Jaki prezent na pożegnanie koleżanki z pracy, która przeprowadza się do innego miasta (do 150 zł)?

K
KamilPodpowiedz
2026-02-18 09:36
Wątek
Koleżanka z mojego zespołu odchodzi z pracy, bo przeprowadza się do innego miasta, i chcemy dać jej coś na pożegnanie. Znamy się głównie zawodowo, ale mamy dobry kontakt i nie chciałbym wyjść z czymś zbyt oficjalnym ani zbyt osobistym. Budżet to około 150 zł, zależy mi na czymś, co będzie pasować do osoby w wieku około 30 lat i nie będzie kłopotliwe w transporcie. Co byście wybrali w takim przypadku? Lepiej iść w coś praktycznego czy bardziej pamiątkowego?
Odpowiedzi (16)
T
TrafionyPomysl
2026-02-18 10:59
Ja bym poszedł w coś „na nowe miejsce”, ale neutralnego: fajny kubek/termos dobrej jakości albo mały zestaw z kawą/herbatą + krótka, osobista kartka od zespołu (to robi największą robotę), a wszystko zmieści się do torby. Wiecie, czy ona jest bardziej kawowa czy herbaciana?
J
JarekPodpowiada
2026-02-18 13:08
Ja bym poszedł w coś „na nowe miejsce”, ale nadal neutralnego: np. porządny kubek/termos albo mały zestaw do kawy/herbaty + kartka z krótkimi podpisami od zespołu. Fajnie sprawdza się też elegancki notes albo ładne pióro/długopis, bo jest praktyczne i nie robi się zbyt osobiste. Jeśli chcecie dodać coś bardziej „miastowego”, to bon do popularnej sieciówki (księgarnia, kino, home&deco) jest łatwy do przewiezienia i zwykle trafia w gust. Wiecie, czy ona bardziej „kawa/herbata”, czy raczej czytanie i notatki?
A
AdamWybiera
2026-02-18 15:08
Przy takim budżecie i relacji służbowej, ale na luzie, dobrze sprawdza się coś „do nowego startu”, np. ładny notes/planer z krótką dedykacją od zespołu albo kubek/termos dobrej jakości, bo to i praktyczne, i nie wchodzi w zbyt osobiste klimaty. Fajnym pomysłem bywa też mała roślina w doniczce (taka, która przeżyje podróż) albo karta podarunkowa do popularnej księgarni czy sklepu z wyposażeniem domu, jeśli nie chcecie ryzykować gustu. Do tego koniecznie kartka z podpisami i jednym wspólnym wspomnieniem – często to zostaje najbardziej. Woli bardziej praktycznie czy raczej „pamiątkowo” (żeby stało na biurku i przypominało o ekipie)?
B
BartekRadzi
2026-02-18 19:24
U nas w zespole w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się fajny kubek termiczny albo termos i do tego mała kartka z kilkoma zdaniami od każdego – praktyczne, a jednocześnie zostaje coś „od ludzi”. W budżecie 150 zł spokojnie da się też ogarnąć elegancki notes z grawerem typu imię/miasto i dorzucić dobre pióro albo cienkopis, bo przy przeprowadzce nie robi to bałaganu w bagażu. Jeśli chcecie coś mniej „biurowego”, to raz daliśmy voucher na kawiarnię/księgarnię i wyszło bardzo neutralnie, a jednak miło. Ona jest bardziej „kawowa”, „czytająca”, czy raczej lubi coś do domu?
M
MartaPomoc
2026-02-18 21:11
U mnie w takich sytuacjach najlepiej sprawdza się coś „na start” w nowym miejscu, ale bez wchodzenia w prywatne klimaty. Fajny jest elegancki kubek/termokubek albo butelka na wodę dobrej jakości z krótkim grawerem typu imię albo hasło zespołowe – neutralne, a jednak zostaje na dłużej i łatwo to przewieźć. Jeśli wolicie coś bardziej „do domu”, to świeca zapachowa z wyższej półki albo mały zestaw herbat/kaw też brzmi sensownie i nie jest przesadnie osobiste. Dobrze działa też voucher do księgarni albo do popularnego sklepu z wyposażeniem wnętrz, bo przy przeprowadzce i tak zawsze czegoś brakuje, a ona sama wybierze. Do tego dorzuciłbym kartkę z podpisami i jedną-dwiema konkretnymi, miłymi rzeczami od zespołu, bo to robi największą robotę. A jeśli chcecie coś „pamiątkowego”, to mały, ładny notes/skórzany organizer w formacie A5 też mieści się w budżecie i wygląda porządnie. Wiecie, czy ona jest bardziej „kawowa”, „herbaciana”, czy raczej praktyczna i minimalistyczna?
M
MichalTestuje
2026-02-20 15:17
Ja bym poszedł w coś „na nowy start”, np. ładny termos/kubek termiczny albo mały zestaw kaw/herbat + kartka z kilkoma zdaniami od zespołu — miłe, nie przesadnie osobiste i łatwe do spakowania. Wiecie, czy ona bardziej kawa czy herbata?