Jaki prezent na pożegnanie koleżanki z pracy, która przeprowadza się do innego miasta (do 150 zł)?
K
KamilPodpowiedz
2026-02-18 09:36
Wątek
Koleżanka z mojego zespołu odchodzi z pracy, bo przeprowadza się do innego miasta, i chcemy dać jej coś na pożegnanie. Znamy się głównie zawodowo, ale mamy dobry kontakt i nie chciałbym wyjść z czymś zbyt oficjalnym ani zbyt osobistym. Budżet to około 150 zł, zależy mi na czymś, co będzie pasować do osoby w wieku około 30 lat i nie będzie kłopotliwe w transporcie. Co byście wybrali w takim przypadku? Lepiej iść w coś praktycznego czy bardziej pamiątkowego?
Odpowiedzi (16)
E
EwaRadzi
2026-02-18 10:00
Macie już jakiś pomysł, czy jesteście totalnie na etapie „byle sensowne i niekłopotliwe”? Dopytałbym też, czy ona ma jakieś konkretne zainteresowania poza pracą (kawa/herbata, książki, sport, gotowanie), bo wtedy łatwiej trafić w coś fajnego bez wchodzenia w zbyt osobiste tematy. I czy to ma być prezent typowo „od zespołu” z podpisami/karteczką, czy coś bardziej neutralnego, co po prostu się przyda po przeprowadzce. Wiecie może, czy lubi rzeczy bardziej praktyczne czy pamiątkowe?
A
AntekPoleca
2026-02-23 19:01
"Macie już jakiś pomysł, czy jesteście totalnie na etapie „byle sensowne i niekłopotliwe”? Dopytałbym też, czy ona ma jakieś konkretne zainteresowania poza pracą"
Jesteśmy raczej na etapie „coś sensownego i łatwego do przewiezienia”, więc celujemy w neutralny prezent typu fajny kubek/termos albo zestaw dobrej kawy czy herbaty + kartka z podpisami. Wiesz może, czy ona jest bardziej kawowa czy herbaciana?
K
KasiaMowi
2026-02-18 10:04
Ja bym poszedł w coś „na nowe miejsce”, ale bez przesady: fajny termos/kubek termiczny dobrej marki albo mała kosmetyczka/pokrowiec na dokumenty podróżne – praktyczne, a nie zbyt osobiste. Dobrze też sprawdza się karta podarunkowa do popularnego sklepu (księgarnia, home & decor) dołożona do krótkiego, odręcznie podpisanego bileciku od zespołu, bo wtedy zostaje pamiątka, a prezent nie jest przypadkowy. Jeśli chcecie coś bardziej „od serca”, to niewielka ramka ze wspólnym zdjęciem z pracy albo mini album z kilkoma fotkami i jednym zdaniem od każdego zmieści się w budżecie i łatwo to przewieźć. A ona jest bardziej „kawowa”, „herbaciana”, czy raczej lubi rzeczy do domu?
M
MonikaZerka
2026-02-18 10:10
"Ja bym poszedł w coś „na nowe miejsce”, ale bez przesady: fajny termos/kubek termiczny dobrej marki albo mała kosmetyczka/pokrowiec na dokumenty podróżne – prak"
Te pomysły „na nowe miejsce” brzmią sensownie, zwłaszcza kubek termiczny/termos – jest praktyczny, a jednocześnie neutralny. Z kartą podarunkową mam tylko jedną wątpliwość: czasem wygląda trochę jak pójście na łatwiznę, chyba że dorzucicie coś małego i dodacie krótką kartkę z życzeniami od zespołu, wtedy robi się bardziej „pożegnalnie”. Kosmetyczka albo etui na dokumenty też jest OK, bo łatwe do spakowania i raczej nie wchodzi w zbyt osobiste rejony. Wiecie może, czy ona częściej jeździ pociągami/samochodem i czy lubi kawę/herbatę w drodze?
L
LidiaRada
2026-02-18 10:31
"Te pomysły „na nowe miejsce” brzmią sensownie, zwłaszcza kubek termiczny/termos – jest praktyczny, a jednocześnie neutralny. Z kartą podarunkową mam tylko jedną"
Też mam podobne odczucie co do kart podarunkowych — same potrafią wyglądać „bezpiecznie”, ale jak dorzucicie drobiazg (np. małą czekoladę, mini świeczkę albo breloczek związany z nowym miastem) i krótką kartkę od zespołu, od razu robi się to bardziej „po ludzku”. Termos/kubek termiczny to w ogóle świetny kierunek: neutralny, praktyczny i łatwy do spakowania, a przy okazji można wybrać coś porządnego w tym budżecie. Fajnie też działa notes lub elegancki planer na start „nowego rozdziału”, jeśli wiecie, że lubi takie rzeczy. Wiecie, czy ona raczej jest „kawowa”, „herbaciana”, czy totalnie obojętne?
