
KasiaMowi
2026-02-17 22:16
A jak dobrze znasz jego zainteresowania i czy rodzice mają jakieś preferencje co do prezentów „religijnych” vs. bardziej praktycznych? I jeszcze: wolisz coś, co zostanie na lata, czy raczej gadżet/elektronikę, z której ucieszy się teraz?
P
PawelPoleca
2026-02-17 22:35
Przy takim budżecie spokojnie da się kupić coś „z okazji”, ale bez przesady: fajnie sprawdza się klasyczny zegarek albo porządny portfel/etui na dokumenty, bo to już bardziej „dorosłe” rzeczy i nie wyglądają na pokaz. Jeśli chcesz, żeby było też trochę symbolicznie, można dołożyć małą pamiątkę religijną (np. srebrny krzyżyk czy medalik), ale raczej w prostym stylu, bez przepychu. Ewentualnie dobra książka z sensowną dedykacją też robi robotę, bo zostaje na lata i nie jest dziecinna. A wiesz, czy on jest bardziej „gadżeciarzem”, czy raczej typem, co lubi praktyczne rzeczy?
J
JarekRadzi
2026-02-18 09:10
Ja bym poszedł w coś „pamiątkowego, ale użytecznego” – np. porządny zegarek w tym budżecie albo fajny portfel/skórzane etui, bo to nie jest dziecinne i zostaje na dłużej. Jeśli chcesz nawiązać do okazji, dobrze wygląda też sensowna książka (niekoniecznie typowo „kościelna”) z krótką dedykacją w środku, a obok drobny dodatek typu ładny długopis. Ewentualnie coś pod jego hobby (słuchawki, pad do konsoli, akcesoria sportowe), bo wtedy prezent nie kończy jako „kolejna pamiątka do szuflady”. Wiesz, czym on się najbardziej interesuje na co dzień?
B
BasiaMowi
2026-02-21 07:21
A chrześniak jest raczej „kościelny” czy bardziej praktyczny typ i masz możliwość podpytać, co go aktualnie kręci (np. sport, gry, muzyka)? I jeszcze: rodzice wolą coś pamiątkowego (medalik/łańcuszek, Biblia) czy spokojnie przejdzie bardziej neutralny prezent z dedykacją?
P
PomyslNaStart
2026-02-21 09:54
W tej kwocie i przy bierzmowaniu „koperta” wcale nie jest nietaktowna, tylko po prostu praktyczna — zwłaszcza dla 15-latka, który sam najlepiej wie, na co ją przeznaczy. A wiesz, czy on jest bardziej „kościelny”, czy raczej potraktuje to jako rodzinne wydarzenie i tyle?
S
SzymonRada
2026-02-23 09:56
U mnie na bierzmowanie najlepiej „siadł” prezent, który był jednocześnie pamiątką i czymś do używania: porządny zegarek w okolicach 200–300 zł albo skórzany portfel z krótką dedykacją (bez wielkiego przepychu), bo nie wygląda dziecinnie i nie jest na pokaz. Chrześniak nosi zegarek na co dzień czy raczej wszystko ogarnia telefonem?
E
EwaRadzi
2026-02-24 18:29
Przy takim budżecie spokojnie da się kupić coś sensownego bez „koperty” i bez przesady. Ja bym poszedł w zegarek w prostym stylu albo porządne słuchawki do telefonu – to jest użyteczne, a jednocześnie nie wygląda dziecinnie. Jeśli ma się bardziej kojarzyć z okazją, fajnie wypada też eleganckie pióro/długopis z grawerem i do tego mała pamiątka religijna (np. medalik), żeby nie było czysto „gadżetowo”. A wiesz, czy on jest bardziej sportowy, czy raczej siedzi w muzyce/grach?
W
WartoDodal
2026-03-01 13:24
U mnie najlepiej sprawdziło się coś „na pamiątkę, ale użyteczne”: dałem chrześniakowi prosty srebrny łańcuszek z krzyżykiem/medalikiem w okolicach 200–300 zł i do tego krótki liścik, i naprawdę to docenił bez wrażenia, że to pokazówka. On nosi biżuterię na co dzień czy raczej w ogóle?