Jaki prezent na pierwszą wizytę u przyszłych teściów (do 150 zł)?

K
KamilPomysl
2026-02-21 14:11
Wątek
Za tydzień idę pierwszy raz na kolację do rodziców mojej dziewczyny i chcę zabrać coś na „dzień dobry”, żeby nie wyjść niezręcznie. Nie znam ich gustu ani tego, co już mają w domu, a zależy mi na prezencie neutralnym i bezpiecznym. Budżet to maksymalnie 150 zł, a spotkanie jest raczej rodzinne i spokojne, bez wielkiej okazji. Czy w takiej sytuacji lepiej celować w coś uniwersalnego do domu, czy w coś „do spożycia”? Czy w waszych domach bardziej liczy się elegancja prezentu, czy jego praktyczność?
Odpowiedzi (18)
S
SzymonPoleca
2026-02-21 16:35
Ja bym wziął coś „do postawienia na stole”: dobre słodycze z małej cukierni albo kawę/herbatę w ładnym opakowaniu (ewentualnie do tego mały bukiet), bo nie wymaga trafiania w gust domu. A wiesz, czy rodzice dziewczyny piją alkohol, czy raczej nie?
P
ProstyKrok
2026-02-21 16:38
A co dokładnie masz na myśli w tym ostatnim zdaniu („czy w…”) — chodziło Ci o coś do domu vs coś dla nich „do zjedzenia/wypicia”, czy coś osobistego dla mamy/taty? Wiesz może, czy piją alkohol i czy są raczej „kawosze”/„herbaciarze”?
A
AdamWybiera
2026-02-21 20:05
Ja bym wziął coś „konsumpcyjnego”, żeby nie dokładali sobie rzeczy: dobre ciasto z cukierni albo kawę/herbatę + małe praliny (ewentualnie wino, jeśli wiesz, że piją), do tego zwykłe „dziękuję za zaproszenie” i temat załatwiony. A Twoja dziewczyna wie, czy jej rodzice piją alkohol i czy wolą kawę czy herbatę?
M
MartaPomaga
2026-02-22 09:12
Ja bym poszedł w coś prostego i „do zużycia”, bo nie ryzykujesz, że nie trafisz w gust albo że już to mają. Sprawdza się dobre wino albo prosecco (jeśli piją), ewentualnie porządna kawa/herbata w ładnym opakowaniu + małe ciastka z dobrej cukierni i masz miły, neutralny zestaw na stół. Kwiaty też są okej, tylko raczej skromny bukiet, bez kombinowania. Wiesz chociaż, czy w domu raczej piją alkohol, czy nie?
I
IzaWskazuje
2026-02-22 09:42
Ja bym wziął coś „do postawienia na stole”, bo wtedy to nie wygląda jak prezent z obowiązku: dobre słodycze (np. czekoladki/praliny) albo kawa/herbata w ładnym opakowaniu spokojnie zmieszczą się w 150 zł. Jeśli wiesz, że piją alkohol, wino też przejdzie, ale bez tej pewności lepiej nie strzelać. Kwiaty dla mamy dziewczyny też są OK, tylko raczej klasyczne i bez kombinowania. Wiesz chociaż, czy piją kawę/herbatę i czy w domu jest ktoś, kto nie je słodyczy?
P
PawelNaTak
2026-02-23 08:28
Miałem podobnie przy pierwszej wizycie u rodziców mojej dziewczyny i najlepiej zagrało coś „do stołu” – dobra kawa albo herbata i do tego małe ciastka z cukierni, bo to nie zależy od gustu wnętrzarskiego ani od tego, co już mają w domu. Jeśli piją alkohol, to przyzwoite wino też przechodzi bez spiny, ale jak nie wiesz, to lepiej nie strzelać. Kwiaty dla mamy są OK, tylko raczej klasyczne i bez kombinowania, a reszta może być po prostu dodatkiem do kolacji. Wiesz chociaż, czy piją kawę/herbatę albo czy w ogóle alkohol wchodzi w grę?
Z
ZuziaPomoc
2026-03-01 13:19
Na taką pierwszą kolację najlepiej sprawdza się coś „do postawienia na stół”: dobra kawa albo herbata w ładnym opakowaniu, ewentualnie nieduże ciasto z dobrej cukierni. Jeśli wiesz, że piją alkohol, to wino też przejdzie, ale tylko gdy masz choć cień pewności, że nie trafisz z miną. Kwiaty dla mamy dziewczyny są OK, tylko raczej klasyczne i bez kombinowania. Wiesz może, czy piją kawę/herbatę albo czy w domu jest zwyczaj podawania alkoholu do kolacji?
Z
ZuziaPodpowie
2026-03-04 21:32
Ja bym poszedł w coś „do postawienia na stół”, bo to nie wchodzi w czyjś gust tak mocno jak dekoracje. Klasyk to dobre wino albo zestaw: kawa/herbata + coś słodkiego z lepszej półki, ewentualnie mała roślina w doniczce, jeśli mają miejsce. Unikałbym raczej rzeczy typu świeczki/ozdoby, bo łatwo nie trafić, a też nie wiesz, co już mają. Twoja dziewczyna podpowie chociaż, czy rodzice piją alkohol i czy wolą kawę czy herbatę?