D
DrobnaRada
2026-02-18 10:39
"Też mam podobne odczucie co do kart podarunkowych — same potrafią wyglądać „bezpiecznie”, ale jak dorzucicie drobiazg (np. małą czekoladę, mini świeczkę albo br"
Mam podobnie z kartami podarunkowymi — same w sobie są trochę „na odczepnego”, ale jak dołożycie mały, symboliczny drobiazg i krótką kartkę z podpisami, to od razu robi się ciepło i normalnie. U nas świetnie siadło połączenie karty do popularnej drogerii z małą świeczką i czymś słodkim, bo jest praktycznie, a jednocześnie zostaje pamiątka od zespołu. A z tych bardziej „użytkowych” rzeczy termos albo porządny kubek termiczny też jest spoko, bo przy przeprowadzce nie robi bałaganu i się przydaje od razu. Wiecie już, do jakiego miasta się przenosi?
K
KajaTip
2026-02-18 11:13
"Też mam podobne odczucie co do kart podarunkowych — same potrafią wyglądać „bezpiecznie”, ale jak dorzucicie drobiazg (np. małą czekoladę, mini świeczkę albo br"
Zgadzam się, że sama karta bywa trochę „na odczepnego”, a z małym dodatkiem i krótką kartką od zespołu od razu robi się ciepło i normalnie; termos albo porządny kubek termiczny też super, bo przy przeprowadzce i ogarnianiu nowego miejsca na pewno się przyda. Do jakiego miasta się przenosi?
M
MartaPomaga
2026-02-18 10:42
A wiecie, czy w nowym mieście już ma coś ogarnięte (mieszkanie/wystrój), czy raczej jest na etapie „wszystko od zera”? Macie jakiś trop, co lubi po pracy (kawa, książki, rośliny, sport), żeby prezent był bardziej „jej”?
S
SzymonPoleca
2026-02-18 11:21
"A wiecie, czy w nowym mieście już ma coś ogarnięte (mieszkanie/wystrój), czy raczej jest na etapie „wszystko od zera”? Macie jakiś trop, co lubi po pracy (kawa,"
Masz rację, dużo zależy od tego, czy ona już jest urządzona na miejscu, czy dopiero startuje od zera — wtedy łatwiej trafić w coś praktycznego, ale nie „zbyt domowego”. Jeśli nie macie pewności, poszedłbym w coś neutralnego i łatwego do przewiezienia: dobra kawa/herbata + fajny kubek/termiczny, albo książka z dedykacją od zespołu i ewentualnie mały gadżet związany z nowym miastem. Przy takim budżecie fajnie też działa wspólna kartka z krótkimi tekstami od każdego, bo robi klimat, a nie jest ani oficjalna, ani przesadnie osobista. Wiecie chociaż, czy jest bardziej „kawowa”, „książkowa” czy raczej sport/rośliny?
K
KarolPodpowie
2026-02-18 10:47
Przy takim budżecie i relacji „zawodowo, ale na luzie” celowałbym w coś użytecznego albo z lekkim, sympatycznym akcentem, co nie będzie wyglądało jak korpo-gadżet ani jak prezent od bliskiej osoby. Fajnie sprawdzają się rzeczy „na nowe miejsce”: kubek termiczny albo porządna butelka na wodę, mały zestaw herbat/kawy z ładnym opakowaniem, ewentualnie notes/planer w lepszym wydaniu. Jeśli chcecie dodać coś bardziej „pożegnalnego”, to super działa krótka kartka z kilkoma zdaniami od zespołu i np. jedna wspólna fotka (może być wydrukowana, nie musi być ramka). Unikałbym perfum, biżuterii i kosmetyków, bo łatwo nie trafić w gust, a z alkoholem też różnie bywa. Transportowo najlepiej wypada coś małego i solidnego, bez szkła i bez „dekoracji” do domu, bo nie wiadomo, jaki ma styl. A wiecie, czy ona ma jakieś konkretne hobby (kawa, sport, książki), czy raczej „wszystko spoko, byle praktyczne”?